Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Naaranžovaná fotka utopeného dítěte

Já ti ten podíl hned objasním:

Po dlouhých 40 let se na blízkém východě odehrávala "zprostředkovaná horká válka" (proxy war) mezi tzv. socialistickým blokem a USA/NATO. Jinými slovy docházelo tam (a dochází) k tvoření frakcí, které jsou či byly loajální buď Rusku (např. dynastie Assadů v Sýrii nebo Saddám v Iráku), nebo USA (Turecko, dříve např. Íránský šáh nebo dnes jordánský král) a ty se hlava nehlava mydlily mezi sebou. Celé ty roky tam za ropu proudí zbraně a munice, ani ty chemické zbraně si Syřani nevyrobili sami, ale dostali recepty a nádobíčko od Rusů. A tento sud s prachem obě strany soustavně ovlivňovaly a provokovaly ve jménu svého studenoválečného "testování" svého protivníka. Dnes se oba hráči víceméně stáhli, ale místní animozity jimi živené a někdy cíleně vytvářené zůstaly. Takže jestli se mě ptáš, zda za to neseme vinu, musím říct že ano, a to ani nebrousím do dávnější historie koloniální, kde by velké břímě viny nalezly zejména Británie a Německo (rozkotavší tamní státy), v případě Libye, Čadu a Tuniska zase Francie.

Jistě si můžeme říct, že tamní obyvatelstvo by si mělo přece pomoci samo, jenže jak, když jej koloniální velmoci přenesly ze středověku rovnou do 19. století? To je další prohřešek, zasahování do vývoje, které neustále graduje a sebelépe míněný zásah má další vedlejší efekty, které si vynucují další zásahy. Nynější vlna uprchlíků je další hřích vůči Sýrii, protože do Německa se dostane spíše ta vzdělanější část národa, která umí cizí řeči, má prostředky (tj. střední třída a výše) a světový přehled.

Co se toho děcka týká: kdybys musel utéct z ČR a jediný směr by byl východ, zůstal bys se svými dětmi v Rusku, kde si neváží ničeho, kde nic pořádně není a nefunguje a kde není svoboda a na cizí ldi koukají jako na podezřelé přivandrovalce, nebo by ses snažil dostat až do USA, kde je sice živobytí taky těžké, ale alespoň základní životní minimum dostaneš a nadto je tamní společnost daleko tolerantnější k cizincům? Mně by se třeba v tureckém (maďarském/českém) utečeneckém lágru taky nechtělo zůstávat a bez uzardění bych do Německa šel s dětmi taky (a udělal bych v jejich zájmu cokoli, jen abych jim zajistil lepší perspektivu, než se stát cílem válčících magorů).

Máš pravdu, že akcentuji empatii s utečenci, protože si ji většina zaslouží a naopak zdejší majoritní společnost již zapomněla, že něco takového existuje. To ale neznamená, že nevidím a neslyším a taky to neznamená nekritickou podporu migrace (jak se tu demagogicky snaží tlačit cejna, radek a spol.), spíše je to naopak. Co je ale nezpochybnitelné, je přímá vina Evropy a Ameriky na současném stavu Blízkého Východu a severní Afriky (resp. Afriky obecně, tam je to ještě horší než na B.V.). Dlouhá (nebojím se napsat) staletí sloužila tato území k výbojům a vzájemným střetům evropských států a nyní sklízíme co jsme dávno zaseli.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat