Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dovoluji si citovat z knihy jednoho moudrého pána.

Bajka je to zábavná. Jenže ona není tak úplně pravda, že "koncentrace kapitálu" vznikla sama od sebe, jednoduše se stalo, že (kdysi) ty rozvinutější země ty méně rozvinuté použily jako zdroj kapitálu, ať už se jedná o suroviny, pracovní sílu (otroky) nebo laciné odkladiště toxických odpadů. Nechci taky polemizovat s "nesouhlasem s rozdáváním", protože rozdávání taky není řešení, jednoduše proto, že platí ono biblické rčení o darované rybě a schopnosti rybařit (a z toho taky plynoucí riziko, že zítra já nechytím nic, ale onen nový rybář bude mít plné sítě), stejně jako to, že "produkt zdarma" má málokdy v očích obdarovaného cenu - klasickým příkladem budiž nevděčnost některých tazatelů na poradnách.

Co je podstatné: podstata konfliktů je fakticky daná vyhrocením ekonomických zájmů a konfliktů, a to téměř vždy, byť to na první pohled nemusí být zjevné. A faktem rovněž je, že férový obchod (ale opravdu férový) tlumí jakékoli tlaky na silové řešení. Dosažení takového stavu ovšem není možné tak, že se "rozdá" bohatství státu, ale jedině tak, že se zavede férový obchod s těmi, kdo budou chtít se takové výměny účastnit.

Jenže co vidíme? Donedávna byl k vidění "úprk za lacinou pracovní silou," bez ohledu na bezpečnost práce a doslova vykořisťování pracovníků v zemích třetího světa - a ne náhodou to byly bohaté firmy jako Apple nebo značkové hadrafirmy. A ti lidi tam jsou doslova vděční i za tuto práci, protože jinak mají jen možnost chcípnout hlady, navzdory tomu, že pracují s jedovatými chemikáliemi bez ochrany, pracují denně 12+ hodin a dostanou denní mzdu, za kterou si v ČR koupíš maximálně zmrzlinu. Kdyby takový stav trval jen přechodně, neřeknu ani popel, ale on je setrvalý, už několik desítek let.

Pokud bych se měl vyjádřit k závěru - "schopnosti vyrábět", tak ani to už není pravda, např. pro americkou společnost, která celé velké výrobní celky dávno "pustila" do zahraničí a lokálně není schopna vyrobit ani základní elektronické součástky (třeba i kvůli ekopředpisům). Nicméně zisk inkasují přesto americké společnosti. Tedy ani tento argument není platný.

Nerad bych, aby to celé vyznělo jako antiamerikanismus nebo komunistická agitka, je ovšem třeba vždy vidět věci v souvislostech a nepodléhat na první pohled racionálním tvrzením, mezi které patří to, že "my jsme pracovití a máme kapitál, a oni jen leží pod palmami" - jakkoli to tak i může na první, druhý, ale i třetí pohled vypadat.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat