Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Tour de France 2016

Jasně, že vítěz je ten nejrychlejší (žlutý trikot). Ale kromě toho se hodnotí i další kategorie, nejlepší spurtér (prakticky v rovinatých etapách), nejlepší vrchař (nejvíce bodů na vrcholech různých kopečků) a nejlepší mladý jezdec celkově (myslím do 26 let).

Je to odlišeno i penězi. Vítěz TdF bere 500.000€, vítěz těch druhých kategorií myslím 25.000 (20x méně). Nějaké peníze jsou i za etapy, bojovnost v etapě (úniky) atd. Zpravidla se ale jednotlivci vyhrané částky rozdělují mezi celý tým + doprovod. Bez nich (jich práce) by nikdo sám asi neměl moc šancí.

Ač to vypadá zvláštně (každý jede přece na svém kole), je to týmový sport. Kdyby se hodnotilo vyloženě jen pořadí, spousta jezdců by tam vůbec nejela, protože šanci by měly jen ty "horské blechy", které váží 50 kilo i s kolem. Jezdci do normálního terénu (zcela jiné somatotypy) prostě ty hory tak rychle nevyjedou. A ti vrchaři zase nemají šanci ve sprintech na rovině proti těm specialistům.

A co taky osobně nějak nemohu přijmou je fakt, že schovaný jezdec někde uprostřed peletonu oproti tomu vpředu "na větru" ušetří tak 20% svého výkonu. My když s manželkou někam jedeme, jsem vyfluslý naprosto stejně, jedu-li vpředu nebo vzadu :)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat