Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Koronavirus

V jakém časovém období ?
Neštovice dovezli do Ameriky Asiaté ? Lihní jsem nemyslel globalní kontinent původu nebo "kdo nebo kde je to víc", fakt ze Evropa se opakovaně stala lihní pandemii je pravda (stačí nahlédnout do historie Evropy).
Ano, "původ" některých virových onemocnění pochází z Asie. Třeba Zika byla poprvé zaznamenána u opic v Africké Ugandě a až následovně tento virus přes Nigérii cestoval do Jihovýchodní Asie..
Španělská chřipka mohla být také pravděpodobně přenesena z Asie přes spojené staty do Evropy. Justiniánský mor prisel z Etiopie.
Ptačí chřipka byla pod jménem ptačí mor poprvé identifikována v roce 1878 v Itálii.
(Ve 30. letech minulého století se opět objevila v Evropě. Vir H5N1 se rozšířil roku 1959 ve Skotsku, H7N3 v Anglii roku 1963, H5N9 v Kanadě roku 1966 a H7N7 v Austrálii roku 1976. Pak až v 80. letech, zejména v Irsku (H5N8) a USA (H5N2), což vedlo k likvidaci milionů jedinců chovného ptactva na daných územích).

H5N1

H5N1 (resp. A/H5N1) je označení pro obzvlášť nebezpečný podtyp viru ptačí chřipky, který se objevil v Asii v roce 1997. Vyznačuje se nejen vysokou nakažlivostí, úmrtností a rychlým šířením ptačí populací, ale také schopností infikovat a usmrtit člověka. V současné době je rozšířen na většině území Asie a Evropy.

Variola (Pravé neštovice)

Zdroj : https://cs.wikipedia.org/wiki/Prav%C3%A9_ne%C5%A1tovice

Pravé neštovice, také černé neštovice, lat. Variola nebo Variola vera byla prudce nakažlivá akutní choroba, způsobená virem z čeledi Poxviridae. Představovala jedno z nejnebezpečnějších onemocnění: jen během 20. století neštovice zahubily 300–500 miliónů lidí a ještě v roce 1967 onemocnělo 15 miliónů lidí a 2 milióny jich zemřely. Díky předchozímu soustředěnému programu očkování byly pravé neštovice 8. května 1980 prohlášeny Světovou zdravotnickou organizací za zcela vymýcené.

Pandemie v lidské historii

Zdroj Wikipedia: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pandemie

- Epidemie tyfu v Athénách, 430 Př.n.l. Nejspíše břišní tyfus zabil přibližně čtvrtinu Athénských vojáků a čtvrtinu celkové populace za čtyři roky.
- Epidemie Antoninus (dle Marcus Aurelius Antoninus, také epidemie Epidemie Galénu, což byl lékař, který se snažil nemoc léčit), 165–168 n. l. Podle moderních odhadů se rozšířily neštovice které zabily po Apeninském poloostrově až 5 milionů lidí, zemřela čtvrtina nakažených
- Justiniánský mor, 541–750 n.l. Z Etiopie se rozšířil mor do celé Evropy i Asie, který zabil 25–50 milionů lidí.
- Černá smrt, 1347–1453 n.l. Do celé Euroasie se rozšířil mor, který zabil přibližně 75 milionů lidí.
- Morová rána v Asii, 1855–1904 n.l. Mor se postupně šířil z Číny do Indie, celkově zabil přibližně 10 miliónů lidí.

Doporučení: https://www.healthmap.org/ (obsahuje i statistiky a historii - historii původu, očkovaní)
HealthMap je volně přístupný, automatizovaný elektronický informační systém pro monitorování, organizaci a vizualizaci hlášení o vypuknutí globálních nemocí podle geografie, času a původce infekčních chorob.
[89060-hmap-png]

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat