Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rybaříte?

V pátek jdu na zkoušky. Chytal jsem teda už jako malej, tak do 14 let, než jsem odešel na intr. Pak už to nějak přešlo, změnily se zájmy.

Chytával jsem klasiku, teleskopický prut, krmítko, dva návazce, kdy na jeden z nich se v životě nic nechytlo, myslím, že kapr přišel vždy na ten spodní (proč?) a policajt. Jaké bylo moje překvapení, když jsem si sestavoval výbavu, že v eshopech pro rybáře nemají v nabídce policajty. Nakonec jsem zjistil, že se to jmenuje čihátko a ty teda taky nemají, protože dnes se asi loví zásadně na feeder. Na feeder bych v budoucnu taky rád přešel, protože to vypadá na extrajemnou techniku, kdy je daleko více cítit ryba na prutu a má to být akčnější. Jen začnu s těmi teleskopy, když už je mám a postupně....

A co se týká revírů, byl jsem se projít u řeky v černošicích nebo kde a trochu zklamání. Přál bych si zas zažít ten pocit, kdy člověk sedí u vody, čumí na splávek/policajta/špičku prutu a nikde nikdo kolem. Musím hledat revíry, kde budu trochu zašitej...

Předmět Autor Datum
To samé co ty, do 15 let a pak intr. Od té doby jsem byl párkrát na soukromích rybnících, vždy jsem…
manas 13.05.2015 10:32
manas
Ještě mě fascinuje, jak se z toho stal business. Když jsem chytával s tátou, vzali jsme si k vodě py…
Redsnake 13.05.2015 10:47
Redsnake
No a taky se už kdysi říkalo, jak je ryb málo a nemá cenu na ně proto chodit - to se za ta desetilet…
Kurt 13.05.2015 10:58
Kurt
Asi hodně záleží, jestli chodíš "na ryby" nebo "zachytat si". Já to nemám v plánu mít jako další pří…
Redsnake 13.05.2015 11:05
Redsnake
Nechodím. Chodil jsem v dětství. Nejčastěji na přehradu, položenku na cejny - dělali jsme z nich zav…
Kurt 13.05.2015 11:09
Kurt
Já akorát v dětství s kamarády na pytlačku. A pak jsem byl v devadesátkách s jinými kamarády na týde…
Zarniwúp 13.05.2015 11:09
Zarniwúp
To je dost možný, ono ryby nemají moc rády změnu, takže pokud stoupala/klesala voda, záběrů asi moc…
Redsnake 13.05.2015 11:12
Redsnake
Já jsem rybářský analfabet, to s tím zakrmením tvrdil ten kamarád. Tenkrát jsme byli tady, byl tam j…
Zarniwúp 13.05.2015 11:32
Zarniwúp
To je asi epidemia, pretoze ako maly som chytaval do tych 14-15 rokov kazdy rok, vacsinou nacierno,…
fleg 13.05.2015 13:39
fleg
Tak s chutí do toho, já mám v pátek zkoušky, jsem zvědavý jak to bude probíhat. Myslím, že z velké…
Redsnake 13.05.2015 14:11
Redsnake
K tomu všemu ten prut přece nepotřebuješ. Basu piv a věnec buřtů si můžeš užít u vody i jen tak.
Prasak 13.05.2015 23:14
Prasak
Ne, je to nuda.
Al Capone 13.05.2015 14:39
Al Capone
Proč? Ušpinil by sis oblek?
Redsnake 13.05.2015 15:22
Redsnake
Ne, protože je to nuda ty obleku :-P
Al Capone 13.05.2015 19:39
Al Capone
Nuda a zábava je velmi subjektivní, podobně jako názory na hadry. Nebo jsi možná chytat ryby nikdy n…
Prasak 13.05.2015 20:16
Prasak
Ale vždyť o té nudě píše už fleg. To rybaření je v podstatě záminka, jak se uvelebit někde u vody a…
Zarniwúp 13.05.2015 21:41
Zarniwúp
Radšej chlast nie? -.
kingdomcome1 13.05.2015 15:53
kingdomcome1
Taky mě to nezaujalo. Jeden kamarád se mi chlubil, jak vždycky uloví rybu a hned ji pustí - jednou j…
Moas 13.05.2015 21:21
Moas
Čím víc se o ryby zajímám, tím víc mi je jich líto, to máš pravdu. Ale těším se na první parmu, král…
Redsnake 13.05.2015 23:24
Redsnake
Já kdybych chytal ty ryby, tak rozhodně kvůli tomu, abych je mohl sežrat, nikoliv pustit. Miluju ryb…
Prasak 13.05.2015 23:39
Prasak
Áno som rybár, môj najväčší úlovok asi 67 cm kapor :D, pár úhorov, väčšinou berú len pleskáče..... t…
kingdomcome1 13.05.2015 15:52
kingdomcome1
Ryby žeru odjakživa a rád. Proč bych je lovil? Na to mám vás - rybáře! :-D poslední
IQ37 14.05.2015 00:39
IQ37

Ještě mě fascinuje, jak se z toho stal business. Když jsem chytával s tátou, vzali jsme si k vodě pytlík šrotu, uvařenou kukuřici, slisovanou housku, brambor nebo žížalu. A prostě se chytalo, třeba celý den.

Teď jsem na nemocenský, tak se učím na testy a docela mě to baví. U toho sjíždím videa na internetu a pomalu získávám pocit, že pokud sebou nebudu mít na každou výpravu alespoň pět kilo krmné směsi po 100kč/kilo a deset druhů boilie po 150kč/100g, tak nechytím ani rybičku.

Nejhorší na tom je, že se mi to chytání na směsi a boilie začíná líbit, i když jsem se tomu chtěl vyhnout. Asi to bude chtít najít nějakou zlatou střední cestu, povzpomínat co jsme chytávali dřív a vybrat z novot dobré věci.

Vyplesklý jsem třeba krmením přes PVA materiály. To je nějaký ve vodě rozpustný materiál, dělají se sáčky, provázky, punčochy. Do toho se zabalí návnada (ta vnadí, nástraha je na háčku) a vtip je v tom, že by se návnada měla uvolnit až na dně, tedy v blízkosti háčku. Samozřejmě něco podobného dělá krmítko, ale když je to tak hezký...

Asi hodně záleží, jestli chodíš "na ryby" nebo "zachytat si". Já to nemám v plánu mít jako další příjem domácnosti, protože čím víc se o to zajímám, tím větší problém budu mít si nějakou rybu asi odnést.

Na tom feederu je fajn, že si asi člověk užije srandu i s cejnama, ploticema a podobnou drobotí, nemusí tam viset hned kapr.

Já akorát v dětství s kamarády na pytlačku.
A pak jsem byl v devadesátkách s jinými kamarády na týden na Vranově. Jeden z nich se tomu rybaření věnoval a dodnes věnuje docela dost, ale už ho nevídám. Pamatuju si, že hned po příjezdu se snažil už u sedících rybářů zjistit, na co chytají. Protože, jak tvrdil, tohle člověk musí vědět, protože kapři jsou mrchy vybíravý a když jim člověk nepředloží to, na co jsou uvyklí, zakrmení stávajícími rybáři, chytne prd.
Dozvěděl se a naštvaně nám sdělil, že prý na háček. Nechytli jsme nic. Místní nám tvrdili, že to ani tak není naší neschopností, ale tím, že na přehradě začali akorát zadržovat vodu. Stoupá hladina a ryby mají co žrát z čerstvě zatopeného břehu a na návnady prdí. Pravda je, že si nepamatuju, že by tenkrát někdo tahal z vody ryby naveliko.

To je asi epidemia, pretoze ako maly som chytaval do tych 14-15 rokov kazdy rok, vacsinou nacierno, obcas sme sa dali k nejakemu rybarovi co mal jeden prut (mohol mat dva) alebo si kupili jednorazovy listok.
Mam sen sa k tomu vratit, v piatok vecer zmiznut s tranzistorom, basou piva, cigaretami niekam k rybniku pod stromy, zasit sa tam a dlho do noci cumet na vodu, fajcit a pit pivo. Idealne este s niekym samozrejme nech nie je nuda. Vypnut mobily a mat od vsetkeho pokoj.
V nedelu sa vratit domov oddychnuty s volou zase zit.
Tolko k mojim planom, snad sa mi to raz podari.
O ryby mi nejde, ak nejaku chytim urcite ju pustim, jedine ryby co som kledy zabil boli, ked sme boli ako decka na cundri a nemali co jest, tak sme sa zivili aj ulovenymi rybami.

Tak s chutí do toho, já mám v pátek zkoušky, jsem zvědavý jak to bude probíhat.

Myslím, že z velké části za to může touha po návratu k přírodě. Jako děcko jsem jezdil na tábory, trempoval, stanoval a spal pod širákem. Dneska 90% dne sedím u PC. Každá motivace co mě vytáhne někam ven je vítaná, takže se nehorázně těším:)

Mám to stejně jako ty, přál bych si podnikat i víkendovky, odjet v pátek odpo a vrátit se v neděli, krásně vyzevlenej, odpočatej...Uvidíme jaká bude realita.

Ale vždyť o té nudě píše už fleg. To rybaření je v podstatě záminka, jak se uvelebit někde u vody a nabíjet baterky, třeba i s kamarádem a pivkem. Blbnutí s návnadami, hraní si s prutama, řešení zmiňovaného "policajta", chycená ryba a tak, to je všechno bonus. Příjemný, ale bonus, není to to hlavní.
Aspoň tak to chápu, třeba to fleg i redsnake vidí trochu jinak, ale nemyslím.

Taky mě to nezaujalo.
Jeden kamarád se mi chlubil, jak vždycky uloví rybu a hned ji pustí - jednou jsem s ním byl a když jsem viděl, jak to nebohé vysílené zvíře s hubou rozervanou háčkem háže ve své dobrosrdečnosti se sebepýchou zpátky do vody, tak jsem mu vynadal do šulinů a jel dom.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru