Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Preco volba Trumpa nie je ziadna tragedia

Trosku nechapem hysteriu okolo zvloenia Donaldina a samozrejme sa teraz vyrojilo kopec politologov a odbornikov (ktori sa uz X-krat zdiskreditovali, pretoze zle odhadli situaciu, ale smrdia v TV znovu a znovu) a ja sa len divim, ze skoro nikto nespravi triezvu analyzu.
Trump na poste prezidenta nie je ziadna tragedia. Mozno nic moc prezident, ale napachat vela skody nemoze.
Preco?
Z TV a z filmov mame predstavu o US prezidentovi ako o najmocnejsom muzovi sveta. Taky Ford (Harison) vjednom filme dokonca ako US prezident vyzabijal vsetkych teroristov. Take typicky americke. Z inych filmov vidime ako prezident rozhoduje o vojnach, o napadnuti inych krajin a pod.
V skutocnosti je to samozrejme cele inak. US prezident je v skutocnosti velmi slaby, skoro by sa dalo povedat, ze je to az taka marioneta, co sa ciastocne ovlada sama a ciastocne ju ovlada niekto iny.
Velmi dobre sa ozrkadlilo v dokumente a Barackovi Obamovi (nazov si uz nepamatam), kde boli dokumentarne zabery zo zasadania kabinetu. Odvtedy si myslim, ze Barack je inteligentny muz a Hilarry je vrazdiaci maniak, ale to nechcem rozoberat.
Ako to funguje v praxi?
Prezident ma urcite pravomoci, ale v principe mu skoro vsetky jeho navrhy musi schvalit bud kabinet alebo dokonca kongresom. Tam je to navyse este dvojzlozkove, kedze ten sa sklada zo Senatu a Snemovne reprezentantov. Takmer kazdy zakon musi prejst kongresom a keby prezident chcel robit nejaku partizancinu da sa mu to pomerne rychlo spocitat.
Opat si zoberiem Baracka...Barack mal v podstate jedinu hlavnu agendu a toreformu zdravotnictva. Bola to jeho srdcovka a hoci bol dvojnasobne zvolenym prezidentom zo zdravotnictvom nespravil nic. Preco? Pretoze nemal podoru kongresu, kde ho silne loby vzdy prehlasovali. Barack chcel trosku partizancit a tak dostal "jemne" upozornenie, ze ked bude pokracovat zacne sa proces impeachmentu a skonci. Barack ako pragmatik zo zdravotnictva vycuval.
Rovnako dopadne aj Donaldino, ktory navyse nema podoru ani vo vlastnej strane, takze sa da povedat, ze mu dokonca mozno neprejde skoro nic, co navrhne. Jeho velkohube vyhlasenia, co on vsetko spravi ako prezident zostanu lenklasickymi predvolebnymi slubmi.
Sam som zvedavy, co vsetko mu umozni kongres presadit z toho, co naslubova a co sa chysta urobit.
Osobne tipujem, ze deportacia nelegalnych migrantov mu este prejde, voci tomu sa nikto otvorene nepostavi, s tym plotom uz asi pravdepodobne zlyha a ostatne veci, co nasluboval su fantasmagorie.
Mozno jedine, kde bude mat ako tak volne ruky bude zahranicna politika, bububu na clenov NATO by mohlo zabrat, pokus o novy vztah k Rusku to je otazne (Voloda vraj na tom nie je zdravotne az tak ok, hlada sa nastupca vraj).
Celkom som zvedavy ako to cele dopadne, je mozne, ze niekto v zakulisi vytiahne v pravy cas nejake tromfy (hovori sa, ze Donaldino je notoricky neplatic dlhov).

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nechcem machrovat po 2x, ale Trump dostal riadne do drzky, pretoze zrusenie Obamacare bolo jednym z…
fleg 27.03.2017 08:14
fleg
Jistě si vzpomeneš, jak to v Rusku vypadalo za vládce-nevládce Jelcina. Jiný kraj, jiný mrav. Jeden…
L-Core 27.03.2017 20:39
L-Core
Ale ano, dokonca vacsina ludi chce, respektive musi byt vedena, malokto ma na to, aby sa vedel rozho…
fleg 28.03.2017 10:41
fleg
Ja osobne by som tam zit nechcel. Rusko je příliš velké na to, abys mohl říct, že bys tam (nikde) n…
IQ37 28.03.2017 11:38
IQ37
Nejde o krajinu, ta je obrovska. Ide o goverment a system aky tam vladne.
fleg 28.03.2017 18:02
fleg
On ten náš systém taky není nijak hvězdný. Měl jsem to Rusko na mysli tak, že bys byl například fina…
IQ37 28.03.2017 19:05
IQ37
To jo, když jsou nějaký ty chechtáky k dispozici, tak se člověku žije relativně dobře kdekoliv - do… nový
Prasak 30.03.2017 19:00
Prasak
Takže ďalší prezident USA ukázal, čo je tá krajina zač. Posledné svetlo nádeje zhaslo za rekordne kr… nový
Efos 07.04.2017 16:08
Efos
Ještě ho nehážu úplně přes palubu, v každém případě ale klesl hodně hluboko. V USA se opět prokázalo… nový
IQ37 07.04.2017 16:16
IQ37
Hosi hosi...a co som tu cely cas tvrdil? Trump hodi spiatocku ako ju hodil Obama a to je Obama na ro… nový
fleg 07.04.2017 19:35
fleg
Tump taky nebude žádnej blb, to by se nedostal tam, kam se dostal. Nejspíš měl v politice víc ideálů… nový
Prasak 07.04.2017 21:29
Prasak
Trump je relativne uspesny biznisman a na to nepotreboval mat charizmu ani vyssie IQ. Z mojho pohlad… poslední
fleg 07.04.2017 21:52
fleg

Nechcem machrovat po 2x, ale Trump dostal riadne do drzky, pretoze zrusenie Obamacare bolo jednym z jeho headline v predvolebnej kampane a kedze zistil, ze v Snemovni reprezentantov nema podporu stiahol navrh na jej zrusenie.
Ono sa nakoniec ukazuje, ze US prezident vo filmoch prezentovany ako muz s velkou mocou je vlastne len figurka, ktora bez zlozitych politickych bojov sama nic nezmoze.
Jediny ozajstny neobmedzeny vladca je Mr. Putin a mozno severekorejsky Kim. Ale 100% to zeriem len Putinovi.

Ale ano, dokonca vacsina ludi chce, respektive musi byt vedena, malokto ma na to, aby sa vedel rozhodovat a rozhodoval sa spravne.
Staci si spravit obcas mali psycho experiment, ked dam zakaznikovi vybrat z jedneho druhu mysi, ktora ma 5 farebnych moznosti. Niektori su schopni sa o tom rozhodovat aj hodiny a nerozhodnu sa nakoniec (ide o mysky za 3-4 eura pritom). Vacsinou sa obratia na mna potom a ja rozhodnem o tom, ktoru farbu si zoberu (vacsinu tu, ktorej mam najviac;o)).
Ano hovori sa (ja s tym celkom suhlasim), ze ruski cloviecik potrebuje nad sebou pevnu ruku. Maju to, co chceli, mozno sa maju dobre, mozno nie.
Ja osobne by som tam zit nechcel.

On ten náš systém taky není nijak hvězdný. Měl jsem to Rusko na mysli tak, že bys byl například finančně i jinak na systému nezávislý. Žít by se tam určitě dalo, pokud by ses nemusel vyloženě sám živit prací. Když má člověk dost peněz, tak už se nějak zabaví sám. :-D

Ještě ho nehážu úplně přes palubu, v každém případě ale klesl hodně hluboko. V USA se opět prokázalo, že prezident je v USA nakonec taky jenom loutka. Nečekal jsem, že bude svatý, čekal jsem, že bude alespoň normální. "Prekabátil sa" docela brzo. Kretén.

Hosi hosi...a co som tu cely cas tvrdil? Trump hodi spiatocku ako ju hodil Obama a to je Obama na rozdiel od Trumpa velmi inteligetny clovek. Stacilo mi vidiet dokument zo zakulisia vladnutia Obamu a videl som, ze US prezident to ma naozaj tazke.
Trump nezmeni nic, nedokazal to ani Obama, takze on ako loudka nema uz vobec sancu.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru