Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Korona vs ekonomika - ta ozajstna katastrofa

omezování lidských práv a svobod garantovaných Listinou základních práv a svobod

Pojem karantena sme poznali aj predtym, vynimocny stav nebol tiez novinkou vo svete, navyse vsetky obmedzenia, ktore u nas boli su definovane v zakone. Tieto svojvolne amaterske vyklady Ustavy a zakonov naozaj milujem. V minulej poznamke som zabudol dodat, ze mame aj miliony odbornikov na pravo zrazu a vykladacov ustavnych zakonov.

omezení pohybu osob ve veřejným prostoru

To suvisi s prvm bodom, nemusel si tomu davat samostany odsek;o).

masivní výpadek výroby v některých odvětvích (víceméně celosvětově)

Na toto ekonomovia upozornovali uz daaaavno pred nejakou chorobou. Nepamatas si zemetrasenie, ci zaplavy z pred par rokov? Ked masivne zdrazeli disky a ramky a nebolo ich dostatok? To, ze sme silne zavisli na Azii, ze to nie je dobre, pretoze je to najslabsi clanok v retazci vedeli vsetci. A nik preto nic nerobil. A nerobi doteraz. Ved TSMC na Tchajwane produkuje 80% polovodicov na celom svete. A co je Tchajwan? Ostrov, ktoremu kazdu chvilu hrozi nasilne anektovanie zo strany Ciny. A na tomto state je zavisly cely svet? Preco nevyrabaju chipy aj inde? Aha lebo cena, lebo naklady, lebo...lebo je to pohodlnejsie nechat si to doviezt.

opravdu prudký zdražení silové elektrické energie (minimálně celá Evropa)

Toto si prestrelil, pretoze toto naozaj nesuvisi, ale ze vobec s Koronou.

násilnej přechod od spalovacích motorů k elektromotorům

Silne diskutabilny bod, pretoze ten precho je nerealny a Nemecko uz zostava defacto same v tomto nasilnom tlaceni vyvoja dopredu. Zahram sa Nostradama...ziadny prechod na elektromobily sa konat nebude, automobilky na to nie su pripravene, technologie aut na to nie su pripravene, infrastruktura na to nie je pripravena...ludia na to nie su pripraveny. Ten termin je blbost, pretoze sa neda dodrzat...a nedodrzi sa. Tlaky budu silniet a EU ten termin min raz (ak nie viackrat) posunie.

prudký zdražení mezinárodní kontejnerové dopravy

Opat stary znamy fakt. Ja som sa o tom tiez dozvedel nahodou pre par rokmi, ale jedna z najmocnejsich spolocnosti na svete sa vola Maersk...pre mna dovtedy neznama firma., ktora ovlada trh s prepravnymi lodami a kontajnermi a urcuje pohyby cien. Ze je to nebezpecne sa vedelo uz davno, su o tom zaujimave dokumenty. To, ze vyuzili/zneuzili Koronu na razantne zvysenie ziskov je chyba, pretoze im bola do ruk sustredena obrovska moc.

prudký zdražení stavebních materiálů (minimálně celá ČR)

Vsetko suvisi so vsetkym, keby sa vsetko nerobilo v Azii k ziadnemu prudkemu zdrazeniu by nedoslo. material nie je a ked je je strasne drahy, pretoze je ho malo a pretoze najlady na jeho kupu su vyrazne vyssie (napr kvoli cenovej politike Maersk).

růst inflace nejen v těchto měsících, ale s předpokládanou akcelerací v budoucnu

Toto sa tiez dalo cakat, po obdobiach rastu vzdy prichadza obdobie poklesu a my (celosvetovo) sme rastli veeelmi dlho.
Pozri si akciove indexy za poslednych 40 rokov....ta krivka je kontinualna a rastuca...a to ie je normalne;o).

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat