Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Tak tohle jsem na pc.poradně nečekal...

Nečetl jsem to úplně celé, tu vaši disputaci. Ale vidím to takhle:
- kouření v restauracích; restaurace je soukromý podnik, kam jít můžeš, ale nemusíš. Neznám hospodu, kde by se přes obědy mohlo hulit, nebo tam nebyl oddělený prostor. A je jen na majiteli, zda tam kouření povolí, nebo nepovolí, a je pak na lidech, jestli tam budou chodit, nebo nebudou. Když někoho sere, že se tam hulí, tak ať tam neleze a naopak, když kuřáka štve, že si tam nezahulí, tak tam taky nepoleze. Všichni mohou být spokojení. Zdražování cigaret? Efekt by byl přesně opačný, nyní se až tak nevyplatí to pašovat, dělat nějaké černé distribuční sítě a podobně. Bude krabička za 200,- Kč, tak ve finále stát vybere kulový a černý trh se rozjede do nebývalých mezí. Tohle asi nikdo nechce...
- alkohol; osobně jsem se neožral asi osm let, ale spotřebu nemám zrovna nízkou. Proč si třeba při čtení nedat skleničku něčeho, nevychutnat si to? Dalším navyšováním spotřební daně bys dosáhl akorát toho, že by se černý trh rozbujel ještě více a neblahá metanolová aféra by byla třeba jen slabým odvarem. U obojího je třeba to vybalancovat tak, aby stát něco vybral na daních (což nyní vybírá) a příliš se nikomu nevyplatilo to někomu obcházet.
- kouření na zastávkách, to zakázáno je, ale pouze pod krytými částmi. Není IMHO důvod to nějak zpřísňovat; navíc třeba ve městě, kde je zastávka na chodníku - kde je ještě prostor zastávkou a kde už není? Namaluješ čáru na zem? OK, stoupnu si 10 cm od ní a hulím. Efekt? Nulový. Zákazy a regulacemi fakt nic nevyřešíš.
Osobně jsem kuřák; ale myslím, že slušný. Nehulím tam, kde se nesmí, když hulím na zastávce, tak si stoupnu prostě stranou od lidí, chápu, že to třeba ostatním smrdí. Nehulím ani v bytě, v autě.
Edit: Ke statistice a příkladům, moji oba rodiče jsou nekuřáci.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat