Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Vzpomínání na počítače!

Moje první setkání s počítači probíhalo od začátku 80. let. Ve škole jsme měli sálový stroj Tesla 200, z konfigurace vím akorát to, že měla 32kB RAM (a proto jsem musel kvůli přetečení paměti předělávat seminárku, dělal jsem tam jakousi simulaci provozu velkobenzínky a myčky. Uměl jsem jakž-takž programovat v Cobolu a Fortranu, znal jsem základy assembleru. "Styk" s PC probíhal tak, že jsme program naděrovali na děrné štítky, odevzdali a za pár dní si šli pro vytištěnou sestavu. Pokud tam byly chyby, něco se opravilo a opět nechalo sjet. Až bylo hotovo. Moc operativní to nebylo.

Pak dlouho nic, v práci jsme počítače neměli. Dělal jsem mzdy, podklady jsme psali na papíry a mzdová účtárna to zpracovávala na účtovacích/fakturovacích strojích (myslím ASCOTA) s příslušnými šablonami.

Po revoluci jsem z práce odešel. Těsně předtím jsem měl možnost konečně uživatelsky pracovat na PC, setkal jsem se přitom s pár zajímavými programy (Norton Commander + další tooly, dBASE IV, Framework III, QuatroPro, Wolf3D).

První PC jsem kupoval v roce 1992 (skládačka)
CPU 386SX/33MHz, 105 MB HDD, 2 MB RAM, malá a velká disketová mechanika, nějaká základní grafika, 14" CRT, tiskárna EPSON LQ-100. Operační systém MSDOS 5.0. Stálo to celkem kolem 50.000 Kčs.

Někdy v roce 1995 jsem kupoval další:
Pentium 1/60MHz, 8 MB RAM, 540MB HDD a nějakou grafickou kartu se 4MB VRAM, CD mechanika. MS DOS 6.22 + Windows 3.11

Následující roky jsem "napřeskáčku" počítače různě vylepšoval, zvětšoval pevné disky, vylepšoval grafiky, měnil procesory a motherboardy, pořizoval výkonnější tiskárny. V roce 2002 jsme zrušili CRT a zakoupili předražené 17" LCD (kus myslím za 23 tisíc)

Poslední tři počítače jsem už pořizoval vždy jako komplet, na svou dobu vždy jako velmi výkonné. Na rozdíl od doby před 15 lety dnes morálně zastarávají mnohem pomaleji, bez problémů vydrží 5 let (i na hraní her). Ten můj poslední má dva a čtvrt roku, i5-8600K, 16 GB RAM, nV1700Ti/8GB, SSD M.2 + 2+4TB HDD.

-----
CPU jsem měl vždy Intel. Grafiky (první netuším) většinou nVidia, ale také dva Radeony. Dříve jsem pořizoval samostatné zvukovky (prémiové Sound Blastery), v posledních počítačích jsem si už vystačil s tím, co je na základovce.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat