Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dnešní průzkumný výlet na kole - trek dostal zabrat

Vlastním starší kolo Merida Crossway z r. 2007 a dneska jsem se jel projet kousek na sever od Brna. Přestože to tam vůbec neznám, trasu jsem předem nestudoval, ani si nebral mapu, nešteloval GPS v mobilu apod. Byla to taková cesta naslepo s tím, že prostě pojedu podle turistických značek a znám přibližnou orientaci. Původním cílem bylo projet kus lesa a poté se dostat k přehradě.

Cesta nejdříve ubíhala hezky. Lesem se jelo dobře, na rozcestí Nad Kopaninami jsem se dal doleva (zhruba směrem k té přehradě). Z kopce do Jinačovic, pak dál po zelené, přejet pole a dostat se k dalšímu lesu. Trochu do kopce k rozcestí Senařov, odtud pořád po zelené k rozcestí Trnůvka. Zde jsem trochu zaváhal, protože na značkách byly v jednom směru Rozdvojovice, ve druhém Vev. Bítýška. Kdybych se býval vydal k Rozdvojovicím, k přehradě bych se dostal, ale v tu chvíli jsem chybně vyhodnotil jejich polohu a dal jsem se opačným směrem na Bítýšku (už jsem tam jednou byl a vím, že kolem hradu Veveří vede stezka zpět do Bystrce). Po chvíli vjíždím do lesní obory, kde vede nádherná asfaltová cesta. Jízdu si užívám, jedu podle zelené a modré značky, když tu najednou značky mizí a octnu se na malém neoznačeném rozcestí. Jedním směrem pokračuje hezká asfaltka, druhým směrem přechází cesta do horší štěrkové. Po další značce ani stopy, projel jsem asi 100 m každým směrem a nic (ale je možné že jsem je prostě neviděl). Zde nastala chyba č. 2, protože jsem pokračoval po asfaltce. Na konci obory pěkná cesta skončila a nastal opět štěrk. Později ovšem také nepříjemné překvapení, že jsem dojel do Moravských Knínic :-D. Do Bítýšky to bylo poměrně daleko, tak jsem zvolil kratší cestu do Kuřimi. Cesta je hodně frekventovaná, dobře se tam nejelo. Před Kuřimí se dávám vpravo, už směrem na Brno. Po chvíli vidím odbočku do lesa. Kousel jsem tam vjel, cesta nebyla označená, ale tak než jet po té hlavní, zkusil jsem to tama. Vedla kolem nějakého golfového hřiště a čím dál víc do kopce. Už jsem to tam musel jít pěšky. Nakonec konečně narážím na žlutou stezku a pak na rozcestí Pod Sychrovem. Vidím tam směr Medlánecké kopce, tak si říkám hurá, jedu dom. Tam už nebylo co řešit, dojel jsem až k těm Medlánkám a kolem letiště zpět do Komína. Ale tento úsek cesty byl nejhorší. Velké převýšení, hrubý terén, místy jsem musel jet krokem, abych chudáka treka úplně nerozbil. Cestou jsem také potkal pár "downhill magorů". Vždycky se raději postavím bokem, když slyším, že nějaký takový magor jede.. Těsně před Medlánkama vede ta stezka kolem chatek a to byl tak nepříjemný úsek, že jsem ho prostě prošel pěšky. To se nedalo - prudký kopec, sotva bych to ubrzdil, úzké to tam bylo, husté keře zasahovaly do cesty apod.

No takže se výlet trochu neplánovaně protáhl na cca 4,5 hodiny. Celková trasa na mapě zde. Zároveň jsem ale zjistil, že trek je poněkud nedostačující. Proti jízdě v terénu nemám nic a tak si asi pořídím horské kolo. I po těch štěrkových cestách se na tom asi pojede líp a chtěl bych projet více takových tras kolem Brna.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když chcu někam přesně dojet, určitě si trasu raději projdu na mapě, to bych doporučil jako základ,…
Mojmír 08.08.2015 09:40
Mojmír
V lesích by se nemuselo bloudit, kdyby byly trasy řádně značené. Pokud dojedu na neoznačené rozcestí…
Niko Bellic 08.08.2015 09:57
Niko Bellic
V lesích by se nemuselo bloudit, kdyby byly trasy řádně značené. Prosímtě!! Copak jsou naše lesy Am…
Dale Cooper 08.08.2015 22:09
Dale Cooper
jen nech být. kolega, dělali jsme něco v argentinský před lety, šel na oběd do tržnice, kde bývala h…
kmochna 09.08.2015 08:18
kmochna
Však jak jsem psal, nadsázka. Ono je ale něco jiného tržnice (znám) a nějaké lesíky kolem Brna :-) N…
Dale Cooper 09.08.2015 17:48
Dale Cooper
já je taky nechápu, ale je s nima sranda. takový výsadek s buzolou uprostřed klánovického lesa, to b… poslední
kmochna 09.08.2015 18:12
kmochna

Když chcu někam přesně dojet, určitě si trasu raději projdu na mapě, to bych doporučil jako základ, než jet na slepo.. teda pokud si nejseš jistý a v lesích se bloudí lehce :) Gps nemám a když jedu někam daleko, projdu si trasu na mapě, klidně i několikrát a zapamatuju, než pak bloudit a ztratit se/zdržovat se. K přehradě jezdím z Rosic (východně od Brna) právě přes cyklostezky v lesích- je to 15km a mají tam krásnou rovnou silnici (letecka). Ale z Komína, vždyť to máš hnedle vedle a podle mapy si tam ani nedojel k přehradě :o Osobně značky v lesích nesleduju, protože mám trasu nastudovanou přesně z domu, někomu to může přijít trapné či já nevím zbytečné, že mám strach jet naslepo atd.. cokoliv, ale je to paráda když jsem někde, kde jsem nikdy nebyl a nemusím řešit značky a že se ztratím nebo nevím kam/cesty, vím přesně kam kde odbočit, vyhovuje mi to tak. A když si nejsem jistý stačí se zeptat, když máte to štěstí někoho v lese potkat.

V lesích by se nemuselo bloudit, kdyby byly trasy řádně značené. Pokud dojedu na neoznačené rozcestí a široko daleko žádné pokračování značky, tak je asi něco špatně.. Ale s tím jsem tak trochu počítal, chtěl jsem to okolí prostě poznat, odpoledne bylo volné tak jsem vyrazil jen tak na slepo. Příště si ale projdu mapu.
Ta trasa, co jezdíš, ta se mi velmi zamlouvá a zkusím ji. Celou cestu po asfaltce, to bude paráda (místo pochybných lesních cest, kde si treka leda rozbiju). Díky za tip :-)

V lesích by se nemuselo bloudit, kdyby byly trasy řádně značené.

Prosímtě!! Copak jsou naše lesy Amazonské pralesy nebo Himaláje? Co bys tam chtěl za značení?
Mnohokrát jsem podnikl (pěšmo) inspekci vojenských prostorů. Tam nemáš lautr nic, žádné značení, žádná třeba viditelná sídla a podobně a se svými orientačními schopnostmi (lehce nadprůměrné) jsem tam taky nebloudil. Bez GPS, jen s papírovou mapou.

jen nech být. kolega, dělali jsme něco v argentinský před lety, šel na oběd do tržnice, kde bývala hospoda, asi 15 minut po nás (nutno dodat, že tam chodil týden). ta hospa bývala u vody na přes barák co je zastávka tramvaje. na to mapu nepotřebuješ. :-p telefon, že je u pavilónu 50? (na druhý straně u počty) a ať si pro něj dojdu.

[477-trza-png]
někdo prostě nemá orientační smysl.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru