Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dali/prijali ste v zivote uplatok?

Kedze tu mame akusi nezmyselnu 158 peticiu proti korupcii zaujima ma ako reagujete v sukromnom zivote na tento segment.
Za mna. Uplatok som dal raz v zivote a to na ukrajinskych hraniciach, kedze moja zasadovost sla do prdele, ked nas zdrzovali kvoli vymyslenym veciam a vidina lyziarskeho strediska bola silnejsia. Cestou spat sme strkali prachy do pasov automaticky a za odmenu sme boli expresne rychlo vybaveny.
Prijat uplatok som v zivote nemohol, kedze nepracujem v statnom, ale v sukromnom sektore ako podnikatel. A Aby som ich nemusel davat nezucastnujem sa zo zasady statnych zakaziek a tendrov.
Celkovo som na temu uplatkov alergicky, ale uplne ma dorazila prihoda, ktoru mi rozpravala kamoska. Doteraz som si myslel (ciastocne si aj myslim), ze uplatky v zdravotnictve su kapanek demonizovane. Pracuje mi tam asi 5 pribuznych na roznych postoch a viem z praxe, ze ludia mjau proste pocit, ze ked nieco nestrcia do vacku snad aj upratovacke na oddeleni, ze tam clovek zostane ako handra v kute. Doteraz som tvrdil, ze uplatky v zdravotnictve tlacia predovsetkym ludia a ze personal ich len pasivne prijima, ale po poslednom pribehu...no neviem neviem.
Kamoske operovali uja. Vsetko bolo pripravene, ked par dni pred operaciou zavolal prednosta s tym, ze si ju vola k sebe, aby sa este porozpravali o operacii. Ked namietala, ze uz vsetko vie a ze to nie je potrebne nutil ju k stretnutiu s tym, ze to sa "takto nerobi", ze inforamcie jej musi podat osobne, ze operaciu povedie on osobne, ze je kapacita a ze iba on je sposobily nieco taketo u nas prevadzat. Pochopila, ze si ziada uplatok, obvolala rodinu a prisla na stretnutie s 500 v obalke. Stretnutie sa konalo v nedelu, sestricka bola prekvapena, ze co by robil prednosta v nedelu na oddeleni, ale sla ho zavolat. Kedze prisiel az po 30-40min predpokladajme, ze bol doma a prisiel specialne kvoli uplatku do prace.
Zaujimavy je fakt ako doslo k predaniu uplatku. Cely rozhovor sa tocil o tom, ze aky je on dobry, aka je kapacita, aky je dolezity a bez neho sa to proste neda. Nenapadne sa povypytoval, co dotycna robi, aku ma skolu a vysondoval si kolko asi zaraba. K predaniu uplatku doslo formou "pozornosti", ktoru mu medzi recou polozila na stol. Cely cas sa jej dival do oci, obalku ignoroval a nijako inak si ju nevsimal. Bol to proste profik, keby tam aj hned vleteli policajti nic mu nedokazu, podla mna aj po jej odchode chytil obalku do pinzety a nie do prstov kvoli odtlackom.
Smutnym faktom je, ze po operacii, ktora vraj dopadla uspesne volal pan prednosta s odmeranym hlasom (podla vsetkeho bolo 500 malo na jeho kapacitu), ze prva faza je ukoncena a ze dotycna sa ma k nemu dostavit opat, aby sa porozpravali o druhej faze. Opat osobne, opat bez svedkov.
Co tym chcem povedat? Preberani uplatkov je vysoko sofistikovane, navyse aj Rath by sa podla mna uspesne ubranil, ze o nicom nevedel keby nebolo tych prepisov odposluchov, kde je evidentne, ze uplatky bral, takze dufam, ze bude odsudeny po pravu.
Riesenie korupcie je beh na dlhe trate. Nejake vyzvy obcianskych hnuti su len vystrely do tmy, sebelepsi zakon nic nevyriesi pokial nezacnu ludia riesit veci od seba. Napriklad na znicenie takeho prednostu debila (nech je kapacita ako chce, pokial si uplatok drzo vypyta je to hajzel) by stacilo pribeh zverejnit na nete spolu s menami a nabadat ludi, aby pridali aj svoje osobne skusenosti a akonahle by dostal pripad publicitu on by ako lekar skoncil a dokonca by mohlo nasledovat uspesne trestne stihanie. Lenze to nikto neurobi lebo jak v CR tak aj u nas sa o korupcii len keca a uplatok v zdravotnictve sa povazuje za nieco normalne.
Btw moj nazor je, ze ked lekar operuje napriklad moje dieta, operacia dopadne uspesne a ja mu z vdacnosti donesiem 1000 tak sa nejedna o uplatok, co vsak v zakone bohuzial nie je definovane.

loading...
Předmět Autor Datum
jo, to je přesně to o čem jsem psal. Na to bonzáctví nestačí, na to je prostě třeba s takovým hajzle…
touchwood 21.10.2013 08:41
touchwood
Já nevím, tohle mi přijde přehnané, jako pokud někdo nesl sele nebo předraženou láhev alkoholu, tak…
Daniel Dvořák 21.10.2013 15:30
Daniel Dvořák
Protože tvůj úvodní dotaz je tak dlouhej, že to bude jen málokdo číst (proč to píšeš tak dlouhý? Nec…
Prasak 21.10.2013 08:41
Prasak
Ked to bude blog tak to citat budes? Je jedno predsa, ci je to debata alebo blog. Reaguj ked ta to z…
fleg 21.10.2013 10:39
fleg
Jistě, pokud je úplatek protislužba, tak ano, mnohokrát.
M-Pol 21.10.2013 08:48
M-Pol
Ne, nebyla příležitost. :-) Občas dostanu "všimné" od zákazníka, ale vždycky je to až po odvedení pr…
Kurt 21.10.2013 08:50
Kurt
Úplatek jsem dal před lety několikrát svojí doktorce za nemocenskou, na kterou jsem neměl nárok, pro…
IQ37 21.10.2013 10:26
IQ37
Jasne, ze sa nebavili priamo o peniazoch, ale cital si tie ich rozhovory? Ja ano a hoci slovo peniaz…
fleg 21.10.2013 10:47
fleg
Navíc - podle zákona - by jej měli dát k soudu hned, když zjistili údajný první "úplatek" a ne ho sl…
Kurt 21.10.2013 11:05
Kurt
Samozrejme ziaden zakon neexistuje a navyse u takehoto pripadu musis mat milion dokazov, aby sa ti n…
fleg 21.10.2013 11:42
fleg
Mě prostě fascinuje, jakýho grázla jsou někteří schopni se zastávat. Všichni věděli, že přilévá do t…
Kurt 21.10.2013 12:58
Kurt
To nevadí, že tomu nerozumíš. Proto je to "debata".
IQ37 21.10.2013 13:14
IQ37
Od tebe jsem takovou reakci čekal. Přece nepřiznáš, že plácáš nesmysly.
Kurt 21.10.2013 13:21
Kurt
Samozrejme ziaden zakon neexistuje Existuje oznamovací povinnost. No - tak například "úplatkář" Bá…
IQ37 21.10.2013 13:11
IQ37
:-) a komu by měl vyšetřovatel v probíhajícím šetření co hlásit nám napíšeš taky, nebo to je tvoje m…
Kurt 21.10.2013 13:25
Kurt
Ak si si nevsimol v kazuze Rath je obvinenych viacero ludi so subeznych trestnych cinov, kedze slo o…
fleg 21.10.2013 14:04
fleg
kedze slo o organizovanu skupinu Když se zadrží více lidí a hodí se to k likvidaci nepohodlného pol…
IQ37 21.10.2013 14:50
IQ37
Nečtel jsem to. A ano, úplatek jsem dal. Na STK mi technik řekl (v kanále pod autem) něco ve smyslu…
Dale Cooper 21.10.2013 17:40
Dale Cooper
Dal jsem Hennessy Fine de Cognac V.S.O.P za jisté potvrzení doktorce,abych nemusel na vojnu. poslední
tuta 22.10.2013 13:04
tuta

jo, to je přesně to o čem jsem psal. Na to bonzáctví nestačí, na to je prostě třeba s takovým hajzlem vyrazit dveře.

edit: u nás se ve zdravotnictví nosí kafe a bomboniéry apod. (starší generace). Technicky to je úplatek, prakticky bych to neřešil, protože to je "úplatek" za pár korun. Bohužel je to důsledek "továrního" socialistického zdravotnictví, kde pacient byl jen "kus" a měl pocit, že své zdraví musí podpořit stimulem ochoty personálu nemocnice.

Já nevím, tohle mi přijde přehnané, jako pokud někdo nesl sele nebo předraženou láhev alkoholu, tak možná to lze označit jako úplatek, ale bomboniéra nebo kytka a ještě zpětně, kdy dotyčný lékař ani nevěděl, že ji dostane předem? Jen vděk, i když diskriminační (on ten život pomáhal zachránit i ten dělník, který postavil tu cestu po které sanitka jela), tak prostě vděk v oblasti nejcennější - zdraví - jako výraz úcty a respektu k jeho vzdělání a kolikrát co si budeme povídat i přesčasům od nevidím do nevidím ... Ale je to přežitek, správná forma vděku je, aby společnost tyto lidi dobře platila. To samé učitelé a kytka, tak prostě nevidím v tom úplatek. Co taky z takové kytky.. prostě zažitý zvyk, projev úcty.

Prijat uplatok som v zivote nemohol, kedze nepracujem v statnom, ale v sukromnom sektore ako podnikatel. A Aby som ich nemusel davat nezucastnujem sa zo zasady statnych zakaziek a tendrov.

Tak to by ses asi divil, ale úplatky se dávají i v soukromé sféře, ono totiž jak jde o větší firmu, tak je tam situace kolikrát horší než ve státě samotném (akcionář zaplatí - daňový poplatník zaplatí). Někdy se dokonce pohybují ty čátky v 70-90 procent zisku na kontraktu a inkasuje samozřejmě ten, kdo ve firmě rozhoduje a ti nad ním případně provizi.

Protože tvůj úvodní dotaz je tak dlouhej, že to bude jen málokdo číst (proč to píšeš tak dlouhý? Nechceš si raději založit blog?), tak odpovím jen na úvodní otázku z nadpisu:
- dal jsem jen krabičku cigaret kreténskýmu svobodníkovi na vojně, ani nevím proč a zač, je to dávno
- dostal jsem akorát tak pár bonbónů v práci, abych udělal něco mimo svou pracovní náplň

Ked to bude blog tak to citat budes? Je jedno predsa, ci je to debata alebo blog. Reaguj ked ta to zaujima, ked si to chces citat, ked nie ignoruj to.
Zaujimave je, ze casto vycitame najma mladym, ze nie su schopni sa pytat, ze nevedia formulovat text a nerozumej napisanemu. Vacsina sa zhoduje v tom, ze malo citaju.
Na druhej strane clovek to trosku viac napise (musel som bolo to k veci) a hned je "skritizovany", ze je to dlhe a kto to bude citat.

Ne, nebyla příležitost. :-)
Občas dostanu "všimné" od zákazníka, ale vždycky je to až po odvedení práce a tak to nepovažuju za úplatek, jako spíše za poděkování. Když jsem dělal v tátově firmě, dostali jsme třeba velkou zakázku na údržbu zeleně v podniku, jejíž séf měl zahradu - no jasně, starali jsme se i o jeho zahradu. To samozřejmě vidím jako spornou záležitost - šlo o úplatek, či provizi? (údržba té privátní zahrady samozřejmě ve výběrových podmínkách nefigurovala)
Když jsem byl před lety na STK, zavolal si mě technik pod auto (nechápal jsem důvod) a povídá mi "Vidíte tohle? To budu muset napsat do závad!" - neviděl jsem nic, normálně orezlej spodek auta, jen tekla vazelína z nějakého čepu - chtěl prachy, aby přimhouřil oko? Netuším, nedostal nic, napsal mi 3 závady.
Na víc si nevzpomenu. Obálku jsem nikomu nedal a od nikoho nedostal.

Úplatek jsem dal před lety několikrát svojí doktorce za nemocenskou, na kterou jsem neměl nárok, protože jsem nebyl nemocný. Dělal jsem ve firmě, která posílala v zimě zaměstnance "na dovolenou" kvůli mrazu a já (ani mnozí další) neměli nekonečný dovolenkový fond, zvláště v lednu. Nebyla to nikterak horentní suma a jsem za to doktorce dodnes vděčný.

navyse aj Rath by sa podla mna uspesne ubranil, ze o nicom nevedel keby nebolo tych prepisov odposluchov, kde je evidentne, ze uplatky bral

Kauza Rath je (podle mě) vykonstruovaná. Nevím jaké odposlechy jsi slyšel ty, ale já jsem neslyšel žádný, kde si říká o peníze. Navíc - podle zákona - by jej měli dát k soudu hned, když zjistili údajný první "úplatek" a ne ho sledovat nejméně půl roku.

Navíc - podle zákona - by jej měli dát k soudu hned, když zjistili údajný první "úplatek" a ne ho sledovat nejméně půl roku.

Podle jakého zákona? S tímhle přístupem by byly pozavíraný vždycky jen malý ryby. Je to jako s dealováním drog - můžeš zavřít posledního dealera (kterej v těch s*ačkách často jede taky a nic si na něm nevezmeš), nebo ho můžeš sledovat a dostávat se v distribuční síti výš (až třeba k těm, kteří na celém obchodu skutečně vydělávají).

Samozrejme ziaden zakon neexistuje a navyse u takehoto pripadu musis mat milion dokazov, aby sa ti nevykrutila rybicka z hacika. On ma mrte vela penazi, urcite dobrych advokatov, takze postavit vsetko na jednom rozhovore, na jednom uplatku, ci prepise by bola prokuratorska samozvrazda.

Mě prostě fascinuje, jakýho grázla jsou někteří schopni se zastávat. Všichni věděli, že přilévá do té Hostivice prachy - je to prdelka někde u Prahy, cca 7,5 tisíce obyvatel, ale má vlastní gymnázium (pro 35 studentů) s výukou golfu: http://praha.idnes.cz/v-rathove-hostivici-vznikne-gymnazium-zaci-se-budou-ucit-i-golf-pwd-/praha-zpravy.aspx?c=A110203_1526010_praha-zpravy_ab
a nešlo jen o Gympl (škola, školka, školní jídelna, nádraží,...). To všichni věděli, kroutili nad tím hlavou, zároveň křičeli, jaký prasata jsou v politice a jak každej jen krade.
A teď se zastávají Ratha, a vymýšlejí pitomosti na jeho obhajobu. Tomu prostě nerozumím.

Samozrejme ziaden zakon neexistuje

Existuje oznamovací povinnost.

No - tak například "úplatkář" Bárta byl obviněn hned, jak ho pinda Kočí obvinila. Nečekali, až se toho nasbírá víc. A s důkazy to bylo taky sporné. Ona zřejmě platí jiná pravidla pro úplatky v politice a úplatky plebsu.

kedze slo o organizovanu skupinu

Když se zadrží více lidí a hodí se to k likvidaci nepohodlného politika, tak je z toho organizovaná skupina (což může hodit nějaký roček trestu navíc). Tady na těch "debatách" to už není debata, ale snaha některých "řešit" něco, o čem mají povědomí pouze z podělaných masmédií.

Nečtel jsem to.
A ano, úplatek jsem dal. Na STK mi technik řekl (v kanále pod autem) něco ve smyslu "ty prorezlý prahy nejde nevidět. No leda, že byste mi ty oči nějak zalepil"... Pětistovka a bylo vymalováno. Podotýkám, že mi bylo 20 a to auto byla stopětka a je to dávno. Tak aby se někdo třeba na silnici nebál.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru

loading...