Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Abyste stále nečuměli do Poradny

Neviditelná strana moci: Stará šlechtická aristokracie. Bohatství šedé zóny přikrmené EU fondy. Schwarzenbergové a jiní prosperují krize nekrize. Skryto před veřejností: Staré peníze potřebují ticho

I v tak bytostně současné struktuře, jako je bruselská byrokracie, si šlechtické rodiny uměly najít své koryto. Vzhledem k tomu, že vlastní stovky tisíc hektarů půdy, prezentují se jako „rolníci“, a tudíž žádají o solidní dotace přidělované EU na podporu zemědělství. Velikost dotace je přímo úměrná velikosti pozemku ve vlastnictví zemědělce. Každý rok tito „rolníci“ jako vévoda z Marlborough, vévoda z Northumberlandu, vévoda z Westminsteru a lord Rothschild obdrží od Bruselu 700 tisíc až 1 milion liber. V této souvislosti jim Brexit samozřejmě neudělal radost.

O majetku 18. vévodkyně z Alby, která zemřela v roce 2014, se říkalo, že by mohla projít ze severu na jih Španělska, aniž by opustila svůj soukromý pozemek. Všechny tyto statky opět dotuje EU. V roce 2006 vyšli na protest rolníci, kteří obdělávají půdu Alby. Žádali, aby se alespoň část dotací ve výši několika milionů dolarů dostala k těm, kdo skutečně pracují na polích. Demonstrace byla brutálně rozehnána a vévodkyně nazvala demonstranty „psychopaty“ a „bandity“. Za to ji soud odsoudil k pokutě ve výši 6 tisíc euro, a EU dál pokračovala v dotování jejích soukromých polností z Alby.

Není to na debatu, ale asi neuškodí si článek přečíst (na nevhodném webu).

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat