Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak dopadne ve středu Rusnok?

Má smysl.

Protože takový sice žije "z ruky do huby", ale zatím pořád nepotřebuje (nestojí o) péči státu. Když se na to vykašle a skončí na ÚP, stojí to stát měsíčně minimálně 10-15 tisíc (podpora, zdravotní + výpadek byť minimálního soc+zdrav. OSVČ).

Jenže to je právě onen argument, který dle mého názoru je jen polovina pravdy. Ten člověk většinou "podniká" a riziko vzniku úrazu, popř. trvalejšího poškození, které bude potřeba léčit je řádově vyšší, než u "socky" co "pracuje na ÚP". Znám pár "podnikatelů" - řekněme lidí na pokraji švarcsystému, kteří se za 10 let svého "podnikání" zhuntovali tak, že co 3 měsíce jsou marod - záda, klouby, nervová zhroucení, ufiklé prsty na ruce apod. Léčba není levná a jejich bilance, co se "nákladů" veřejných sociálních a zdravotních systémů týká, je rázem brutálně záporná. A samozřejmě ani jeden z nich se nepozastavil nad tím, že má zdravotní péči zdarma.

A co víc, jak už jsem psal, tito lidé defacto "kazí ceny", berou práci ostatním subjektům. Ono to dle mého názoru všechno spolu souvisí. Lidi na pracáku pracují načerno (a jak "zaměstnavatel", tak "zaměstnanec" si to pochvalují, u nás typicky střihání vinohradů :-)), máme tu až nezdravý počet podnikatelů, což je v podstatě téměř ekvivalent práce načerno.

Aby bylo jasno - nemám nic proti běžné podnikatelské soutěži, ale stav v ČR je už prakticky patologický, rozdíly v maržích u malých subjektů a subjektů napojených na státní/EU zakázky (stavby, dodávky pro zdravotnictví, armádu apod.) jsou už brutální a prakticky netržní. Příklad: předražené silnice. Velkofirma typu Mrdkostav nebo Cestamont fakturuje státu předražené výkony a materiál. Přitom do samotné stavby dodá levnější materiál a zároveň nutí své zaměstnance, aby si koupili na lízačku tatrovku nebo bagr a pracovali pro tuhle firmu jako subdodavatel za ceny, které jsou v podstatě cenami nákladovými (mzda, cena PHM, cena materiálu, bez jakéhokoli zohlednění ceny stroje nebo amortizace). To je prvotní příčina toho, že takový "podnikatel" je v podstatě socka se ŽL, nad kterou visí velký Damoklův meč jakéhokoli malého průseru. Prostě jakmile podnikatel vydělává méně nebo stejně jako zaměstnanec, je něco VELMI špatně a správně by podnikat neměl.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat