Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Cenzura v hudbě

Ahoj.
V poslední době jsem si všimnul, teda spíš zaslechnul zajímavý úkaz. Nevím, zda je to jen na jedné stanici, či na více, protože po cestě autem do práce poslouchám jen dvě lokální rádia - Krokodýl a Hitrádio, tedy oboje z Brna.
Ale co jsem slyšel - v písničce Plakala od Divokýho Billa hned na začátku je vymazáno slovo "souložila". Přitom jsem snad vždy slyšel tuto písničku i s tím slovem. Místo toho jen hudba, v textu prostě mezera. Druhá skladba od Anety Langerové, název neznám, ale zhruba uprostřed je větička "zkurvenej film, nevyšel". To první slovo opět vymazáno, jen hudba, text "...... film, nevyšel".

Myslím, že to je jen na tom Hitrádiu, protože na Krokodýlu občas Divokýho Billa pouští v koncertní verzi a ten je bez cenzury, toho si pamatuju.

Všimli jste si taky někdy takové cenzury? Tohle mi přijde už jako vyložená připosranost té rádiové stanice.

Předmět Autor Datum
Tohle uz je desitky let (viz napr. Eminem). Ne jen u nas. Proste se udela druha "decka" verze kde se…
Dwane Dibbley 04.02.2019 19:40
Dwane Dibbley
Jo, u zahraničních skladeb jsem to slyšel, ale ještě nikdy u českých, doslova "zaběhnutých" kousků.…
Prasak 04.02.2019 20:06
Prasak
To od Langerovi jsem slysel cenzurovany uz pred lety (kdyz jsem jeste poslouchal radio v praci). Pok…
Dwane Dibbley 04.02.2019 21:21
Dwane Dibbley
Aha, tak to jsem vlastně ještě neměl tu "čest" to slyšet. Jiný rádia s tím problém nemají.
Prasak 04.02.2019 21:45
Prasak
To neni o tom ze by s tim radia mely nejaky problem, jde hlavne o posluchace. Celoplosna "mainstream… poslední
Dwane Dibbley 05.02.2019 15:30
Dwane Dibbley

Jo, u zahraničních skladeb jsem to slyšel, ale ještě nikdy u českých, doslova "zaběhnutých" kousků. Oba výše zmíněné songy byly vždycky hrány bez výmazu. Jo, ještě jeden českej song jsem slyšel cenzurovanej, nějakej od Chinaski, ale ten byl zcenzurován krátce po vydání (slovo "jebe").

To neni o tom ze by s tim radia mely nejaky problem, jde hlavne o posluchace. Celoplosna "mainstreamova" radia budou mit mnohem pravdepodobneji clean verze, zatimco tematicka ci lokalni radia budou poustet explicit. Radia ktera byvaji medialnimi partnery kulturnich ci skolnich akci taky budou brat spis clean verze, stejnetak supermarketova "radia". Tam kde by mohla radia narazet na to, ze budou poustet nadavky mladistvym budou radeji brat "slusne" clean verze.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru