Taky se v tom článků píše, že uhlí podražilo, protože snadno dostupná ložiska v Číně docházejí. Zásob mají v zemi dost (dováží pouhých 7 procent celkové spotřeby), pouze se dráž těží... a teď cituji z článku:
Kvůli nárůstu cen tak elektrárny ani nejsou ochotné vyrábět dostatek energie pro pokrytí poptávky.
Další zajímavé informace jsou v článku taky:
Uhelnou jistotu narušila také situace ve Vnitřním Mongolsku, kde se těží třetina čínské produkce uhlí. Těžbu v autonomní oblasti s 523 doly o odhadované roční kapacitě 1,3 miliardy tun poznamenaly těžké korupční kauzy. Na korupci v uhelném průmyslu Vnitřního Mongolska se zaměřil čínský prezident Si Ťin-pching, který oznámil vyšetřování případů sahajících dvacet let zpátky.
Tak nějak mi z toho všeho vychází, že Čína začíná čím dál víc doplácet na politiku "vyrábět co nejvíc a hlavně co nejlevněji", která už ale přestává fungovat a rok od roku je to markantnější. Můj zaměstnavatel má výrobní pobočky v Číně a prakticky přestává být rozdíl, jestli zboží stejné kvality necháte vyrobit v Číně nebo třebas v Polsku. Ano, Čína je pořád levnější, ale přičtěte si k tomu náklady na dopravu, zpoždění dopravy atp... a jste na stejném. Čína to velmi dobře ví a proto nechce za žádnou cenu zdražovat vstupy, nechce zvedat platy, nechce těžit dražší suroviny... protože si tím bude dál podkopávat svoji konkurenceschopnost. Radši omezí dodávky proudu lidem (o lidi v Číně fakt nikomu nejde) a bude šetřit.
Spousta lidí říká, že Čína nás jednou převálcuje všechny. Já už delší dobu mám spíš pocit, že Čína se začíná topit ve svých vlastních vnitřních problémech.