gramophone
• Mozna nekteri neznate, nekteri jste na tom vyrustali, setkame se jeste nekdy s.. ?
• Boj s numerickym.., rad bych privital zpet "kazety", "desky" stiska se mi trochu, co vy?
nepocitaje desky se Simkem a Grosmmannem..
Zkratka, pustit hudbu jako hudbu , neni to samé...
Jste 100% numerik?
https://www.youtube.com/watch?v=qVj9MnEiX2o
https://www.youtube.com/watch?v=JORIP67xHfU&index=3&list=RDteC9m12U4Vk
Jako dekorace proč ne, ale přehrávání hudby bych si něm neuměl představit.
• Pritom gramofon, ,,jako dekorace? *
Gramofony jsou stale uzivany, ja to vidim naopak, kde by to bylo bez nic.....(numerické?)
Par desek mam, i gramofon, ale vic a vic jde spis o kuriozitu, jak poslech, celé mladi, i na trhach barzdy se divam po nakych, jinacich, je to vic osobni mi pripadne pustit z gramca..?!
Vím, že máš někdy s češtinou potíže, ale dneska skutečně stěží chytám souvislosti... Co si mám představit pod slovem "numerik"? Digital v té souvislosti, že gramofon digital není?
Jo, mám gramofon, i když ne ten na obrázku a balík vinylů. Občas si něco pustím, i toho Š+G, hlavně Návštěvní den 1+2 a "To byl Jiří Grossmann". Pupákova píseň lásky je má oblíbená...
Hua, tak me nauc (cesky), pomoc...tady bych si toho vazil vic...kritika je uz na neco vic, co uz je,
Já to nijak kriticky nemyslel. Jen jsem nemohl chytit souvislost.
Jestli "numerik" (číslicová?) v téhle souvislosti mělo znamenat 100% vyznavače digitalizace zvukové stopy, na rozdíl od analogu - kazety, gramofonové desky, tak v češtině jsem ještě takhle použité slovo "numerik" neslyšel.
Na druhou stranu - já toho ještě neslyšel.
Já netvrdím opak. Jen já si neumím představit, že bych na něm přehrával. Ale komu se to líbí tak proč ne.
Sice neposlouchám vinyly z takové starožitnosti (taky by mi ty desky poděkovaly, přehrávat je na tomhle), ale gramo mám a poslouchám rád. I kazety, ale kazeťák (Sony TC-K750ES) mám v opravě, řemínky...
Analog navždy:
• Nadhera.... zralé
jesli je opravdu o tvuj material, moc hezké, bydlim kousek od domu "frère lumière"
Obě zařízení jsou moje a z domu nepůjdou, i kdyby na chléb nebylo
Tak napríklad ja mám gramec doma, takže sa s ním "setkávám" každý deň. :)
Ale s magnetickými nosičmi som skončil. Kotúčák už nemám a klasické MC neprežili moje pokusy s magnetmi... a kazeťák zas neprežil môj servisný zásah. Niekto tvrdí, že má rád elektroniku, pretože nás, narozdiel od ľudí, nemôže opustiť alebo zomrieť, ale ja viem svoje.
Nájdu sa tu ľudia s gramofónmi Tesla?
Ja mam teraz shita HC07 a rozmýšľam do budúcnosti nad niečim poriadnym. Možno NC 500? Je tu niekto, kto sa v starších gramofónoch vyzná, resp. nejaké vlastní (opravuje)?
NC 500 je dobrá volba, jednoduché a kvalitní gramo. Ještě je dobrý NC 430, to je taky kvalitní šasi, a pak NC440 a NC450. Ty už v sobě mají elektroniku a ta může být zdrojem poruch, jinak ale jde o dobré stroje. Sehnat se dají, ale za stroj v dobrém stavu se platí dost...
Alternativa jsou gramo Pro-Ject, výrobky z Litovle, jejichž praotcem je NC500. Cena je ale výše.
Alternatívu veľmi nehľadám, chcem niečo staršie, čo by som si sám zresuerektoval. Ale to je hudba budúcnosti, tento rok sa k tomu asi nedostanem...
Před dvaceti lety jsem si pořídil NC470 a stále slouží.
Na DVTV je čerstvé video z GZ - největšího výrobce desek
Odstup, satane. Nechci ti to hanět, není to špatný stroj, ale Tesla uměla lepší (o dost) a jednodušší... Ten olejový tlumič, podivné nastavování svislé síly na hrot... Ale proti gustu
No teda, taková reakce... To jsem teda ale fakt nečekal
Potkal jsem ho tehdy v zastavárně za pětistovku tak mi ho bylo líto
Ale jo, vždyť píšu, že to nebyl špatný stroj A za pětikilo - není o čem dumat.
Mám doma 4 profi gramofony a 500+ vinylů, ale ta hudba, co je na nich by se ti asi nelíbila...
Jestli más náké na prodej, za rozumnou cenu neposkrábané, bych mēl mozná o náké zájem, hledám hlavnē 70s léta US, i jiné poprípadē. Nejde o inzerat...
Mám pravě jenom techno, proto jsem psal, že se ti to nebude líbit... Dělám DJ na techno akcích...
Podívám se, co mi ještě zbylo a dám vědět. Rád bych se zbavil všeho.
Měl jsem kdysi NC440 a spoustu desek, ale dnes už vše jenom digitálně. Je to mnohem jednodušší a nezabírá to místo. A také moje uši už "16-20000Hz" asi nezvládají
Cosi mi říká, že NC440 stál 4010Kčs, musel bych pohledat v účtenkách..
NC450 (evoluce typu NC440) stál 3620,- Kčs; nejdražší ale byl MC600, ten stál koncem osmdesátých let 5500,- Kčs. Oněch 4010,- Kčs stál typ MC400.
Zdroj: http://oldradio.cz/gramof.htm
Aha, tak proto :)
To byl můj úplně poslední typ. Už je také dávno ve sběrném dvoře..
Měnil jsem ale vždycky v přenosce jehlu (a "hlavu", či jak se to jmenuje), používal jsem Shure z Tuzexu (105TK?, teď už fakt nevím..).
Slavná Shure M75 ? Jo a jmenuje se to přenosková vložka magnetodynamická...
Už si to fakt nepamajuji přesně, pokusím se o popis :)
Na přenosku se zespodu přišroubovalo dvěma šrouby něco většího, do čehož se zepředu vkládala/zasunovala samotná jehla (dala se i samostatně koupit) s bílou/slonově bílou plastovou krytkou s nápisem SHURE.
Původní teslácký bazmeg se samotnou jehlou Shure nebyl kompatibilní.
Říká se tomu headshell, jsou na tom i čtyři drátky. To, do čeho se strká jehla (hrot) je samotná přenoska
Hroty nejsou kompatibilní napříč výrobci, ty teslácké taky měly výměnný hrot.
Třeba u NC500 a přenosky Grado to vypadá takhle:
Jako děcka jsme na gramofonu přehrávali vše, co měli rodiče v šufleti. Dokonce jsem tatovi koupil jednu platňu pod stromek.
Coby pubescent jsem nahrával na MC písničky z rádia, kopíroval na dvojčeti, brácha někde v bazaru sehnal hifi doubledeck. Měli jsme stojany plný kazet s písničkama, který jsme horkotěžko odchytávali ze zmiňovanýho rádia, ladili jsme antény, abysme chytili i vzdálenější stanice, kde hráli zajímavější hudbu.
Celý se to dosti utnulo s příchodem CD a PC, to jsem pak už pouštěl hudbu buď z CD přehrávače (+ vlastnoručně dělanej zesilovač), nebo rovnou z PC.
Dneska už akorát tak rádio v autě po cestě do práce. Doma se nepustím nic, buď jede TV, nebo vřeští děcka, no spíš oboje dohromady.
Máme chaloupku, v Bílých Karpatech. Topí se tam dřevem, dávají tam lišky dobrou noc, prakticky v lesích kde se občas ukáže i vlk nebo medvěd. A tam, u praskajících kamen posloucháme gramec a staré desky našich rodičů, 60´s, 70´s, 80´s a další. Je to paráda a nenahraditelné, jen ty desky kdyby otáčel někdo jiný...
Krása. Zvuk z toho sice bude jak z prdele, ale labužnické oko potěší. Hernajs, netrefil jsem se se svou inkarnací do správné doby .
Technický pokrok nás ochudil o obřad, kdy jsme vybírali, kterou desku si pustíme, tu jsme opatrně vyndali z obalu, položili na gramofonový talíř, nasadili přenosku a usadili do křesla, abychom si tu desku poslechli. Teď máme vymoženosti co nám na pár kliknutí nebo zmáčknutí čudlíků nabídnou třeba stovky i tisíce nahrávek a ani si je nemusíme kupovat pokud jsou někde ke stáhnutí. A můžeme si je pustit třeba i na záchodě. Myslím, že si to už tak neužíváme.
• Voilà !!
chybí ti mezikrok: opucovat desku "uhlíkovým" kartáčkem z tuzexu.
My to pucovali takovým jemným modrým hadrem.
Tak, tak, pořádná hudba doma má být z desky a praskat.
Včera jsme si s přítelkyní pustili Love Over Gold od Dire Straits z roku 1982 na vinylu. Pěknější nedělní dopoledne si ani neumím představit.
Navnadil jsi mě. Večer udělám totéž :) A když bude nálada, dám si od téhož uskupení Bratry ve zbrani, tentokráte ale ne z vinylu, nýbrž z SACD
Pánové, myslíte tohle?
Má-li někdo zájem, jsem plně k dispozici. Stačí mi hudba v nulách-jedničkách.
Mimochodem, od Dire Straits mám nejraději jejich první dvě studiové desky (Dire Straits, Communiqué).
Viz PM.
Bratry ve zbrani mám na SACD, což jsou taky nuly a jedničky. Ale nuly jsou na tom nulovější a jedničky jedničkovatější
Ano, myslím. Mám jich spoustu a nikdy bych žádnou neprodal za milión. Je v nich spousta vzpomínek a připomínka starých časů, kdy jsem za ně utrácel stipendium a zbytek propil .
Fakt je, že specielně z vinylu mám oblíbené dvě elpa. Genesis - Invisible Touch a Framus - Nic ve zlým...
Mám radost! Dnes se mi vrátil z opravy skvělý analogový přístroj:
Byl vytahaný řemínek, který zvedá hlavy a následně spouští mechaniku (není divu, po 25 letech věku). Dle slov opraváře jde o kousek v krásném stavu, který je radost servisovat. Je to ještě stará, kurvítekprostá práce "Made in Japan".
Je radost ho i poslouchat, obzvláště to, co sám nahrál zní parádně.
Maně mě napadlo, kde je firma Sony nyní a co za věci produkuje...
Pěkný strojek
Měl jsem tohle: http://audiogold.co.uk/products-page/cassette-decks/aiwa-1800/
V Tuzexu stál 2400TK, někdy kolem roku 1977 (kupoval jsem to od člověka, co emigroval do Švýcarska za 6000Kčs), používal jsem na tom 60min CrO2 kazety. Už je ale také dávno v audiáckém nebi..
Já měl dlouho Nakamichi Dragon. Koukám, že se to pořád nabízí na ebay za dost peněz.
http://www.ebay.com/bhp/nakamichi-dragon
Tak ňáký myši platily hodně dlouho za elitu mezi decky...
Tak chromky jsou základ; asi bych ve sbírce nenašel kazetu typu normal... Je to znát; ale dobrý deck umí i normálku nahrát dobře. Jen ta chrom a metal je samozřejmě ještě o dost dále.
Nejlepší kazety co mám jsou Basf TPII reference maxima.
Moj deck bol tiez od Sony. Podobny (teda asi iba navonok :) ).
• Tuto bych rad mel na GD https://www.youtube.com/watch?v=LDTYp4a_eWM, mozna L-Core, ten vypada na to ze ma zbirku, dyztak posli seznam, domluvime se na cene...
+https://www.youtube.com/watch?v=mM5H3UH-LBM,a to jen kvuly BF4
Dobrý den. Mám PANASONIC SL - H 401 a osadil jsem to přenoskou SHURE M 75/D .( je to dědeček,jako ja ale hraje seper) Zkoušel jsem kde co ale tenhle mekkej zvuk s deskama ze 60' 70' let , je pro mne super. Jo původně to bylo v reminkovem automatu DUAL ale ten ještě čeká na oživovací kuru. Už si taky zpívá ale ještě se musí usmivat a to zatím nedělá ale bude. A kdyby někdo mel zájem o NC 500 tak už je skoro hotovej,prekabelovanej,zadnej pěti kolik ,vložka ORTOPHONE OMB 5. Je v hnědé barvě a plexi. bude třeba nové ,tohle je ještě origo. tak ,ze nic moc. Zajemcovi nafotim. Cena je kolem 3500,- je možná i dohoda.
Analogové pásky se stále hojně používají v nahrávacím průmyslu. Jedno z nejlepších studiích v Praze (SONO) nepoužívá k zaznamenání finální nahrávky nic jiného, než klasický kotoučový nosič. Nahrávka je přepsána buďto na desku nebo v digitální podobě, na CD.