Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Korona vs ekonomika - ta ozajstna katastrofa

Taky se v tom článků píše, že uhlí podražilo, protože snadno dostupná ložiska v Číně docházejí. Zásob mají v zemi dost (dováží pouhých 7 procent celkové spotřeby), pouze se dráž těží... a teď cituji z článku:

Kvůli nárůstu cen tak elektrárny ani nejsou ochotné vyrábět dostatek energie pro pokrytí poptávky.

Další zajímavé informace jsou v článku taky:

Uhelnou jistotu narušila také situace ve Vnitřním Mongolsku, kde se těží třetina čínské produkce uhlí. Těžbu v autonomní oblasti s 523 doly o odhadované roční kapacitě 1,3 miliardy tun poznamenaly těžké korupční kauzy. Na korupci v uhelném průmyslu Vnitřního Mongolska se zaměřil čínský prezident Si Ťin-pching, který oznámil vyšetřování případů sahajících dvacet let zpátky.

Tak nějak mi z toho všeho vychází, že Čína začíná čím dál víc doplácet na politiku "vyrábět co nejvíc a hlavně co nejlevněji", která už ale přestává fungovat a rok od roku je to markantnější. Můj zaměstnavatel má výrobní pobočky v Číně a prakticky přestává být rozdíl, jestli zboží stejné kvality necháte vyrobit v Číně nebo třebas v Polsku. Ano, Čína je pořád levnější, ale přičtěte si k tomu náklady na dopravu, zpoždění dopravy atp... a jste na stejném. Čína to velmi dobře ví a proto nechce za žádnou cenu zdražovat vstupy, nechce zvedat platy, nechce těžit dražší suroviny... protože si tím bude dál podkopávat svoji konkurenceschopnost. Radši omezí dodávky proudu lidem (o lidi v Číně fakt nikomu nejde) a bude šetřit.

Spousta lidí říká, že Čína nás jednou převálcuje všechny. Já už delší dobu mám spíš pocit, že Čína se začíná topit ve svých vlastních vnitřních problémech.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat