Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Otázka pohlaví a vůbec.

A to, že si mi sem postol nejaké novodobé definície slova gender je relevantné k mojej argumentácii ako?
Veď sám píšem, že k genderu sa dneska už prisudzujú rôzne sociokultúrne vlastnosti založené na pocitológii. Striktne vzato je ale originálny význam slova gender česko-slovenské slovíčko rod, čo je termín pochádzajúci z lingvistiky, konkrétne morfológie (gramatiky). Celá diskusia okolo genderov vznikla na základe toho, či sa ma osoba trebárs mužského pohlavia, ktorá sa ale cítí byť ženským pohlavím, oslovovať zámenom she, he, ze, they, z čoho potom vznikla celá "vedecká" disciplína venujúca sa genderológii, ktorá pojem gender nadinterpretuje a rozširuje jeho význam o atribúty, ktoré vo svojom pôvodnom význame vôbec nemá. Začalo to niekedy v 80. rokoch, keď západná civilizácia začala byť úplne znudená. Odporúčam tento článok. https://lab.cccb.org/en/what-gender-owes-to-grammar/

A 1986 article by Joan W. Scott that played a crucial role in introducing the concept of gender to French scholarship (given that it was one of the earliest translated), begins with the definition of the term “gender” as per Fowler’s Dictionary of Modern English Usage (1940 edition):

Gender, n. a grammatical term only. To talk of persons or creatures of the masculine or feminine gender, meaning of the male or female sex, is either a jocularity (permissible or not according to context) or a blunder [2]. Scott goes on to say that the use of this word by English and American feminists “to refer to the social organization of the relationship between the sexes” was based on a connection to grammar that “is both explicit and full of unexamined possibilities [3].”

Takže to čo si ty písal, že čeština nemá ekvivalent na slovo gender je nepravda. Čeština ho má, len ho naďalej využíva vo svojom pôvodnom význame ako čisto gramatický indikátor korešpondujúci s biologickým pohlavím. Problémom je skôr to, že sa to u nás nesprávne prekladá práve ako to pohlavie, nie ako rod. Ono ale sa v tom moc nevyznajú ani všetci tí gendroví inžinieri, keďže napríklad za tvrdenie there are only two sexes v Anglicku kľudne prídeš o prácu. Skôr mám taký pocit, že je tendencia nahradiť pojem sex (pohlavie) - pochádzajúci z biológie a teda majúci exaktnú klasifikáciu - pojmom gender, čo je pojem humanitárneho charakteru, pôvodne z lingvistiky, ktorá je ešte tiež relatívne exaktná, no dneska sa už pojem gender preklopil do oblasti sociológie, ktorá exaktná nie je ani náhodou. Takýmto "nenápadným" nahradením sa z jasnej exaktne zodpovedateľnej otázky stala spoločenská, filozofická, na čom skvele môžu ryžovať kultúrni marxisti a prenasledovať tých, ktorý termínu ešte stále prisudzujú exaktný biologický rozmer.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat

loading...