Znají dnešní mladí lidé trampské písně?
Už se mi to honí hlavou alespoň měsíc. Když mi bylo 20, jezdila čtvrtina republiky na víkendy do lesa. Dnes se asi nikam nejezdí a docela by mě zajímalo, jestli dnešní mládež do třeba 25 let vůbec zná ony hity, co se hrávaly u ohňů. Namátkou:
Ascalona
Až ztichnou bílé skály
Bessie
Chajda malá
Chata na drnová
Chlapci z Rikatáda
Niagára
Okoř
Píseň severu
Rodné údolí
Ruty-šuty
Řeka hučí
Sosna
Vlajka
Zlatokop Tom
...
a stovky dalších
Tady někdo zmínil přízvisko "Pečbuřti". Jsme trempíci, ale tohle libozvučné slůvko nám natolik učarovalo, že jsme při zakládání recesistické srandaorganizace nezaváhali a použili ho
.
.
Více o nás na www.pecburti.wz.cz
A ty písničky samozřejmě znám, leckterou z nich i zazpívám, ale raději mám modernější trempskou muziku (Kamelot, Hop Trop a klasiky 70 - 90. let Wabiho a Mikiho Ryvolu...). A to nejsem žádnej stařec (ročník 75)
...
je ráno,
je ráno,
nohama stíráš ropu na kolejích
...
Tak do toho šlápní (ale fuj!)..
No, a teď si představ, že bys šlápl do toho, co jsme zpívali v naší verzi:
...
nohama stíráš Rosáka na kolejích
...
Metal je cesta chlapče
Metal se fakt blbě hraje bez elektriky.
Jde to, ale komu by se chtělo tahat s tolika nástrojema k táboráku
Proč ne, když se dá k táboráku dotáhnout i pianino (čas cca 13:40).
A zde je k tomu popis od Kapitána Kida.
Jsi mi tím připomněl historku, jak jsme hráli někde na Portě a když se "po" popíjelo u baru, ptám se jednoho: A ty jsi který?" "Kapitán Kid." A já na to: "Těší mě, vojín Kratochvíl."
Dík za odkaz na ty Steve'n'Seagulls. Neznal jsem a jejich verze Holy diver mě úplně rozsekala.
Holy diver jsem od nich taky ještě neslyšel... Ronniemu by se asi líbila.
Zkus Iron Horse

Moje dcer (11) je miluje
A metal, sledující aktuální trendy v migraci, si lze zahrát i v lese.
"Fade to BlueGrass"
Taky hodně zajímavý. Já normálně country a bluegrass nesnáším. Jsem odjakživa "metlák" a vlasy mám ve svých skoro čtyřiceti do půli zad. Ale tyhle covery hraný lidma co na ty nástroje fakt umí si rád poslechnu. Znáš třeba tuhle holku? Ta mě taky dostala.
comfortably numb
Iron Horse jsou dobří, dík za tip.
Na oplátku tady máš bluegrass verzi klasiky Jump od Van Halen v podání Bluegrass Bandu J. Jorgensona z desky Strummin' With The Devil.
Tohle vše jenom dokazuje, že písnička s nosnou melodií snese (kvalitní) předělávku v podstatě do jakýhokoliv stylu.
Ale co nastroje? Kovadlina https://www.youtube.com/watch?v=e4Ao-iNPPUc&list=RDKzb9IZcPrQE&index=3
Díky za tip. Pánové jsou dost dobří muzikanti, dostat tam alespoň náznak zvuku hlavní melodické linky. I tak se tam místama dost špatně hledá. Ale pod pojmem metal si představuju ale uplně jinej zvuk. Takhle z toho vychází nějaká odnož country (ně že by se mi to nelíbilo). Kamarád hraje dětem u ohně punk. Taky to zní divně. Ale punk je primitivní hudební žánr (rozuměj melodicky, hloubkou motivů), vzpoura mainstreamu, jak textově, tak hudebně, takže drhnout to na jednu kytaru je vlastně taky punk.
To je pravda dnesni svet bez elektriky si neviem predstavit....
Já už taky ne. Už je to pár let, ale stalo se mi, že jsem vzal do ruky lupu (taková ta skleněná čočka v plastové objímce s držátkem, nic zvláštního) a hledal jsem, kde se to zapíná.
No vidis ak to cloveka poznaci :DDDDD
Já mám takový pocit, že jsem u někoho z příbuzenstva viděl lupu s přísvitem. Takže hledat kde se to zapíná úplná blbost není :D
Jo, to existuje. Třeba filatelisti to mívají.
Řekl bych že ne. Sám jsem pořád mladý a tenhle styl nemám rád. Kytara, zpívání u ohně apod ...z tohoto se mi dělá špatně.
Nepochopte mě špatně, proti takovým lidem nic nemám, ale mě tenhle styl minul velkým obloukem.
Možná jsi to jen nikdy nezkusil. Já jednou každý rok chodím slavit narozeniny kamaráda na chatu hluboko v lese a krom toho, že se tam všichni zlijeme, tak minimálně dva z party vytáhnou kytary a zahrají a zazpívají. Ani ne moc trampský, ale třeba Kryla, Čechomor, ale i třeba Coldplay, Robbieho Williamse. Ale je to nezapomenutelný.
Souhlasím, u grilu nebo ohně je doslova nepředstavitelné, pustit si k tomu rádio. Jednou za chvíli si spolu, třeba neuměle zazpívat je super. Jak se zpívá v jedné mé oblíbené písničce:"My zpívali a hráli, jen o tom co jsme znali, a i když trošku falešně tak ať.".
U ohně by ti nasmrádl oblek
Nechápej mě špatně, jen mi to prostě nedalo
V klidu
Ale takovou reakci jsem čekal