Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Nikdy jsem o osn neměl valné mínění, ale..

Hergot flegu, ctes vubec, co pisu? Ja nerikam, ze ty mi mas rikat "osoba s postizenim sluchu". Ja jen souhlasim s tim, ze media by mela pouzivat korektni terminologii - a tou je v soucasne dobe prave to oznaceni "neslysici", "nedoslychavy", pripadne "clovek se sluchovym postizenim". Stejne jako media maji pouzivat spisovnou cestinu a ne hovorovou, slangovou ci vulgarni, tak i terminologie by mela byt takova, jakou si dane zajmove skupiny preji, bez ohledu na to, jak si lide rikaji mezi sebou.

Mezi sebou si muzem rikat, jak chcem. Mne nevadi to slovo "hluchy" jako takove, neurazi me, pouzivam ho taky, ale jen mezi lidmi, co znam. Tam nemame problem si z toho delat srandu.
Ale kazdy je jiny, nekoho to muze urazet vic, nekoho min. Treba "kripl" u vozickaru - nekdo si tak hrde rika sam, jiny to slovo nesnasi.
A proto je lepsi pouzivat neutralni slova bez nejakeho citoveho zabarveni a bez urazlivych konotaci. Coz to slovo "hluchy" a uz tuplem "hluchonemy" dneska ma.
Mimochodem, i na Slovensku se pouziva nepocujuci, nikoliv hluchy :-)

Ty se v tehle oblasti nepohybujes a nezijes tim, tak to vnimas jinak nez ja. Pro tebe je to slovo jako kazde jine, pro nas je to urcitym zpusobem identita.

Ale pro jistotu to zopakuju jeste jednou. Ja chci korektni terminologii jen po mediich a pri podobne verejne komunikaci (instituce, politici atd.). V soukrome komunikaci je mi to uplne jedno, at si lidi pouzivaji, co chteji.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat