Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Slovenský dějepis

Bořivoj byl podle Kristiánovy legendy u Svatopluka Metodějem pokřtěn. Že to byl jeho synovec, je nepříliš uznávaná hypotéza, která se nedá vyvrátit ani dokázat. Nějaké příbuzenské vztahy mezi moravskou nobilitou a českými knížaty určitě existovaly, minimálně sňatky (ve franských kronikách nacházíme zmínku o přepadení svatebního průvodu s nevěstou z Čech na Moravu), ale konkrétní jména říci nelze.
Velkou Moravu nevyvrátili Avaři (avarská říše byla zničena století předtím), ale staří Maďaři. Frankové nejdřív zastávali taktiku "když se dva perou, třetí se směje", ale pak se nestačili divit, když se Maďaři usalašili v Panonii a začali sílit a útočit i na západ.
Zdá se, že Velkomoravské říši ani tak neublížil ničivý maďarský vpád (nebo vpády), takové rabování a loupení bylo tehdy běžné, ale spíše uzavření kupeckých tras na jih, např. do Benátek, maďarským osídlením. Život šel dál, ale bohatí asi odešli.
Jestli byl Svatopluk moravský nebo slovenský král, je nesmyslná otázka. Staří Moravané byly jednou ze slovanských pospolitostí. Čeština nebo slovenština tenkrát neexistovaly, Slované mluvili stejným jazykem, i když určitě už vznikaly rozdíly. Rozdíl mezi naší současnou řečí a tehdejší byl neskonale větší než dnešní rozdíl mezi češtinou a slovenštinou.
Děkuji za téma, rád si v těchto knížkách při vínečku čítám.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat