Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Elektromotor na bázi zahřívání kuliček v ložisku

Náhodou jsem narazil na tento experiment:
https://www.youtube.com/watch?v=f1xnQ9gWy1o

Hliníková trubka, na tom 2 dřevěné kotouče, na obou stranách kuličkové ložiska, nasazené na sloupcích a zajištěné vodivou páskou. K těm je připojen výstup z transformátoru 6V, v podstatě je to zapojené do zkratu. Rotor stačí mírně roztočit a potom už se sám točí a zvyšuje otáčky. Může se točit i opačným směrem a nezáleží jestli je napájen DC, nebo AC. Z klidového stavu se ale sám neroztočí, potřebuje vždycky impulz.

A teď vysvělení od autora z popisu videa, pokud jsem správně pochopil:
Proud, který prochází částí ložiska zahřívá jednotlivé kuličky a ty se teplem roztahují - mění tvar a vytváří tlak mezi vnějším a vnitřním kroužkem - vnitřní kroužek se snaží uhnout do strany a tím vzniká pohyb.

Praktické využití to asi nemá, ale je to zajímavé.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
vytváří tlak mezi vnějším a vnitřním kroužkem - vnitřní kroužek se snaží uhnout do strany To jako…
IQ37 29.12.2014 20:39
IQ37
Protože nikam jinam uhnout nemůže (pokud nemá ložisko vůli). Ale musí se nejdřív uvést do pohybu. Ku…
Niko Bellic 29.12.2014 20:52
Niko Bellic
Pokud by vnitřní (nebo vnější) kroužek toho ložiska uhnul do strany, došlo by k brždění a ne k roztá…
IQ37 29.12.2014 20:58
IQ37
Jo tak, asi jsem to špatně napsal. Uhnutím do strany je myšleno, že se vnitřní kroužek pootočí.
Niko Bellic 29.12.2014 21:01
Niko Bellic
Napadá mě vznik magnetickýho pole vlivem průchodu el. proudu a magnetická polarizace kuliček.
Prasak 29.12.2014 21:18
Prasak
Tak on tam je docela slušný závit cívky v tom měděném pásku po obou stranách, držící ta ložiska. Pás…
IQ37 29.12.2014 21:29
IQ37
Magnetické pole se ale chová podle směru proudu ne? Pak by se to imho točilo pouze jedním směrem.
Niko Bellic 29.12.2014 21:37
Niko Bellic
Z toho videa není jasné, jestli je na výstupu zdroje stejnosměrný nebo střídavý proud. Vždycky se to…
IQ37 29.12.2014 22:25
IQ37
Ne, proud na videu je stejnosměrný. Měl tam krabičku, podle tvaru očividně spínaný zdroj. V případě…
Prasak 30.12.2014 00:24
Prasak
To určitě ne, není čím to synchronizovat - počet pólů - cívek. Já jsem se sem zapletl od "Vína" , al…
Alfi 09.01.2015 07:45
Alfi
třeba ohněm ze štěpky, která je zadarmo Nic není zadarmo. Že je něco zadarmo tvrdili komunisti. I t…
cejna 09.01.2015 08:05
cejna
Tak tu štěpku s trochou znečištění -mulč, hlína - to spálím v 1200°C taky, mi přivezou zadáčo - rádi…
Alfi 09.01.2015 08:56
Alfi
Já žádnýho dodavatele zadáčo nehledám. Topím plynem... Další věc je, že v momentě, kdy by se ta tech… poslední
cejna 09.01.2015 09:38
cejna

Z toho videa není jasné, jestli je na výstupu zdroje stejnosměrný nebo střídavý proud. Vždycky se to točí směrem, kam dostane impuls rukou toho maníka, takže spíše střídavý. On si tam stejně počíná spíše jako nějaký Copperfield. Tu část na začátku s montáží "diskrétně" přeskočil.

Ne, proud na videu je stejnosměrný. Měl tam krabičku, podle tvaru očividně spínaný zdroj. V případě střídavýho proudu by spínanej zdroj ztrácel smysl, musel by tam přidat opět střídač, na střídavej proud stačí obyčejný trafo.
Navíc u střídavýho proudu by se (asi) otáčky ustálily na určité hodnotě, podobně jako u asynchronních motorů, kde jsou otáčky vázány na frekvenci.

To určitě ne, není čím to synchronizovat - počet pólů - cívek. Já jsem se sem zapletl od "Vína" , ale takovouhle blbinu - ten dřevěnej motor, bych hned "hodil do koše" - nejen na PC! To jsou uplné kraviny, proč se tu nikdo nezabývá třeba Stirling motorem, který opravdu funguje (byl i v autě) a v naší ČR šílené energetické situaci (dodavatelé el a plynu jsou shitt!) by asi vyřešil zásobování mnohých domácností teplem i el. energií - není to žádný FAKE, ale skutečnost, ověřená a založená na fyzikálním principu. Nejedná se o žádně roztočení čehosi pomocí pár miliwattů, ale o stroj schopný pohánět auto - 100kW, zásobovat energií farmy.... Předností je, že může být vyhřívaný (jeho hlava) jakýmkoliv zdrojem tepla - třeba ohněm ze štěpky, která je zadarmo. I účinnost je velice dobrá, ve zkušebních vozech (Ford Torino) se prokázala úspora paliva oproti běžně montovaným spalovacím motorům. A ten trochu opožděný Start - asi 30s - je u stacionárního agregátu tím nejmenším zlem. Alfi.

třeba ohněm ze štěpky, která je zadarmo

Nic není zadarmo. Že je něco zadarmo tvrdili komunisti. I tu blbou štěpku musí někdo z něčeho vyrobit. Někdo musí zaplatit její dopravu z bodu A do bodu B, atd...
Neříkám, že to není levnější, ekologocký, výhodný. Ale není to zadarmo.

Tak tu štěpku s trochou znečištění -mulč, hlína - to spálím v 1200°C taky, mi přivezou zadáčo - rádi se toho zbaví, dnes každý chce ale do domečku do značkového kotle pouze tu výběrovou-čistou-bez problémů a u telky sedět - jo, tak ta se platí! Ale pokud máte patřičnou tecnhologii, spálíte všechno, a navíc vám přivezou zadarmo, čili je to zadáčo, akorát si musíte na vidle-VZV nasadit lopatu a hodit to do krechtu. Jinak Komunisti neměli nikdy nic zadarmo, ale pouze za halíře, navíc některé lidi velice dobře "dotovali" - dnes by to byla polovina podnikatelů - těch tichošlápků- a cena by byla 100x vyšší než tenkrát.... , když byla kWh el.proudu za 25hal! Tak jak jsme na tom dnes? Místo aby obyčejný občan otočil vypínačem a topil, si musí celou technologii vyrobit sám, a od Socky dostane 14stovek na "bydlení" - jo to je fajn! Už aby to Putin "Zmáčknul" - to pak bude čóro, pro všechny ty "křesláče" u PC a gamblery!- k opravdovýmu kulometu! Tak tady moc nepláce plíce(ještě je možná budeš potřebovat v případě chemického útoku), a koukni trochu na stránky dnešních obchodníků (no, nebude to vyhledané za minutu, jako Games, ale do večera možná najdeš dodavatele zadáčo, jako já). Alfi.

Já žádnýho dodavatele zadáčo nehledám. Topím plynem...
Další věc je, že v momentě, kdy by se ta technologie začala masově používat v osobních autech, štěpka by rázem byla na ceně benzinu. Trochu nekvalitní znečištěný štěpky ti dneska možná zadáčo někdo dá, protože to je odpad. Kdyby jí od něj někdo kupoval, tak na to že by ti jí dával zadarmo můžeš zapomenout.
No a k tomu dalšímu co píšeš. Doporučuji ti ubrat trochu toho vína ;-)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru