Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Slovenský dějepis

No, když už jsem vzpomněl zánik Velké Moravy a souvislost s Maďary, musím popsat, jak souvisel vznik Velké Moravy se zánikem Avarské říše. Sluší se napsat, že rozumy jsem nabral mj. ve skvělé knize Dušana Třeštíka Vznik Velké Moravy (doporučuji).
Avaři pobývali od sedmého století v Panonii, nejdříve jako kočovníci sužovali Byzanc pustošivými nájezdy (kde jim mocně a krutě pomáhali Slované). Pak přišli na to, že zemědělčení v úrodné Panonii je příjemnější než válčení a loupení a usadili se. Byzanc jim ovšem platila tribut za neútočení (to vždy dělaly i mocné říše vůči slabším krutým dotěrům - nelze se bránit na všechny strany).
Avarům vládnul kagan a bohatství hromadili v jeho hrinku - v jakémsi sídle, o němž chybí podrobnější popis.
Na konci osmého století si na Avary vzpomněl Karel Veliký.

Osobní vsuvka: my, kteří máme ještě ve svém mládí nějaké ideály, věříme, že je chtěl pokřtít a zahrnout do svaté říše římské. Ostatní tvrdí, že je chtěl pokřtít a vyloupit jejich bájný hrink :-D.

Karel Veliký vskutku Avary několikráte porazil, ale nikdy nedosáhnul svého cíle naplno, vždy jeho výpravu zbrzdily nemoci nebo hlad či blížící se zima.
Avaři ovšem po letech poklidného bohatnutí byli zděšeni svými porážkami, svrhli svého kagana a rozhádali se. Podrobnosti neznáme, ale vzniklo tam něco na způsob občanské války, čímž se obnažili a oslabili. Karel Veliký se pak nestačil z povzdálí divit, když se na slábnoucí Avarskou říši vrhla hladová slovanská knížata.
Tak by se vysvětlilo, odkud se v Mikulčicích nebo ve Starém Městě vzalo tolik šperků a bohatství.

Avarským i slovanským poddaným nezbývalo, než aby jim bylo stříbro jedno, takže se jenom pářili a asimilovali.
Takže o náplavách z Asie bych nemluvil pohrdavě, neboť není vyloučeno, že Ty nebo já máme v sobě slušnou porci avarské krve. A musím také podotknouti, že půvab maďarských žen se může směle měřit s moravským nebo slovenským.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat