Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Situace na Blízkém východě

ale nestojí. Oni si jen přihřívají polívčičku.

Základem je věky trvající boj mezi sunnity a šíity (dvě odnože islámu). Na to navazuje problém islamistických vs. (alespoň částečně) demokratických zemí v regionu. A tento vřící kotel je nakonec zkombinovaný s ropnými poli, vlivem a lobbingem USA plus státem Izrael.

Problémem je to, že náboženští fanatici (narozdíl od těch křesťanských, jejichž nejdůmyslnějším válečnými nástroji byli plechový rytíř koňmo a balista) mají k dispozici zbraně hromadného ničení a nádavkem nepočítaně kalašnikovů a RPGček.

Mně osobně zaráží, že nikdo nepátrá po tom, kdo doopravdy použil chemické zbraně. Je podivné, že se tak stalo pouze jednou, a ještě za nevyjasněných podmínek. Mně to připadá jako řízená provokace, vytvoření záminky pro vstup Západu do války v Sýrii. Něco podobného, co provedli Němci v roce 1939 v Gliwicích. Že u toho zařvalo pár vlastních a nevinných, to přece nikoho nezajímá, oni jsou už u proroka v ráji a my dostaneme konečně Asada na kolena. To je úchylné uvažování, které nejspíše vedou "povstalci". Nicméně samotného Asada si nijak neidealizuji.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat