Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak se bráníte proti zahlcování IT požadavky z rodiny?

Zdravím,
jak se bráníte proti využívání širokou rodinou co se týče počítačů? Předpokládám, že nejsem sám. Studuju IT, je mi 22, řeším na počítači věčně něco do školy, rád si odpočinu bez nich. Chápu, že když je potřeba, pomůžu v rodině s počítačem, tak normální rodiny fungují.
Stává se ze mě ale 24/7 bezplatná podpora, doslova, v 1 ráno pětkrát volat je úplně normální hodina, protože zrovna teď ta blbá hra nechce fungovat, synáček přišel z hospody a nemá co hrát. Jedeme na návštěvu a já jen opravuju jeden počítač za druhým, posílají mi je domů s popisem, co s tím je a že ho potřebují fakt nutně opravit, bombardují mě přes SMS, emaily, telefon, dávají moje číslo kamarádům kamarádů. Samá přeinstalace systému kvůli hlouposti uživatelů, oprava hardwaru s tím, že v servisu povídali, jak to bude drahý, tak to udělej levně a řešení nefunkčních her i když jsem si sám žádnou rok nepustil.
Už jsem to dopracoval tak daleko, že čísla, ze kterých hrozí "přátelská pomoc", nezvedám, neznámá čísla ignoruju. Podržet si tu počítač dva měsíce a vrátit s tím, že nevím, nepomáhá. Říct si o peníze jsem vzdal, když si řekne o peníze automechanik z rodiny, nikdo se ani vteřinu nediví, když si já řeknu o stovku za práci, kterou jsem řešil od rána do večera, aby mi to aspoň pokrylo jídlo, tak jsem se zbláznil a pomluvy se o mně šíří další měsíc.
Jak tohle zastavit?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Uz ti to poradil nado mnou Karel, ale pre istotu to zopakujem, zazil som nieco podobne. Ked som zaca…
fleg 03.01.2016 17:22
fleg
A navyse nejaka cast "zakaznikov" ti ostane aj po plateni Len aby nakoniec nezostali vsetci, pretoz…
blue5 08.01.2016 00:28
blue5
...zadarmo sa im s tym dnes naozaj nikto jebat nebude... http://www.slovodne.cz/slovodne/jebat/ :-D… nový
Yarda 08.01.2016 08:17
Yarda
Teraz sa mi napriklad dostal do ruk NB - v akcii v NAY. Vraj im predavac po kupe ponukol "nainstalov… nový
blue5 23.01.2016 12:30
blue5
Řekni si o nějaký prachy - 2-3 kila za hodinu a ještě si vyděláš a bez starostí v podobě shánění zák… nový
icepower32 23.01.2016 12:33
icepower32
Je to jak u doktora - neléčit rodinu. nový
mif 23.01.2016 16:18
mif
To je hezké, to budu používat.. nový
Niko Bellic 23.01.2016 16:47
Niko Bellic
A jak v "Básnících" "Ale to budu vypadat jako blbec!" "No to budeš stejně..." poslední
Roker 23.01.2016 20:37
Roker

Uz ti to poradil nado mnou Karel, ale pre istotu to zopakujem, zazil som nieco podobne.
Ked som zacal v IT podnikat, boli to samozrejme aj kamarati a rodina, co sa na mna obracali s poziadavkou tu nastavit/namontovat satelit, tu opravit/preinstalovat pocitac, ci nieco nastavit na navigacii alebo mobile.
Zrazu som mal kopec kamaratov, a co horsie oni mali svojich bratrancov a sestranice a ti mali dokonca frajerov, ci netere a zrazu som mal kopec roboty, co mi nic neprinasala.
Zacal som pomaly, zdoraznoval som, ze sa tym zivim, ze to nerobim pre zabavu, selektoval som komu zadarmo a komu nie, aj ked mnohi to nechapali. Pre vela ludi doteraz praca za pc nie je praca, ved je to len take klikanie a mackanie klaves.
Dnes robim zadarmo naozaj len vynimocne, napriklad aj mojich krstnych rodicov som skasiroval za montaz satelitu, co niesli pravdepodobne velmi tazko lebo nase vztahy akosi ochladli odvtedy.
Ale to ma netrapi, kto nechape, ze It a veci okolo toho nerobim ako zabavu a ze sa tym naozaj zivim si nezasluzi, aby som ja chapal jeho "potrebu" mu nieco spravit zadarmo.
Zacni si uctovat, tvrdo vsetkym a uvidis kolko budes mat zrazu volneho casu. A navyse nejaka cast "zakaznikov" ti ostane aj po plateni, pretoze casom pochopia, ze hoci uz nie si zadarmo, ze si stale lepsi a lacnejsi ako nejaky cudzi clovek z profi firmy.
Ono to na zaciatku trosku 'boli", nie som zdaleka tvrdy kapitalista a rad by som robil zadarmo, ale nezijeme v komunizme a casom si zvyknes.
Idealne je mat uz deti, deti potrebuju jest, treba ich satit a ked podnikas nikto ti neda nic zadarmo, potom nemas problem si vypytat prachy hoci aj od vlastneho otca;o).
P.S. Od vlastneho otca sice prachy nepytam, ale obsluhujem ho az ako posledneho, ked mam z krku komercnych zakaznikov, takze musi cakat co doteraz nevie prezut.

Teraz sa mi napriklad dostal do ruk NB - v akcii v NAY. Vraj im predavac po kupe ponukol "nainstalovanie OS" za 20€. Hovorim si sakra, v oficialnom podniku ciernota a hlavne, len za 20! Kam ten svet speje. Vzal som to aj ked toto robim nerad. Este pred tym ako som si ho zobral domov som si povedal, ze sa pozriem aspon na BIOS a co nevidim. Hnusna modra obrazovka, "Vitajte" - Win X, doklikane za 10 minut. Dodnes by som neveril, ze sa to da nacenit (aj v IT predajni sme OS na predanych strojoch doklikavali zdarma na pockanie). Ale ako vidim, ryzovat na hlupych a hlavne lenivych ludoch, ktory nevedia citat s porozumenim sa da dodnes, fuj. S NAY som skoncil (a to som si tam chcel skocit po vrecka do vysavaca, teraz si musim hladat nejaky ehop :.( ).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru