Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Co vám na českém a slovenském trhu schází?

jsem si vyslechl od jiných generací, jak bohatý byl český trh před rokem 89

tak proč byly na každé druhé zboží fronty?
proč prakticky neexistovalo spotřební zboží - a šmelily se na něj nákupní bony do tuzexu, který byl jen v krajských městech?
kde by se taky spotřební zboží vzalo, když většina fabrik vyráběla jen výrobky pro další fabriky, a z toho zlomku omezené výroby spotřebáku šla polovina na výměnný obchod do rvhp za ještě horší šmejdy nebo za ropu?

potraviny byly tehdy levné, všechny dotované pod výrobními náklady.
na jejich pokřivené dotace se spotřebovávalo (projedlo) to, co mělo sloužit pro udržení ekonomiky. po roce '88 rusáci odmítli dál přijímat směnný převoditelný rubl (bezcenné účetní platidlo v rvhp) a začali požadovat dolary pro udržení těžby surovin. od té doby se začaly všechny zaostalé socialistické ekonomiky zadlužovat a dluhy nebylo čím platit - měly nekonkurenceschopné zboží.

kvalita socialistických potravin nebyla ani o milimetr lepší než dnes. dnes se šidí kvůli svému zisku nebo podlezení konkurence. tehdy proto, že ceny všeho určoval stát, ale aby nemuseli komunisti zdražovat, šidili potraviny a technologii. smutně proslulé tříkorunové salámy byly nežratelné hnoje z mouky. nedopečený chleba a gumové rohlíky, to byla klasika velkopekáren.
hygienické normy na jakost se vždy upravovaly podle toho, z jaké africké prdele se zrovna dovezly nějakou chemií zamořené potraviny.
tehdejší "kvalita" školních jídelen a podobných dotovaných vývařoven - to by dnes nikdo nejedl.

jsi obklopen senilními trotly s pokročilým alzheimerem, zblblými z čtení rudého práva.
pokud si někde v knihovně půjčíš rudé právo '88-'89, imrvére se tam řeší hospodářské problémy, nekvalita, zpoždění, nedostatek něčeho, vynalézá se kolo a oslavuje se 10-letý vývoj něčeho, co se dalo běžně koupit v krámě za hranicemi.
samozřejmě až po nekonečných politických projevech gerontů z úv ksč, jak ze severní koreje.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat