Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Vzpomínání na počítače!

https://www.lupa.cz/clanky/senzory-martina-maleho-a-jaky-byl-vas-prvni-pocitac/

Ve škole - napsat program na Minsk22 - nejdřív na rastrový formulář, později vyděrovat na dálnopisu na děrnou pásku.
V práci - potřeboval jsem ověřit, jak bude fungovat paralelní zapojení odporu a proměnného odporu (když se s poťákem bude kroutit, tak jestli se výkonově nepřetíží), na to jsem si půjčil od kolegy programovatelnou kalkulačky SRnevímužkolik - nechtělo se mi to počítat ručně, pak jsem si koupil TI58. Na tom jsem si naprogramoval přepočítání zápisníků letů plachtařů, když to bylo potřeba všem překontrolovat (mnozí a mnohé co si ty časy cucali/y s prstu pak museli zápisník přepisovat) a psal jsem si na to brigády:-)
Pak jsem dostali do kanclu MVS800, na té jsem se pocvičil ve strojním kódu a v BASICu, za nějakou dobu MVS810, tu jsem naučil česky, nejdřív tu co jsme měli v kanclu, pak se to dost rozšířilo po podniku stylem: "Tobě to píše a tiskne česky, udělej mi to taky", soudruzi se o to nezajímali, proč taky, když to nebylo v plánu. Pravda, nezbohatl jsem na tom, ale pár peněz za to káplo.
Pak jsme dostali SAPI86 s barevným displejem z Tesly Orava s rozlišením, že se to hodilo tak na Tetris a ještě u toho bolely oči. Ale poučil jsem se, co je potřeba koupit, aby ten počítač k něčemu byl.
Pak jsem koupil synům domů Didaktik Gama (tuším po zlevnění za 2500Kčs) a po nějaké době, když mne omrzely problémy s kazeťákem tak z výprodeje SAPI86 (a to už jsem věděl, že bude potřeba displej Herkules, sériová karta a karta co umožní připojení řadiče harddisku - ten jsem časem taky dokoupil, i koprocesor 8087, tak jsem na tom rozchodil AutoSketch - on by chodil i bez toho koprocesoru, ale hrozně pomalu)
A pak už to bylo fádní - PC 286 a další, to už si zařizovali synové.

Doba her a malin nezralých.

Ještě jsem si vzpomněl - měl jsem i Minigraf, ten jsem poslal dál a jehličkovou tiskárnu STAR, tu ještě někde mám, kdyby ji chtěl někdo do muzea, může ji mít za odvoz

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat