Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Slovenská koruna -> Euro

Ja viem mam zakaz, ale spomeniem priklady zakaznikov z dob, ked sme mali euro.
Neviem ako teraz, ale v tej dobe vladla tvrda konkurencia, takze ak dohadovali kontrakt do zahranicia sli s marzami celkom dole. Podotykam, ze slo o mensie vyrobne podniky, takze od podpisania kontraktu, k jeho naplneniu a plateniu vzdy uplynulo par tyzdnov/mesiacov.
A prave to bol ten problem, pretoze vykyvy koruny casto sposobovali, ze marza sla vyrazne dole, niekedy sli dokonca do straty. Kopec zakaznikov casto volilo teda poistenie v banke voci kurzovym vykyvom, co im uz beztak biednu marzu este viac znizilo.
Kedze CZ koruna dlhodobo posiluje a je predpoklad, ze bude dalej byt teraz exporterom mam hlavu v smutku.
Ono sa to nezda, sak si poviete, ze ved tam bol posun len o 20-30hal, ale to sposobi, ze 100k eurach stratite 1000, co vas pri par tisicovej marzi pekne zamrzi.
A teraz si pozrite kurz koruny. Niekedy v aprili 2017 som podpisal kontrakt na 1mil eur s francuzskym odoberatelom s marzou 10%. Super zarobim 100k za par mesiacov, kedze dodavka bude v juni, splatnost faktury bude 2 mesiace (to je bohuzial bezne), takze v septembri pridu prachy (ak zaplatia;o)).
Ok prachy prisli, ale co sa stalo. Kurz koruny medzitym vyrazne posili...kym v aprili bol 27czk/euro tak v septebri uz len 26czk/euro, cize ak som si zmenil eura na czk nedostal som na ucet 27mil korun, ale len 26mil a to uz snad vidi kazdy, ze je to rozdiel.
Momentalne ceski exporteri trpia posillujucou sa korunou a pri podpisovani kontraktov musia s tymto pocitat, takze su bud drahsi akoby chceli, alebo si znizia marzu, ktoru povodne chceli. Tak, ci tak oboje ich brzdi a pripravuje o peniaze.
Nehovoriac o tom, ze naopak zlacnie dovoz tovaru zo zahranicia, co nici domacich producentov, ktori musia ist s cenami dole.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat