Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Finské školství

Jedna z nasich ministeriek skolstva experimentovala s modelom najblizsia skola je najlepsia skola. Okukala to od Finov a pokusila sa zrusit, ci inak obmedzit vyberove skoly u nas.
Na to sa zdvihla vlna odporu a pamatam si par rozhovorov s vtedajsimi riaditelkami, ktore argumentovali preco tento model nie je dobry.
Pavel nemusis byt genius, urcite si to pozoroval aj na sebe. Ak budes chodit trenovat s prvoligistami futbal naucis sa vela veci a prudko sa zlepsis. Ak budes trenovat s chlapcami z Hornej Marikovej, ktori hraju 4. horsku ligu zostanes navzdy podpriemernym hracom.
Iba lepsi ta tahaju vpred.
Viem to aj na sebe, chodil som na zakladke do matematickej triedy, bol som najlepsi a reprezentoval skolu, na gympli som sa uz z matematickej nechal preradit do obycajnej triedy a hoci som bol stale hviezda v triede postupne som zakrpatel a skolu som uz nereprezentoval...uz boli lepsi od mna a boli to ti, ktorych som na zakladke bezne porazal.
Ano Moore je ten chlapik z videa, jeho dokumenty byvaju naozaj putave len odporucam trosku nad nimi vzdy premyslat.

Možná (!) že tohle ve Finsku nedělají vůbec, ale fakt nevím.

Ano finske skolstvo razi podla mna debilnu inkluziu, najlepsich dame k najslabsim, aby ich tahali. To je sice fajn, oni ich naozaj trosku potiahnu, ale na svoj ukor, pretoze pri nich zakrpateju. Fini nemaju ziadne elitne triedy, ci skoly. Preto nemaju ziadnych elitnych ludi.
Skus si spomenut na nejakeho sikovneho finskeho vedca, dizajnera, technika, programatora, ci ekonoma. Niekoho kto sa v zahranici fakt presadil.
Asi si nespomenies.
A skus na nejake Cecha. Urcite najdes kopec prikladov.
A ver tomu, ze to nie je preto, zeby si nemal prehlad o finskych velmi sikovnych ludoch. Je ich proste vyrazne menej ako napriklad Cechov, ci Slovakov.
Ano nase/vase skolstvo je hrozne a je tam co zlepsovat, ale urcite by som nekopiroval nejaky finsky model.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat