Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Britské referendum, hlasujme

Peníze z EU nejsou super. Nikdy nepochopím, jak se mohou peníze z EU používat jako pobídky pro ponikání.
Peníze z EU stály naší firmu, (resp. tu firmu, u které pracuji), málem existenci. Majitel (před X lety) udělal finanční rozvahu, vzal úvěr a nakoupil zařízení za dost milionů. Měl odvahu do toho jít, u nás v republice jako první, dříve se tomu pomalu říkalo vizionář.. Zařízení moderní jako prase, byli jsme jenoznačně špička v republice.
Co nezapočítal, byla budoucí možnost (v té době to ještě nešlo) financovat částečně z peněz EU. Nebo možná jen nechtěl čekat, chtěl začít dřív, být špička.
Dva roky to šlapalo.
Pak nakoupila konkurence, zařízení již nebylo super moderna, takže cena byla asi o dvacet procent nižší přirozeně a "dodotováno z peněz EU - cca 49% z již nižší ceny".
Těch 20% ok, s tím se počítalo na začátku, to byla daň za výhdu "dříve". Těch do 50% je už ale vražda, asi si dokážeš představit, co to udělá s cenou výrobku.
Asi pět let jsme jeli na krev, dost lidí bylo propuštěno (to byli zřejmě ti, co nastoupili ke konkurenci, s nižší vstupní cenou si to mohli dovolit, to jsou ta nová místa díky dotacím :-p ). Naše firma pochoitelně zařízení zaplatit musela, ovšem možnost prodeje výrobků se diametrálně změnila.
Už jsme se přizpůsobili, další zařízení se už kupuje za pomoci EU, jinak konkurenceschopnost neudržíš. Pět let jsme ale v podstatě dotovali tu dotaci pro konkurenci...

Vychází mi z toho ovšem, že dotace takto jednoznačně kurví celou ekonomiku. Dnes už v našem oboru nenakoupíš nové zařízení bez dotace. Firmy začínají být na dalších dotacích závislé.

Někdo tomu možná říká rozvoj, ale je to tak, že firmy takto po částech prodávají svou konkurenceschopnost státu. Ony se v podstatě plíživě zestátňují.
Dotace jsou jedovaté zlo, rulík zlomocný ekonomiky.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat