Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Nikdy jsem o osn neměl valné mínění, ale..

Čeština, na rozdíl od jiných jazyků je velmi bohatá, tvárná a oplývající množstvím slov a výrazů.

A take se vyviji.
Vyznamy a konotace slov se v prubehu casu meni - vzdyt dneska uz i slova jako "spoluobcan" nebo "mladik" ci "doktori a inzenyri" v urcitych kontextech (ne)napadne ukazuji na jistou skupinu lidi.
U "bude lip" si taky asi spousta lidi v prvni chvili vybavi neco jineho, nez co ta fraze vlastne znamena.

A podobne je to i s tim hluchy/slepy. Proste v prubehu casu doslo k tomu, ze tahle slova ziskala ne uplne zadouci nadech pro verejnou komunikaci. Koneckoncu, dement, debil, idiot, kreten apod. byly kdysi taky diagnozy, dnes to jsou uz jen nadavky. U hluchych a slepych to tak daleko zatim nedoslo, ale kdyz si vezmes, jak casto lidi rikaji "ses hluchej/slepej/postizenej nebo co?" jako ekvivalent "myslim si o tobe, ze jsi uplny idiot, protoze neposlouchas/nekoukas/chovas se jako idiot", tak uz to opravdu smeruje k tomu, ze tahle slova muzou byt vnimana spise urazlive. Videli jste nekdy nekoho zvolat "ses neslysici nebo co?" Asi ne, ze?
Urcite je zajimave to, ze nektera slova se stejnym korenem jsou OK a jina ne (hluchy x hluchota, ohluchly, hluchoslepy), ale to prave nejspis souvisi s tim, co jsem psala predtim. "Ses hluchej nebo co?" je nomalni, "Ses ohluchlej/hluchoslepej nebo co?" se nepouziva, takze to jeste neziskalo ten negativni nadech. Tam je to opravdu jen medicinsky termin, zatimco u "hluchy" uz moc ne.

No a cele tohle je jedno z tech kouzel cestiny a lidskeho vnimani. Jazyk se neustale meni a vyviji, jeho uzivatele take a cele to pak vede k ruznym zajimavym diskusim jako tahle :-)

Tady jeste jeden clanek k terminologii "postizeny x s postizenim" od jineho mistniho uzivatele: https://ladislavkratochvil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=301645

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat