Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Česko, země úspěšných!

Nu, vložím se také do debaty. Však se to tu také debaty jmenuje.

Obecně s tebou souhlasím, jen bych měl poznámku k té vině a nevině jednotlivce za svůj stav. Náš stát stále není právně (a správně) nastaven pro to, aby každému poskytl možnost, pakliže projeví ochotu a vůli. Máme podivně selektivní školství, nevíc místo rozvoje osobnosti se většinou soustředí na memorování, máme sice dost pevný (ve smyslu, že je těžké se v něm neudržet a propadnout i skrz něj), ale zbytečně široký, sociální systém, který ale málo motivuje. A máme podivně pokřivený pracovní trh, kde, zvláště u nízkého vzdělání, rozhodně neplatí volná soutěž a stát nedělá dost pro to (viz školství a sociální systém), aby lidé byli kvalifikovanější.

Osobně si myslím, že vládě by měla prioritně ležet na srdci vysoká vzdělanost obyvatel (a to včetně těch vyloučených). Vzdělanější člověk si víc hledí okolí, chápe víc ostatní a odlišné a promyšlenějí hledí do budoucnosti (co je dobré pro mé děti atd). Změny k lepšímu se pak pozvolna připlíží.

U nás je toho dost zlepšovat, ale i my máme už prvná vlaštovky. Klaus za černé financování ODS zůstal v jejím čele a ODS dál vyhrávala volby. Dnes Nečas za aféru své milenky může putovat před soud a ODS skončila s neskutečným propadem. Lidé už si nenechávají tolik libít, jsou slyšet i mezi volbami a politicky na ně nemůžou kašlat jako dřív.

Komunisti náš křivili 40 let, nebude jednoduché se narovnat a rozhodně na to jedna generace stačit nebude. Naší generace má jeden důležitý úkol. Nepřepadat panice, když se něco momentálně nedaří. Stačí se ohlédnout těch 25 let zpět a srovnat ten skok 25 let, ne loni nebo předloni. To je příliš krátká doba. Nebo zavzpomínat na divoká devadesátá léta, kdy se lidi vraždili téměř na potkání a všechna ta lůza (veksláci, taxikáři, zelináři - protože jako jediní měli peníze) dostala volné ruce. My musíme podporovat generaci mladší, ta, s pohledem nepokřiveným už bude lépe vědět, co a jak.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat