Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Skloňování příjmení

To je docela možné. Fakt je, že hlavně mě v 5. pádě oslovují především nadřízení (což jsou v drtivé většině vysokoškoláci). Je otázka, jestli jim to přijde přirozené, nebo jestli pátý pád používají právě z důvodů, že je to tak správně, že "někde psali", že to vyjadřuje úctu. Přijde mi, že spíš druhá možnost vítězí. Mám totiž takovou zásadu - pokud mi nadřízený vysloveně nenabídne tykání, tak mu vykám, i kdyby z něj vyjelo tykání. Je to trochu stavovský přístup, ale udržuji si tak určitý odstup, on se občas hodí.
Jenže to vede k tomu, že někteří ve snaze přiblížit se víc (tykání pochopitelně nenabídnou...) používají k oslovení křestní jméno. Takže občas slýchávám "pane - a k tomu mé křestní jméno v 5. pádě". Nic nezní pitoměji. :-) Ovšem je možné, že to je tak správně, nezkoumal jsem to. Ale - oslovení pane a křestní jméno??? Podle toho, že jim to nepřijde hubulámající, používají ten 5. pád proto, že si někde přečetli, že se používat má.

Imho to jsou ty vyčtené zásady. Znám například pár lidí, co mají snahu při podání ruky polámat mi prsty. Většinou to jsou ženský na nějakém vedoucím postu... :-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat