Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Slovenský dějepis

Samozrejem Uhorsko bolo vyrazne vacsie ako dnesne Madarsko, ale gro obyvatelov tvorili Madari a hovorilo sa na jeho uzemi predovsetkym po madarsky.

Tak s týmto hlboko nesúhlasím. Gro obyvateľov absolútne netvorili Maďari, Maďari boli v skutočnosti len menšinou a po maďarsky sa absolútne nehovorilo na väčšine územia. Uviedol si teda príklad to 17. storočie, a vtedy to čo ty tvrdíš vôbec neplatilo, ale až potom neskôr, asi začiatkom 19. storočia, keď si Maďari začali uvedomovať, že sú v menšine a na svoje prežitie museli budovať svoj národný mýtus. Veď Maďari poriadne začali vznikať až v tomto storočí, a to hlavne pomaďarčovaním okolitých národov, takisto aj maďarská reč bývala predtým veľmi chudobná reč, poriadne sa začala tiež rozvíjať až v 19. storočí a to tiež hromadným preberaním slov z okolitých jazykov. Veď oficiálnym jazykom Uhorska bola až do konca 18. storočia latinčina, žiadna maďarčina, keďže maďarčina nemala dostatočnú slovnú zásobu, aby sa stala oficiálnym jazykom. Maďarčina bola menšinovým jazykom v Uhorsku. Wikipédia prekvapivo tvrdí tiež to isté https://sk.wikipedia.org/wiki/Uhorsko#Pr.C3.ADchod_Ma.C4.8Farov (v úvode posledný odstavec, ale niežeby sa dalo riadiť wiki).

Práve názov Uhorsko je správny a bola by škoda, keby sme to aj my Slováci začali nazývať Maďarsko, tým by sme spravili neskutočnú radosť práve Maďarom a my by sme sa tak dobrovoľne vzdali našej histórie v ich prospech. Názvy Hungaria/Natio Hungarica/Ungarn sú teda teoreticky tiež správne, podobnosť so slovom Uhorsko je zjavná, avšak Maďari si ten názov privlastnili pre seba. Dokonca aj wiki píše (odkaz vyššie), že Uhri boli Maďari, čo je zjavne blbosť. Dokonca by som povedal, že keby nebolo žiadnych Maďarov, resp. by sa úplne asimilovali, možno ešte teraz by sme sa nenazývali Slováci, ale Uhri a hovorili by sme slovanskou rečou.

Preto mi pride smiesne, ked sa niekto Slovakov pokusa najst uz niekde v stredoveku.

To že sme sa tak nenazývali, neznamená, že sme tu neboli. Nepadli sme predsa len tak z nebies niekedy v 19. storočí.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat