Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Má tolerance hranice...?

https://zpravy.idnes.cz/manzelstvi-homosexualove-gay-lesba-manzelstvi-petice-podpisy-p7y-/domaci.aspx?c=A180219_111315_domaci_nub

Jsem jedinej, kdo má liberální (já teda spíš libertariánské) smýšlení a mu vadí především forma tutoho "boje", nikoli tak obsah?
Často čtu, jako obhajobu, názory stylu "no tak se dva lidi, co se mají rádi, vezmou, to vám balíkům zdraží pivo nebo co?"
Za mě osobně nejde ani tak o tu možnost "zpečetit nějakou lásku" a nabýt tak jistá práva. Koneckonců přesně tyto dialogy byly vedeny X let zpět, kdy se diskutovalo zavedení registrovaného partnerství a z řad navrhovatelů a zastánců padaly argumenty typu "Chceme svůj vztah nějak institucionalizovat. Chceme po sobě dědit. Chceme znát zdravotní stav svého partnera" atd atd.

Co udělala česká společnost?

"OK nemáme s tím problém, proč ne..." tehdy jsem si osobně říkal naprosto to samé a podporoval to.

Co z toho ale cítím dnes?

Chtějí nová práva? Proč ne, opět s tím nemám problém a pevně věřím, že drtivá většina lidí rovněž ne, cituji:

„Vadí nám, že i když máme byt v osobním vlastnictví, nevzniká nám společné jmění – máme tedy každá svůj podíl rozdělený rovným dílem. Registrovaní partneři navíc nemají nárok na vdovský důchod, po smrti jednoho z partnerů bude ten druhý nucen využívat jen svého příjmu. Další, pro společnost možná nejvíc kontroverzní rozdíl, je pro nás nemožnost osvojit si dítě partnerky, dítě oficiálně zůstává pro partnera cizím člověkem,“

Vadí toto snad někomu? Proč teda nepožadují, aby se to zakomponovalo do už existujícího institutu "registrovaného partnerství"? Proč dupají nožičkou do země a požadují aby mohli uzavírat manželství? Když dokáže být společnost tolerantní a nemá s tím problém, nedokáží být tolerantní oni a akceptovat, že institut "manželství" jako takového, má pro spoustu lidí kulturně-historický význam? Nemůžeme být sakra tolerantní obousměrně?

Závěrem snad jen upřesním o co mi konkrétně jde a o čem bych rád podiskutoval. A to je to, proč argumentují technikáliemi (viz citace), ergo "jde nám o běžné dennodenní věci se kterými se potýkáme", ale sveřepě trvají na zavedení nového institutu, přičemž naprosto ignorují upgrade institutu, který už si prosadili a se kterým téměř nikdo nemá sebemenší problém...?

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat

loading...