Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Mobilní tarify už jen podle ceníku (?)

Tak to su zvědavé, co z toho vznikne. Jestli ceny zůstanou pro všechny vysoký, což bych se v našem zahnilým kartelovým mobilním rybníčku nedivil, nebo nastane opravdová cenová válka.
http://mobil.idnes.cz/konec-podpultovych-nabidek-a-slev-dl7-/mobilni-operatori.aspx?c=A170216_105928_mobilni-operatori_jm
Tipnul bych si to tak, že každý soukromý zákazník dostane nějaký tarif z ceníku, ale k tomu nějakej ten "osobní bonus" ve formě slevy. Vlk se nažere a koza zůstane celá.
Dalším otazníkem budou tarify pro firmy. Větší firmy mají často možnost dát firemní tarif i zaměstnancům (a to rovnou i několik čísel na zaměstnance) a to jsou obvykle tarify z říše snů - paušál za pár desetikorun, hromada volných minut, volání v rámci firmy zdarma, internet výrazně levnější. Pokud zákon neomezí tyto benefitní tarify, budou tu furt dvě sorty zákazníků - ti, co dělají u velkých firem a ti ostatní. Ti ostatní budou bráni na hůl.

Na jednu stranu je pěkný, že s tím kartelem vláda chce něco dělat, na druhou stranu se mi nelíbí, že to dělá formou zákazů a příkazů (tedy doslova regulací volného trhu) a tak nějak náhodou před volbama.

A ještě něco - pokud to chápu dobře, tak to nezasáhne jen oblast mobilního telefonování, ale i třeba poskytovatele internetu. Já se s UPC též musel handrkovat jak na arabským tržišti, než mi nabídli lepší cenu. To znamená, že si budu muset nechat výrazně snížit rychlost, abych se vešel do rozumné ceny, nebo mi to napálí na dvojnásobek, tedy za plnou ceníkovou cenu. Nejsem si tedy jist, zda se tím zákonem vláda někomu zavděčí - no možná ano, těm, co prostě mlčky platí plnou palbu a nechají se oškubávat. Už v tom nebudou sami, budou oškubáni všichni.

Předmět Autor Datum
ono je potřeba počkat až nám řeknou, jak je to doopravdy Mluvčí společnosti O2 Lucie Pecháčková Nov…
jirka44 16.02.2017 17:42
jirka44
Takže zákonem zabít sousedovu kozu, když já žádnou nemám. IMHO jen populismus.
Prasak 16.02.2017 17:52
Prasak
Jsem rád, že se mě tohle mobilně-tarifní licitování nijak nedotkne. S celkovou roční útratou (nejoby…
L-Core 16.02.2017 17:55
L-Core
Než volání, osobně bych ocenil více mobilních dat za zajímavou cenu a tím více myslím alespoň 10GB m…
Prasak 16.02.2017 18:05
Prasak
Tyhle mediální výstupy jsou zkratkovité. Mně se hlavně nelíbí, že to řeší ministerstvo a ne ČTÚ. Na… poslední
touchwood 18.02.2017 07:43
touchwood

Jsem rád, že se mě tohle mobilně-tarifní licitování nijak nedotkne. S celkovou roční útratou (nejobyčejnější předplacenka) mírně nad 200 kaček ani nemůže.

Mám ale dojem, že opatření, která z ministerstva lezou, se budou více líbit operátorům než běžným lidem.

Tyhle mediální výstupy jsou zkratkovité. Mně se hlavně nelíbí, že to řeší ministerstvo a ne ČTÚ.

Na druhou stranu všichni víme, že firemní tarify jsou něco zcela odlišného od veřejných a "množstevní sleva" je absurdně vysoká, stejně jako se mi nelíbí orientální smlouvání nad tarify, což v prostředí služeb není vůbec dobrá věc (jiná věc je smluvní cena u fyzického zboží, kde lze akceptovat slevy kvůli stáří, stavu výrobku nebo skladu). U služeb jde jen o to, na jakého operátora narazíš a zda zrovna má náladu (nebo příkaz) ti dát slevu - nejde o rovné příležitosti. A s ohledem na komunikační neschopnost Mládkovu i jeho ministerstva bych to asi moc neprožíval.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru