Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Úvaha o reprodukci

To bych ani neřekl. Jedna věc je "prodávat" spřáteleným režimům v zájmu rudé internacionály (a čekat na zaplacení desítky let) a druhá je opravdu prodávat. A tady jaksi se zastaralým šrotem, který jsme vyráběli, jsme neměli šanci ani proti novějšímu a vybavenějšímu "originálu" z Ruska - tím spíše, že v devadesátkách šlo v Rusku koupit skoro cokoli (pamatuju se i na pokusy o obchod se štěpným materiálem), včetně OTček a tanků za naprosto směšné sumy, protože to načerno prodávali velitelé rozpadající se armády, natož proti moderním zbraním ze Západu.

Jak tyhle zbraně (ne)fungují, je krásně vidět v dnešních konfliktech - byl a je to zastaralý šrot, který dával smysl v masovém nasazení. A bylo nanejvýš moudré tohle ekonomické dobrodružství utnout (což ostatně ZTS Martin aj. pod tíhou ekonomických problémů udělali - ti co měli peníze, kupovali moderní techniku, ti co měli potenciálně zájem, zase neměli peníze).

Krásná ukázka je taky Sa-58, který exportně "umřel" i přesto, že na rozdíl od ostatních zbraní původem ze SSSR byl čistě domácí konstrukce a dokonce byl kvalitnější, než AK, ale dražší. Ono to je totiž tak, že pravidelná a dobře financovaná armáda raději zvolí moderní přesnou zbraň s výbavou (kolimátory, IR, ...), než laciný AK, potažmo jeho ideové kopie (Sa-58). To je zbraň (myšlen AK) pro povstalce, levná, jednoduchá, odolná a bezúdržbová, kde se nikdo neptá, zda s ní umíš střílet, prostě tě vypustí v buši/polopoušti a dělej co umíš.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat