Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Co nás čeká po volbách?

Chápu tvůj pohled, ale nesdílim ho. Já se prostě na to nedokážu dívat pesimisticky. Námi zvolení poslanci jsou jen obrazem společnosti a jejich chování obrazem chování každého z nás. Všechny ty malé domů, drobné porušování zákonů, zvýhodňování, to jsou Češi. Za volantem si často kladu teoretickou otázku, zdali ten člověk, co mě právě předjel nepřiměřenou rychlostí(v obci nebo ne, to je jedno)/přes plnou/přes odbočovací pruh/na přejezdu také nadává na zákonodárce, jak nedodržují zákony.

Co tady chybí většině lidí je širší rozhled (dle mého názoru špatným vzděláním), nedohlédnou za vlastní humna, neumí jednat s nadhledem, neumí se s jiným názorem, než je jen jejich vlastní (jediný správný), vypořádat. V tu chvíli jsou ale lidé velice manipulovatelní, slyší na populistické kecy a hledají jakéhokoli viníka vlastního neúspěchu (vyjma sebe samých).

Pracoval jsem na začátku ve státní správě. Poznal jsem lidi, kteří byli spoustu let po škole a lety necvičení nechali svůj mozek zakrnět, nebyli schopni se nic nového naučit, byly uplně uzavření každé změně (však takhle to funguje taky). A to je jedna z možných příčin stavu tady. A já bych tak dopadnout nikdy nechtěl.

Je lehké obviňovat jiné ze stavu kolem. Rozhodně lehčí, než začít u sebe. Když to vztáhnu k volbám - přečíst si volební programy, proťuknout si lidi na kandidátkách i ve vedení stran, kouknout se, jak hlasovali pro jaké kontroverzní zákony v minulosti a na základě toho volit. Né podle toho, kdo má jak moc zlatá ústa v televizi, jak hodně má bilbordů a jestli náhodou, když nebude zvolen, nepřihraju hlas někomu, komu nechci.

Naštěstí občanská společnost tlačí na politiky, nechce si nechat zacpat hubu. Pokud se podaří prosadit klíčové normy (ty by snad měly být důležité pro všechny, podlě mě jsou úplně bezbarvé) jako je větší transparenstnost státní správy (povinné zveřejňování smluv, povinné zveřejňování odměn, dohledatelnost výdajů státu až na úroveň poslední sponky, možnost NKÚ kontrolovat všechny subjekty, které mají s erárem co společného), profesionalizace (zákon o státní správě) a výrazná změna ve skolství, pak už ostatní změny (zjednodušení daňového systému, zjednodušení trestního zákona, lepší sociální systém atd.) dorazí samy.

Já budu volit toho, kdo má tyto body v programu (a dlouhodobě je tlačí).

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat