Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dali/prijali ste v zivote uplatok?

Kedze tu mame akusi nezmyselnu 158 peticiu proti korupcii zaujima ma ako reagujete v sukromnom zivote na tento segment.
Za mna. Uplatok som dal raz v zivote a to na ukrajinskych hraniciach, kedze moja zasadovost sla do prdele, ked nas zdrzovali kvoli vymyslenym veciam a vidina lyziarskeho strediska bola silnejsia. Cestou spat sme strkali prachy do pasov automaticky a za odmenu sme boli expresne rychlo vybaveny.
Prijat uplatok som v zivote nemohol, kedze nepracujem v statnom, ale v sukromnom sektore ako podnikatel. A Aby som ich nemusel davat nezucastnujem sa zo zasady statnych zakaziek a tendrov.
Celkovo som na temu uplatkov alergicky, ale uplne ma dorazila prihoda, ktoru mi rozpravala kamoska. Doteraz som si myslel (ciastocne si aj myslim), ze uplatky v zdravotnictve su kapanek demonizovane. Pracuje mi tam asi 5 pribuznych na roznych postoch a viem z praxe, ze ludia mjau proste pocit, ze ked nieco nestrcia do vacku snad aj upratovacke na oddeleni, ze tam clovek zostane ako handra v kute. Doteraz som tvrdil, ze uplatky v zdravotnictve tlacia predovsetkym ludia a ze personal ich len pasivne prijima, ale po poslednom pribehu...no neviem neviem.
Kamoske operovali uja. Vsetko bolo pripravene, ked par dni pred operaciou zavolal prednosta s tym, ze si ju vola k sebe, aby sa este porozpravali o operacii. Ked namietala, ze uz vsetko vie a ze to nie je potrebne nutil ju k stretnutiu s tym, ze to sa "takto nerobi", ze inforamcie jej musi podat osobne, ze operaciu povedie on osobne, ze je kapacita a ze iba on je sposobily nieco taketo u nas prevadzat. Pochopila, ze si ziada uplatok, obvolala rodinu a prisla na stretnutie s 500 v obalke. Stretnutie sa konalo v nedelu, sestricka bola prekvapena, ze co by robil prednosta v nedelu na oddeleni, ale sla ho zavolat. Kedze prisiel az po 30-40min predpokladajme, ze bol doma a prisiel specialne kvoli uplatku do prace.
Zaujimavy je fakt ako doslo k predaniu uplatku. Cely rozhovor sa tocil o tom, ze aky je on dobry, aka je kapacita, aky je dolezity a bez neho sa to proste neda. Nenapadne sa povypytoval, co dotycna robi, aku ma skolu a vysondoval si kolko asi zaraba. K predaniu uplatku doslo formou "pozornosti", ktoru mu medzi recou polozila na stol. Cely cas sa jej dival do oci, obalku ignoroval a nijako inak si ju nevsimal. Bol to proste profik, keby tam aj hned vleteli policajti nic mu nedokazu, podla mna aj po jej odchode chytil obalku do pinzety a nie do prstov kvoli odtlackom.
Smutnym faktom je, ze po operacii, ktora vraj dopadla uspesne volal pan prednosta s odmeranym hlasom (podla vsetkeho bolo 500 malo na jeho kapacitu), ze prva faza je ukoncena a ze dotycna sa ma k nemu dostavit opat, aby sa porozpravali o druhej faze. Opat osobne, opat bez svedkov.
Co tym chcem povedat? Preberani uplatkov je vysoko sofistikovane, navyse aj Rath by sa podla mna uspesne ubranil, ze o nicom nevedel keby nebolo tych prepisov odposluchov, kde je evidentne, ze uplatky bral, takze dufam, ze bude odsudeny po pravu.
Riesenie korupcie je beh na dlhe trate. Nejake vyzvy obcianskych hnuti su len vystrely do tmy, sebelepsi zakon nic nevyriesi pokial nezacnu ludia riesit veci od seba. Napriklad na znicenie takeho prednostu debila (nech je kapacita ako chce, pokial si uplatok drzo vypyta je to hajzel) by stacilo pribeh zverejnit na nete spolu s menami a nabadat ludi, aby pridali aj svoje osobne skusenosti a akonahle by dostal pripad publicitu on by ako lekar skoncil a dokonca by mohlo nasledovat uspesne trestne stihanie. Lenze to nikto neurobi lebo jak v CR tak aj u nas sa o korupcii len keca a uplatok v zdravotnictve sa povazuje za nieco normalne.
Btw moj nazor je, ze ked lekar operuje napriklad moje dieta, operacia dopadne uspesne a ja mu z vdacnosti donesiem 1000 tak sa nejedna o uplatok, co vsak v zakone bohuzial nie je definovane.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dal jsem Hennessy Fine de Cognac V.S.O.P za jisté potvrzení doktorce,abych nemusel na vojnu. poslední
tuta 22.10.2013 13:04
tuta

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru