Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pride Rusko o vychodnu Sibir?

Malokto vie, ze vychodna Sibir patri z historickeho hladiska Cine, ktora bola nutena toto uzemie potupne odstupit Rusku. Je len otazkou casu, kedy si Cina zacne na toto uzemie narokovat a ziska ho spat.
Pravdepodobne bude uspesna, pretoze navod ako na to je dalo prave Rusko pri ukrajinskom Kryme.
Mozno by sa niekto pytal preco by Cina chcela naspat svoje historicke uzemie. Cina nezabuda, tak ako nezabudla na Tchajwan, pripadne Kurylske ostrovy, ktore sa vsak prezentuju skor ako Rusko-Japonsky problem).
Nejde vsak o nejaku historicku nespravedlivost, Cina bude coskoro potrebovat vychodnu Sibir z existencnych dovodov. Cina sa prezentuje ako ekonomicka velmoc s najprudsim rozmachom na svete, ale mlokto si uvedomuje, co je za tym. Su to hlavne tieto dovody.
- Cine sa nedari udrzat v rozumnych pomeroch napriek snaham populacnu exploziu. 22% obyvatelstva zeme ma pre seba len zanedbatelne percento ornej pody. Ako uzviti takuto masu? Cina skupuje ornu zem na celom svete, zrovna na Ukrajine sa hovori o desiatkach percent, ale dovoz je vzdy drahsi ako domaca produkcia a navyse situacia vo svete sa ukazuje ako nestabilna. Vavsi hladomor je len otazkou casu, posledny bol v 60 rokoch a stal ich asi 30mil obeti. Ok boli slabo rozvinuty a pre nich to neznamenalo stratu skor take ozivenie (menej hladnych krkov).
- Cina je zavisla na dovoze potravin. Opat malo znama skutocnosti. Naozaj tej ornej pody maju pomerne malo. Donedavna bol najvacsim dovozcom zrnin na svete a predbehla aj Egypt, co je krajina, co si vsetko dovaza. Cina je zavisla pri psenici na USA a to je nieco coho sa chce zbavit cim skor. Okrem ryze este dovaza aj kukuricu, co je jedna z troch zakladnych surovin na zemi (psenica, kukurica, ryza).
- Cina ma problemy s vodou. A pomerne velke, vybudovali obrovske prehriady a tazia podzemnu vodu. Vdaka hospodarskemu rozmachu ju netazia, oni ju doslova drancuju a niekde musia tahat uz vodu z kilometrovej hlbky! U nas je bezne mat studnu v par metrovej hlbke, v Cine uz pomaly nebude takejto oblasti. Dokonca im uz hrozil hladomor pred par rokmi a zachranili ich dazde len v poslednych dnoch, ked mohli prist takmer o celu urodu.
- Cina ma problem so zamestnanostou. Opat nieco o com sa velmi nehovori, ale v Cine je pomerne velka vrstva ludi nezamestnana. Na vidieku sa moc uzivit neda, v meste je prace pomerne nedostatok. Co s tymi ludmi?
- ropa a zemny plyn je to, co bude Cina potrebovat o par rokov mnohonasobne viacej. Naco by to vsetko kupovali, ked je to vlastne ich;o)?
- Cina kurevsky zbroji. Rozpocet na zbrojenie je niekolkonasobne vyssi ako rusky a technologicku zaostalost uz davno dobehli. Dokonca su tak sikovni, ze maju zbrane rovnajuce sa americkym (afera s F22 vs cisnky J-20) a Rusov by dali v pohode dole. Nie svojim poctom ako sa hovorilo kedysi, ale technologicky.

Pripadny konflikt o SIbir maju Rusi vopred prehrany. Strategicky su na tom zle, vedu im tam myslim len dve zeleznicne spojenia, ktore nie je problem prerusit. Zasobovanie ruskej armady na vychode je pre nich velmi problematicke, Cinania to maju ovela blizsie a nemali by problem. Technologicky su uz pred rusmi aj ked aj tu existuje mnoho ludi, co si mysli, ze Rusi svoje najlepsie zbrane schovavaju pre seba (bohuzial nie) a opradaju ich roznymi mytmi (napr rusky Aligator sa proti Apachovi rovnat nemoze), ale situacia je asi taka aka bola pocas II.svetovej vojny, kde rusky T-34 nebol lepsi ako nemecky Tiger a predsa vyhral vojnu. Vyhral ju tym, ze bol jednoduchy na vyrobu, lacnejsi, spolahlivy, mal dobre delo a vyrobilo sa o mnohotisic viacej ako technologicky vyspelejsich Tigrov. Tuto vyhodu teraz uz Rusi vyuzit nemozu, tato vyhoda je dnes na strane Ciny.

Takze otazka si zacne Cina uplatnovat svoj historicky narok a siahne po vychodnej Sibiry? Nakoniec Rusi si sami otvorili Pandorinu skrinku na Ukrajina anekciou Krymu.
P.S. Cina ma samozrejme s Ruskom dohody o neutoceni a vselijake zmluvy a pod. To mali aj pocas 20.storocia a ako vieme prebehlo niekolko mensich konfliktov s Cinou a vojna bola na spadnutie. Dokonca sa vynorila teraz informacia, ze Rusi navrhli Amikom v 69, zeby mohli preventivne zbombardovat Cinu atomkami, ale to uz je take, ze niekto povedal...no tazko tomu verit.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zabudate na to, ze Cina je sud prachu, co skor, ci neskor vybuchne. Ci uz socialne nepokoje v ramci…
fleg 13.08.2014 13:57
fleg
Ta země je tak obrovská, že už jenom díky tomu by se vydrželi bránit velmi dlouho. Nějak mi nejde do…
IQ37 13.08.2014 14:22
IQ37
nepřevezme. Na to nemají číňani koule ani historii národa.
touchwood 15.08.2014 22:46
touchwood
Tak mluvit u USA o historii národa je naproti několikatisícileté historii Číny spíše výsměch.
IQ37 15.08.2014 23:48
IQ37
Za těch několik tisíc let to zatím dotáhli na kopírování národa, kterej je tu sotva nějakých 500 let…
Prasak 15.08.2014 23:56
Prasak
Ano a odkud dneska dovážíme skoro všechno. 500 let USA? Tos je udělal cca 2x starší. :-)
IQ37 16.08.2014 00:03
IQ37
Když to vezmeme od píky, tedy od Kolumba, tak to to pětikilo udělá. Ano, dovážíme od tama všechno,…
Prasak 16.08.2014 00:06
Prasak
Jiný kraj, jiný mrav. Když ti Číňan něco okopíruje, tak ti tím dává najevo úctu.
Chocholoušek 16.08.2014 00:09
Chocholoušek
Žel, úcty se nenažerem, ani se jí nezahřejem. Kdyby mi tu úctu nějak poukazovali na účet, to by byla… poslední
Prasak 16.08.2014 00:23
Prasak

Zabudate na to, ze Cina je sud prachu, co skor, ci neskor vybuchne. Ci uz socialne nepokoje v ramci statu, pretoze ludia si tam tiez nenechaju dlho skakat po hlave, alebo to proste nebudu mat ako uzivit lebo si svoju krajinu vycerpaju. Staci, ze sa im kurevsky predrazi voda. Co potom? Budu ryzu a obiloviny dovazat? A byt zavisly na ostatnych? Co nerastne suroviny? Ich spotreba sa zvysuje. Odkial ich budu brat? Penazi sice maju prebytok, ale ropa a plyn pojdu uz len hore a hore.
Je viac ako logicke, ze sa Cina obrati k svojim susedom. India by im nepresla, ostatne staty su pomerne male, Mongolsko nema, cpo nuknut, ale Sibir je bohatstvo, ktore stoji za to riziko.
A Rusi zase nie su blbci, mozno sa budu branit chvilku, ale potom stiahnu chvost a ozeleju to. Umierat sa okrem fanatickych vierozvestcov nechce dnes nikomu. A Rusi fanatici nie su.

Ta země je tak obrovská, že už jenom díky tomu by se vydrželi bránit velmi dlouho.
Nějak mi nejde dohromady Rusko a stažený chvost. Čína časem převezme roli USA. Má na to jak prostředky, tak i zdroje a levnější pracovní sílu. Sibylino proroctví bude naplněno.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru