Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Ministr lhářem, resp. lhář ministrem

Tak máme nového ministra zdravotnictví. Po nějakém prof. MUDr. Romanu Prymulovi, CSc., Ph.D., který byl roky ředitelem FN Hradec Králové, aby byl v roce 2016 odejit kvůli střetu zájmů právě ve chvíli, kdy s Jardou Tvrdíkem a čínskou CEFC rozjížděl "Kliniku čínské medicíny" na Ministerstvo zdravotnictví coby náměstek ministra, které mu vydrželo až do roku 2020, kdy byl po nezvládnuté první vlně COVID-19 (lidé si roušky nakonec ušili sami a protože ministr Vojtěch nedokázal koupit roušku ani v Číně, zachraňoval to červený mikina Hamtáček) povýšen na ministra. Na pozici vydržel rovných 38 dnů, po kterých byl odvolán oficiálně proto, že se sešel s místopředsedou ANO Faltýnkem v hospodě, která měla být zavřena. Odvolání protahoval prezident, neboť chtěl Prymulu nejdříve dekorovat. To se mu povedlo, oba se té chvíle dožili a Prymula obdržel 28. října Řád Bílého lva. Den poté jej prezident konečně odvolává, čímž se oba dva zapisují do historie, neboť je Prymula prvním laureátem Řádu Bílého lva odvolaným z ústavní funkce.
29. října poté prezident jmenuje nástupce, kterým je Doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D. Člověk z praxe, primář Oddělení dětské hematologie FN Brno, padesátiletý rodák z Prostějova. Ten, vědom si největší slabiny předchůdce, slibuje větší otevřenost hned při nástupu do funkce, kdy mimo jiné uvádí:
"Chci vám slíbit, že další rozhodování, která bude ministerstvo provádět v souvislosti s touto složitou situací, budou vždy založená na datech, která budou sdílená, která budou všem srozumitelná a která budou diskutována odborníky napříč politickým spektrem a profesními organizacemi,"
Hned na první tiskové konferenci dostal nepříjemnou otázku - Deník N totiž upozornil na to, že jeho jméno je uvedeno pod peticí, která v roce 2018 vyzývala k odstoupení premiéra Andreje Babiše. "My, níže podepsaní, pokládáme za nepřijatelné, aby 71 let po komunistickém puči a 30 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!" stojí v plném znění petiční výzvy, pod kterou je také Blatného podpis.
https://www.milionchvilek.cz/?stranka=podepsali&hledat=Jan+Blatn%C3%BD&send=Hledat

Když na tiskové konferenci dostal od redaktorky Seznamu dotaz, zda může svůj podpis pod peticí proti premiérovi potvrdit, či vyvrátit, reagoval: "Prosím, pod jakou peticí?" zeptal se nejprve novopečený ministr. Po zopakování a upřesnění dotazu pak pokrčil rameny, zakroutil hlavou a řekl velmi nevýrazně jediné slovo: "Ne."
V dnešním rozhovoru pro Právo pak uvedl: "Neumím vám k tomu nic říci, prostě neumím. Obecně se k tomu vyjádřím tak, že jste viděli například můj údajný twitterový účet, který také není můj,". Potíž je, že podpis pod peticí je dle informací Deníku N potvrzen z e-mailové adresy, kterou skutečně nový ministr dodnes používá.
Mezitím přispěchal s příspěvkem do diskuze i premiér: "Do vlády se snažím vždy vybírat odborníky a nevybírám je podle sympatií vůči mně," reagoval pro iDNES.cz Babiš. "Pana Blatného vnímám jako odborníka ve zdravotnictví," dodal.

Otázky, které mne napadají:
1. Proč Blatný prostě neřekne, že ministerskou funkci převzal proto, aby zemi pomohl dostat ze současné krize?
2. Budou lidi věřit někomu, kdo jim lže od prvního dne?

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat