Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Hrátky s totalitarismem

http://denikreferendum.cz/clanek/21641-cesky-navrat-k-totalitarismu

Co se stalo. Michal Uhl, syn Petra Uhla, pomáhá uprchlíkům (imigrantům) v jejich cestě přes ČR. Několik jich nechal u sebe přes jednu noc přespat. A našel se jiný aktivista, který usoudil, že by Michal Uhl mohl být pašerákem lidí a podal trestní oznámení. Policie Michala Uhla vyzvala k podání vysvětlení, ten tak učinil a tím to podle všeho skončilo.
Podání vysvětlení ovšem není výslech. Podání vysvětlení rozhodně neznamená, že by bylo zahájeno trestní stíhání. Jedná se, jakkoli jde o opruz, o možnost pro nařčeného z trestného činu vyjádřit se k tomu.

A Petr Uhl v odkazovaném článku...:

Podávání trestních oznámení se stalo v této zemi národním sportem, i když je to institut z hlediska právního státu evropského kontinentálního typu dost zbytečný – státní zástupce a také policie musejí podle trestněprávní zákonné zásady legality stíhat všechny trestné činy, o nichž se dozvědí, pokud zákon nebo mezinárodní smlouva, závazná pro ČR, nestanoví něco jiného. Naopak, zjevně nedůvodná trestní oznámení, jako například tvrzení, že se někdo dopustil neexistujícího trestného činu, by měla policie odkládat, aniž bude obtěžovat oznámenou osobu voláním k podání vysvětlení.

Nerozumíte? Tak já vám to přeložím.
Protože Michal Uhl se dle Petra Uhla se rozhodně žádného trestného činu nedopouští, měla by být pro plebs zrušena možnost podávat trestní oznámení, a policie by se měla zabývat se trestním oznámením podle toho, jak se vyspí.

Petr Uhl svou filipiku nazval Český návrat k totalitarismu, ale zřejmě psal o sobě...

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat