Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Zase dalsia pokuta

Ja neviem, cim to je. Soferujem uz vyse 22 rokov a za cely cas som dostal asi 2 pokuty v zivote. Teraz posledny rok uz 4 a to relativne kratko po sebe.
SIel som domov so synom zo skoly a na obchvate za mestom mi do cesty behla zelena kOktavka. Vodici tam casto z vedlajsej cesty maju pocit, ze ste este daleko a neuvedomuju si, ze idete minimalne 90-100km/h a ze oni z tej 0 to rozbehnu na tu 100 za 15-20 cca, takze musite vo finale dost brzdit (predbiehat sa tam moc neda, je tam odbocovaci pruh pre auta z protismeru).
Nicmenej na toto som uz zvyknuty, kusok som si zanadaval auto nechal na chvilku prilepit na toho majstra asi na 10cm nech sa nabuduce uvedomi a siel za nim. O 2 dediny dalej je pri skole 40 a za nou potom dlhy usek s plnou ciarou, takze ziadne prebiehanie.
KOktavka predmnou na 40 pribrzdila az tak, ze sme sli 30, takze mi diesel na 3,stupni uz trosku kaslal. 30 sme sli preto, ze na tachaci som mal nieco pod 40 a kazdy normalny vodic vie, ze tachometra su trosku "pretocene"...napriklad ak mam presne 60km/h tak viem, ze idem 53-54km/h (udaje z radarov pri cestach a z gps navigacie).
Z nejakeho dovodu ma to nastvalo, asi som si spomenul ako ma tam predtym vybrzdil a domov som to mal este asi 5km tak som sa rozhodol, ze za nim uz nepojdem a hned poskoncei 40ky som podradil a prudko ho predbehol. Bolo to kvoli tomu, ze preursovana ciara sa asi 200m po 40 konci a je tam potom tam dlha plna, kde som predbiehat nechcel (aj ked je to cista rovina).
Vsimol som si, ze pri prebiehani mi vyskocil tachometer na 65-70km/h (cize odhadovana skutocna maximalna rychlost asi 64km/h) v maxime, inak som sa hned zaradil a spomalil na 60km/h (na tachometri, cize inak tych 53-54).
Co cert nechcel asi 2s na to som zbadal ak vystartovalo rovnako policajne auto, ktore slo za mnou mozno 2-3 auta pozadu a ktore som predtym nevidel. Samozrejme som vedel, ze idu po mne, takze smerovku som hodil skor ako zapli majaciky.
No a teraz pride pointa. Policajt bol velmi mily, samozrejme sa ma pytal kolko sa chodi v obci a ked som mu v skratke objasmil preco som obiehal tu kOktavku dokonca vyjadril pochopenie k takymto polovodicom, nicmenej aj ked bol sustrastny so mnou vypytal si 10 eur, ktore som mu dal.
Celkom stastny pribeh, ale samozrejme ma zacal po case nahlodavat cervik (asi moje druhe ja), cize nieco co casto pozororujem aj na debatach. Preco som vlastne platil pokutu? Policajti sa len presuvali z bodu A do bodu B, nemal radar a prekrocenu rychlost mi dokazat nevedeli. Bol by to len pocit, ze asi som prekrocil rychlost. Navyse som pri predbiehani nikoho neohrozil, obiehal by som ho aj nizsou rychlostou, ale chcel som sa zaradit este v prerusovanej ciare, nie cez plnu, co som aj stihol. Takym polovtipnym momentom bol fakt, ze oproti po ceste sla nejaka pani, co podla policajtovych slov vraj skoro dostala infarkt, ked som tak prudko vystartoval spoza auta a zacal predbiehat. No a tento cervik ma furt presviedcal o tom, ze som debil, ze som zaplatil, ze som mal proste tvrdit, ze rychlost som neprekrocil a zaco ma chcu vlastne pokutovat a bol by z toho samozrejme potom zbytocny konflikt. Navyse ako som povedal citil som sa v tom relativne nevinne, pretoze som nikoho neohrozil a porusenie predpisov je z mojho pohladu malicke a hlavne nepreukazatelne.
Ono to asi zalezi od nalady, keby som bol v tej chvili nahnevany asi by museli zaradit spiatocku, ale bol by z toho zbytocny konflikt a mozno aj nejaka ta miestna kauzicka, pretoze ak b sa nechcelo ustupit policajtovi zacal by mi kontrolovat povinnu vybavu, dezen pneumatik a pod, naco by som zase ja zacal skakat, ze ked ma zastavili za rychlost nemozu teraz kontrolovat nieco ine (to uz sa moze brat ako sikana)...atd atd a mali by sme hned vlaknicko do pravnej poradne.
Otazka znie mame taketo veci v zivote zapotreby? Nie je lepsie sa niekedy konfliktu vyhnut aj na ukor vlastneho ega?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Před měsícem mě chytli že jsem projel na STOPku, ale ten vtip je v tom že odjakživa tam byla značka… poslední
manas 13.11.2014 19:27
manas

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru