Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Fyzicke tresty deti v skole (a doma)

Ked ideme s kamosmi na pivo obcas spominame na casy ZS a na to co sme vyviedli. Kazdy z nas nieco vyviedol, ked sme boli mali a v 80-rokoch sa taketo veci trestali na skolach bezne fyzicky. Na tejto teme ma zaujal fakt, ze vsetci pri stole spolocne tvrdia, ze si to vtedy zasluzili a voci ucitelom neprechovavaju ziadnu zast, ci nenavist. Beru to ako zasluzeny trest za ich precin.
Myslel som si, ze je to dobou, ale mal som prednedavnom stretavku zo ZS po asi 20 rokoch od poslednej. Spoluziaci su stale v pohode, ale co ma z toho vecera zaujalo bol fakt, ze sme sa k teme fyzickych trestov dostali a tam som zachytil par jedincov, ktori sa s fyzickymi trestami nevyrovnali doteraz, spominali na to s hnevom a dokonca mali chut to teraz tym ucitelom (casto uz mrtvym;o)) vratit. Ano chapem spoluziaka, ktory dostal od ucitela len za to, ze sedel cez prestavku v triede a cital si knihu (cez prestavky sa vtedy muselo chodit na chodbach v kruhu), ze to berie ako skrivodlivost, ale za tych 30 rokov by som cakal, ze s tym uz bude vyrovnany. Nebol a mne to bolo divne, ze to stale taha so sebou.
Dnes sa trestat fyzicky deti v skolach nemozu, co sposobilo prudky pokles discipliny, dokonca to zaslo tak daleko, ze ked som sa zmienil pna skole pred detskou psychologickou, ze obcas moj syn dostane po riti, ked neposlucha pozerala sa na mna ako vraha a mrmlala si, "ze to vazne, ale sa to sa predsa dnes uz nerobi". Ktovie o kolko stupnov som spadol v jej ociach;o).
Stretol som sa aj s precitlivenosotu rodicov, ked jeden otecko v prvej triede na prvom rodicovskom zo zartu povedal, ze ked tie deti nebudu uz zvladnutelne, ze ich pani ucitelka moze trosku usmernit rukou. Na to sa postavil druhy a povedal: "Kategoricky nesuhlasim, moje dieta nikto byt nebude".
Vysledok sme uvideli za 2 roky, ked kategoricky otecko trval na vysetrovani sikany v triede, pretoze jeho dieta malo modriny a on vie, ze ho spoluziaci sikanuju. Zhodou okolnosti poznam vacsinu chalanov z triedy uz od skolky a viem, ze ku ziadnej sikane v tej triede nedochadza, ale tom sa precitlivenemu oteckovi nedalo vysvetlit. Jeho syn je z triedy najmensi, navyse jeho otec je cigan (a precitliveny), takze su tu zarodky pri najmensom naznaku (napriklad dieta ma modrinu) hladat za vsetkym sikanu. To, ze jeho dieta nie je ziaden anielik uz nevidi, akceptovat, ze deti si casto pri hre umyselne, ci neumyselne ublizia (aj moje dieta chodi obcas s modrinami) neakceptuje.
Myslim, ze metoda cukra a icu patrila a bude patrit vzdy medzi najefektivnejsie systemy vychovy, takisto sa prisnejsie metody uplatnuju aj pri riadeni podnikov, kde direktivny manazer vzdy dosahuje najlepsie vysledky (ak nie je totalny idiot), takze celkom mi nie je jasne, ci ludom z demokracie az moc nesibe a nechceli by tej volnosti prilis.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ze školy jsem už dávno venku. Nevím, jací učitelé byli v dávnověku, ale vím, že když jsem ještě chod… nový
Araneus84 25.01.2017 18:24
Araneus84
Určitě jsme chodili do školy v různých dobách ledových, protože já jsem za celou školní docházku uči… nový
IQ37 25.01.2017 19:31
IQ37
Dnes jsem viděl ve městě reklamu na novou progresivní základní školu. Lákají na předměty etika a obo… nový
karel 25.01.2017 19:35
karel
To je celé? Nemá to být etika obohacení uranu? Za mě bylo ve třídě ukazovátko... Kupodivu používané… nový
IQ37 25.01.2017 20:26
IQ37
To jsou dva předměty a z reklamního plakátu se na mě smál černoušek, vlastně Afroameričánek. nový
karel 25.01.2017 20:40
karel
Možná tam učí, jak se obohatit na úkor česače bavlny a v druhým předmětu se naučí to těm česačům vys… nový
Prasak 25.01.2017 20:46
Prasak
Teď už to nebude Afroameričánek, ale Trumpetka. On se na nás bude stále někdo tlemit. nový
IQ37 25.01.2017 23:01
IQ37
• Vlastni deti nemam (doufam), ale oznacil jesem <ANO,> ve state kde ziji, zakazali i 'POHLAVEK', i… nový
XoXoChanel 27.01.2017 15:40
XoXoChanel
Mlátil bych to jak žito. Tvůj elaborát číst celý nehodlám /sorry/, nicméně soudím, že by bylo moudré… poslední
mif 27.01.2017 18:30
mif

Ze školy jsem už dávno venku. Nevím, jací učitelé byli v dávnověku, ale vím, že když jsem ještě chodil do školy já, tak mezi učiteli jsem pár vyložených pitomců potkal. Tedy nesouhlasím s tím, aby učitelé měli paušálně právo fyzicky trestat děti.

Učitel by neměl vychovávat. To je nesmysl. Učitel by měl učit. Pokud je dítě z pochybné rodiny tak je bláhové myslet si, že z něj škola vychová něco víc. Nevychová.

• Vlastni deti nemam (doufam), ale oznacil jesem <ANO,> ve state kde ziji, zakazali i 'POHLAVEK', i pres 'ZADEK', jsem nazoru, neni nad poradnej pohlavek, kdyz zustava jen VYCHOVNYM !!
* Kdyz vidim, jak se decka chovaji treba v obchode, kde se nechaji tahat pozemi nez maminka zakoupi bonbony, nebo celkové chovani deti k rodicum, jde ciste videt, ze RESPEKT celkove uz neexistuje a stoji za tim prave vychova ditete jiz odpocatku ..
PS : Do skol bych vratil rakosky, pri vyucovani zadné ksiltovky nebo mobily.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru