Hádanka level 1,3
Není tak těžká, jako ta s farářem a ministrantem, proto nižší level.
Máte dvě vonné tyčinky, každá po zapálení hoří přesně hodinu.
Naměřte s jejich pomocí 45 minut. Nesmíte lámat, řezat. Měřidlo samozřejmě nemáte.
Není tak těžká, jako ta s farářem a ministrantem, proto nižší level.
Máte dvě vonné tyčinky, každá po zapálení hoří přesně hodinu.
Naměřte s jejich pomocí 45 minut. Nesmíte lámat, řezat. Měřidlo samozřejmě nemáte.
Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru
easy, ale pekna...
Pridam dalsi:
Mate dve nadoby. 5 a 3 litru. Jak namerite presne 4 litry?
Nebylo tohle v jedné Smrtonosné pasti?
Jop. Ale reseni, tam nebylo...:)
No jo, voni to tam zašmudlali a měli čtyři litry.
Řešení mám, ale přijde mi zbytečné ho psát, když je pro vás všechno easy.
Naplnit 5l, vylít do 3l (zbudou 2l). 3l vylét, nalét do něj zbylé 2l, naplnit 5l a doplnit 3l (o 1l). V 5l budou 4l.
A mám taky nějakou kapalinu?
vodu mas taky...
...........................................................................................................................................................
No tak to zase smažu, když je to tak easy.
Hádám že bude hrát roli, ve kterém místě se tyčinky zapálí, ale když se to nemůže změřit.. hm.. Zapálit z obou stran, to je 30 minut.. Ono by šlo jednu takto zapálit a až dohoří, tak druhou zapálit stejně + ještě v prostředku. To by mohlo být zbývajících 15 minut, ale jak určit správně prostředek bez měřidla.. Ok takže v kombinaci s řešením od IQ37 (překřížení) by to asi šlo.
Nic křížit nemusíš a ani nemůžeš, jak zjistíš střed?
Dobře tak položím tyčinky přesně vedle sebe (ale tak aby od sebe nechytly). Až dohoří první doprostřed (z obou stran), tak v tom místě zapálím tu druhou (a ještě na okrajích). To už by šlo?
Ne Není třeba tyčinky vzájemně poměřovat.
Pravda je ta, že jednu zapaluješ z obou konců.
Jsi na správné cestě.
Myslíš?
Já bych ty tyčky překřížil, jednu zapálil z obou stran a pak ve spoji - obě tyčinky.
Každopádně to bude jen zhruba 45 min - záleží na rychlosti zapálení konců a začátku
Jo a třeba dojdou sirky. Zapálíš jenom ty dva konce a jsi v háji.
Ty máš řešení s jednou sirkou?
Když bude kvalitní... podpálí i Reichstag.
Nebo napřed zapálit v kamnech...
By mě zajímalo, jestli někdo zkoušel zapálit vonné tyčinky pomocí sirek a kanystru s benzínem...
Měřidlo sice nemám, ale jsem schopen přesně zjistit těžiště/střed tyčinky.
Zapálím první tyčinku zároveň na jednom kraji a v těžišti/středu. Jakmile prohoří k sobě, uplynulo 15 minut. Ve stejný okamžiz zapálím v těžišti druhou tyčinku. Po dohoření k okrajům uplynulo 30 minut - dohromady tedy 45.
To by mě nenapadlo, zajímavé - ale není to tak.
Možná to není to "tvoje řešení", ale mi se zdá taky správné.
Vonné tyčinky mají konec/začátek (jak chceš) bez té navoněné síry, takže střed té "hořlavé části" bohužel neurčíš... Ale super nápad, taky nad tím dumám už chvíli.
Myslím, že to mám... Položim si tyčinky vedle sebe, jednu zaplím na obou koncích a druhou jen na jednom. Jakmile zhasne ta, co hoří na obou, uplynulo 30min, tak zapálím na druhém konci i tu druhou (co hořela jen na jednom) a jakmile dohoří i ta, mělo by to být 45min jestli dobře počítám... Je tak?
Podle mě jo, teď ještě, co autor hádanky.
K tomuto výsledku se dobral i kolega v práci a vypadá to na jediné správné řešení.
Zapálit oba konce. Elementární, milý Watsone.