Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem další z mnoha iniciativ - Bonzák Korupce, třeba někomu pomůže u urny.

Zdravím,

vzhledem k tomu, že je tu mnoho politických debat a jsem si vědom, že mnoho z Vás může být už politikou naprosto znechucen, dovolím si upozornit na malý projekt, který jsme cca před měsícem a půl zrealizovali a který má až šokující výsledky.

Jedná se o projekt, který má cíl získat veřejné prohlášení jednotlivých politiků, jak se zachovají v případě, budou-li přítomni korupčnímu jednání. Reakce jsou někdy opravdu působivé a někdy se politici dokonce přiznávají k porušování zákona.

A jaký to má význam?
Pokud nám politik odpoví na otázku správně (a dodrží zákon), podepíše tzv. kodex Bonzáka Korupce, čímž se značně znevěrohodní u potenciálních korupčníků. Těžko budeme porušovat pravidla před někým, o kom je veřejně známo, že porušení pravidel suverénně oznamuje.

Zdánlivě jednoduchá otázka a možná i další populistické prohlášení ovšem narazilo. Díky tomu, že korupce, je paradoxně založena na důvěře, zejména po volbách, mnoho politiků hledalo všlijaké výmluvy, jak se u korupčníků neznevěrohodnit. Zpracovali jsou spoustu jasných a pozitivních reakcí, nicméně také mnoho podivuhodných až absurdních reakcí od známých politiků.

Veškeré informace jsou na stránkách projektu, případně na Facebooku.

Možná bude toto vnímáno jako pokus o reklamu a proto si dovolíme sdělit, že projekt financujeme z vlastních zdrojů, sponozory žádné nemáme a vzhledem k termínu voleb ani mít nebudeme a nemůžeme si dovolit placenou reklamu. Jedná se ryze o občanskou iniciativu, a domnívám se, že ta zde své místo má, jako jiné. Nicméně smazání budeme respektovat.

Myslím, že by to mohlo pomoct nejen nerozhodnutým voličům, ale také jako pomůcka k tzv. kroužkování.
Samozřejmě jsem připraven i na spoustu konstruktivní i nekonstruktivní kritiky, nicméně vítám pouze tu první jmenovanou :)

Vše na www.bonzakkorupce.cz
Případně na facebooku.

Díky a přeji dobrou volbu!

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vážení, děkuji Vám za reakce a snad jsme někomu trochu v rozhodování pomohli. Docela náš mrzí, že…
Boeing 20.10.2013 23:59
Boeing
No tak promiň, že jsem netleskal. ;-)
Zarniwúp 21.10.2013 00:02
Zarniwúp
O to nejde :) Dokonce i ti politici i třeba v negativní reakci oceňují naší práci. Všichni mají s ně…
Boeing 21.10.2013 00:08
Boeing
jenže korupci neodstraníš jedním činem/zákonem. To je dlouhý proces, který zahrnuje správné nastaven…
touchwood 21.10.2013 08:23
touchwood
výjádřím se i ktomu cos psal nahoře. Ano, morálká je úplně rozvrácená. Když položím jednoduchou ot…
Boeing 21.10.2013 10:58
Boeing
Milý zlatý, ona ta korupce (a pokusy o ni) je všudepřítomná, nejen u státních organizací, ale i v ko…
touchwood 21.10.2013 11:10
touchwood
Ja suhlasim, ja byt statnym uradnikom, ktory o niecom rozhoduje tak kopem vsetkych do riti, ale urci…
fleg 21.10.2013 11:41
fleg
Tento postup nám napsalo hodně politiků a přidali ho k našemu kodexu. zveřejnění či medializace koru…
Boeing 21.10.2013 11:46
Boeing
a co je to "oznámit korupci"? Protože on mě přece "jen" pozval na večeři.. poslední
touchwood 21.10.2013 12:12
touchwood

Vážení,

děkuji Vám za reakce a snad jsme někomu trochu v rozhodování pomohli.

Docela náš mrzí, že se tady někteří předhání v hledání chyb a zcela nepochopitelných argumentů, ale budiž, veřejné fórum.
Je smutné, že nikdo tu ani na minutu nezapřemýšlel, kolik takový projekt dal práce a jaké zasádní výsledky přinesl, kolik to stálo peněz a že hlavním účelem je jen řešit závažný problém nás všech.
My samozřejmě respektujeme každýho volbu, ostatně přece každý volí proto, aby se měl líp a je úplně jedno jaké k tomuto má důvody, těžko tedy vyčítat někomu, že nevolí zrovna toho, koho bysme si přáli. Nedokážu si představit, že někdo volí úmyslně proto, aby se měl hůř.

Nicméně i zdejší diskuze je jistým odrazem společnosti a opravdu se nemůžeme divit a tedy musíme plně respektovat to, co nám vládne a jak to u nás vypadá. I zdejší vzorek reprezentuje to, co máme v politice, ač jsou zde lidé i inteligentní.

Omlouvám se, pokud již nebudu reagovat na všechny reakce, vše podstatné jsem již několikrát řekl, další informace jsou na webu. Budete-li mít konrétní dotaz, na který nenaleznete odpověď, můžete nás samozřejmě kontaktovat.

Máme hromadu práce nejen s tímto projektem a není to v našich silách se tomu zde věnovat "na plno".

Díky všem za diskuzi, která je tak jako tak přínosem, leč smutným.
I my si samozřejmě přejeme, aby se veškerá negativa poltické situace, na kterých se asi shodneme, vyřešila.

jenže korupci neodstraníš jedním činem/zákonem. To je dlouhý proces, který zahrnuje správné nastavení práv/zodpovědností (i trestních) věřejných činitelů, obecně u veškerých procesních věcí, stejně jako účinný systém kontroly těchto procesů.

edit: raději budu plkat, než bonzovat, protože si ještě stále sám sebe vážím.

výjádřím se i ktomu cos psal nahoře.

Ano, morálká je úplně rozvrácená.

Když položím jednoduchou otázku, nechat korupčníka běhat nebo zavřít, dostanu od hodně z Vás odpověď, že raději nechat běhat. Víc k tomu netřeba dodávat, ani to, že ta druhá možnost zahrnuje osobní čest a odvahu.

A vážně bys mi chtěl radit, jak se korupce vyřeší, když nemáš povědomí o základních principech?
Vůbec si na politiku nestěžujte, naopak, současná i minulá reprezentace plně odpovídá obrazu této společnosti,

Milý zlatý, ona ta korupce (a pokusy o ni) je všudepřítomná, nejen u státních organizací, ale i v korporátní sféře. Kdybych měl chodit žalovat jakékoli náznaky typu "Hrajete ruletu?" "Nechcete povečeřet v restauraci?" apod., tak bych jen sepisoval udání pro policii a bylo by mi to stejně úplně k ničemu. Tak mi prosím nepiš nic o tom, že nemám povědomí o principech.

Proto ti "noví" politici nikdy nic nevyřeší, budou stejní jako ti, cos nechal zavřít (pokud k tomu tedy vůbec dojde). Korupce nezmizí tím, že zavřeš půlku národa do lochu, ale tím, že ji přestaneš podporovat (na mně to nikdy nikdo nezkusil dvakrát; a paradoxně zjištění dodavatelů, že se hraje "rovina" vede k celkem zajímavým výsledkům tendrů pro zadávající firmu). Korupční jednání je staré jako lidstvo samo, zcela jej nikdy nevymýtíš, to bys musel vyměnit lidstvo za rasu supermanů. A stejně jako dopadají špatně revoluce, dopadne špatně i to tvé úsilí, jediná cesta vpřed je totiž pomalá evoluce, která ale vyžaduje podhoubí, pravidla a pomalý progres (a ten tu je, stačí se podívat kolem dokola).

edit: Doplněk: na policii má smysl chodit v případě, že korupčnímu jednání nejsi schopen zabránit. Tam to má smysl, ale chodit s tím že "ten to na mně zkusil a pojďte mi dát nějaký magič, ať to můžu nahrát a toho hajzla zkoupat," tak to teda fakt ne.

Ja suhlasim, ja byt statnym uradnikom, ktory o niecom rozhoduje tak kopem vsetkych do riti, ale urcite neutekam na policiiu. Myslim si, zeby ma s tymi pokusmi zacali vyrazne obchadzat casom a skor skusili odstavit, aby som im neprekazal.
Alebo by som zverejnoval pokusy na svojom webe bez hanby aj s menami, nech sa sudia kolko chcu a oni by si to rozmysleli;o).

Tento postup nám napsalo hodně politiků a přidali ho k našemu kodexu. zveřejnění či medializace korupčního jednání je nejen dobrá zvraň, ale také malá pojistka, že nic nezamete a máme pár Bonzáků Korupce, co už se tak i zachovali. Nicméně, oznámit korupci je u nás zákonná povinnost a pokud bys to zveřejnil bez oznámení, příznáš se k porušení zákona (nevím, jak je to u vás).

V neposlední řadě to chce mít aspoň nějaké důkazy, aby nedošlo k tupému hádání a je jedno jestli na veřejnosti nebo před soudem.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru