Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Exekuční gramotnost občanů ČR.

Popisovaný případ se stal/děje přímo před mýma očima. Jedná se o bývalého kolegu z práce. Exekuce na něj pochopitelně byly. Dvakrát se také stěhoval. Nakonec došlo na oddlužení, které mu bylo povoleno a právě díky tomu lze celkem dobře dohledat jakým způsobem se do toho srabu dostal - tohle špinavé prádlo je totiž veřejné. Proces oddlužení i s dokumentací (mírně cenzurovanou kvůli nezúčastněným osobám) je veřejně přístupný. Jinak ti ten způsob pravdivě nepopíše nikdo. Přesnější realitu jsem zjistil až právě po oddlužení.
Není to hezký čtení, prolejzal jsem to loni celý večer, protože jsem chtěl vědět, jak je to možné, jak to někdo může nechat dojít tak daleko. A můj result? Je to naprostej nezodpovědnej blbec.
Dá se to. Dá se mnoho let kličkovat dalšími půjčkami prakticky od kohokoli a tím vytloukat (částečně) půjčky předchozí. Má to drobnou nevýhodu. Dlužník absolutně ztratí přehled, kolik vlastně dluží. Pohledávky jsou prodávány dále společnostem sídlícím v zahraničí. Dlužník musí ztratit absolutní pojem o realitě, jinak si snad nemůže půl druhého roku před žádostí o oddlužení (v době, kdy už má dluhů až nad hlavu) koupit za 90K vysavač Rainbow (pochopitelně na dluh).
Přihlašovaný dluh byl asi 400K. Po doporučení, aby do oddlužení šla i manželka to vyskočilo asi na 800K a po přihlášení dalších věřitelů se to vyšplhalo na těch 1,5M a to asi dva dluhy byly zpochybněny a myslím, že ani nebyly uznány.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat