Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Diskuze na novinkách

Sem tam zabrousím do diskuze na zmíněném webu a někdy se nestačím divit. Nejen, že se tam politika cpe do každého tématu, ale prakticky u každého článku o cestování se tam najde spousta lidí co jen závidí, že někdo někam jezdí, kde na to berou, že je lepší sedět doma na pr*eli apod. Já nikomu neberu, že je pro někoho lepší sedět doma, max se po dívat po Česku (však naše země je krásná), ale pořád někde brblat tak to nechápu.

https://www.novinky.cz/diskuse?id=514885&articleId=/cestovani/462577-vyuzila-materskou-s-manzelem-i-malymi-detmi-vyrazila-do-sveta.html&sectionId=740

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Novinkové "diskuse" jsou dlouhodobě odpad.Víceméně souhlasím s Rokerem, jen s tím dodatkem, že se do…
touchwood 07.02.2018 15:14
touchwood
Ono je otázka, jak to spektrum kdo chápe... Pokud tak, jak je nám předkládáno a to sice, že SPD u ná…
Roker 07.02.2018 15:47
Roker
Tak jsem po delsi dobe zabrousil na debaty a nestacim se divit. Zkusim ti tedy pojem levice vysvetl…
RedMaX 17.02.2018 18:06
RedMaX
Slunickarstvi! Rovnopravnost vsech moznych odchylek a jejich protlacovani do zakonu. Pristehovalectv…
Roker 17.02.2018 22:03
Roker
Tak KSCM je ta opravdova levice, ktera haji chude vykoristovane lidi. Druha vec je, ze takovy dneska…
RedMaX 18.02.2018 13:08
RedMaX
Přímá demokracie je nesmysl, ono ani ta přímá volba prezidenta nebyl nejchytřejší nápad. Navíc si st…
karel 18.02.2018 13:37
karel
Nevim proc by prima demokracie mela byt nesmysl. Pokud budou moci lide hlasovat jen o nepodstatnych… nový
RedMaX 18.02.2018 17:34
RedMaX
Vojáci v poli nemají přehled o celkovém bojišti a budou hlasovat podle své aktuální situace. Plebs p… nový
Prasak 18.02.2018 17:52
Prasak
Tak já ten příspěvek psal spíš jako vymezení, nebo ještě lépe předestření mého pohledu, pojmu "levic… nový
Roker 18.02.2018 20:20
Roker
Už i T. G. Masaryk říkal : všechno co najdete na internetu, nemusí být pravda http://freedomeurope.… nový
POW 18.02.2018 20:35
POW
dÚKas nový
karel 18.02.2018 21:13
karel
Ty vole tak to je hodně slušnej bizár. Obzvláště ta diskuze dole + rozkliknout pár profilů... A pak… nový
Roker 18.02.2018 21:29
Roker
https://www.novinky.cz/diskuse?id=516145&articleId=/auto/463685-nejlepsi-univerzalni-auto-siroko-dal… poslední
Al Capone 19.02.2018 13:16
Al Capone

Ono je otázka, jak to spektrum kdo chápe... Pokud tak, jak je nám předkládáno a to sice, že SPD u nás, Národní fronta ve Francii, nebo NSDAP blahé paměti a AfD dnes v Německu jsou "pravice", pak asi ano... Osobně ale toto rozdělení vnímám jako silně účelové ze strany "progresivně liberálních levičáků" (a těm konzervativním to přiznejme si taky spíš vyhovuje). Mně osobně je jedno, jestli chce někdo socialismus, nebo jeho prvky v nacionální, nebo internacionální podobě, pro mě to bude prostě pořád socialismus a ten je krystalicky levicový. Je mi jedno jestli chce někdo formou silného státu přerozdělovat násilně vybrané výpalné "všem", nebo jen těm, kteří mají stejnou občanku jako já.

Takže pokud přistoupíš na toto rozdělení, pak ano. Pokud přistoupíme na to, že pravicové hodnoty jsou maximálně možný štíhlý stát, důraz na maximální udržitelnou svobodu a odpovědnost jednotlivce a sociální aspekt zachycující jen ty opravdu potřebné, pak s tím souhlasit nemohu. Je daleko menší pravděpodobnost výskytu debilů v množině lidí toužící po svobodě a odpovědnosti, než v množině lidí toužících po jistotě a plném břichu za cenu zlaté klece. A to už ze samotného principu!

Tak jsem po delsi dobe zabrousil na debaty a nestacim se divit.

Zkusim ti tedy pojem levice vysvetlit: Levice mysleno dnesnim socialisti byla politicka skupina zamerena na socialni citeni, velmi zjednodusene slo o to, ze by stat mel prerozdelovat urcitou cast bohatstvi tak, aby se vsichni meli dobre. Problem v Evrope (prvne v te Zapadni) nastal ve chvili, kdy se opravdu vsichni meli dobre. Uz nebylo za co by levice mela bojovat, protoze jedinne tema levice (socialni problemy) se staly okrajovou zalezitosti. Proto evropska levice (a dnes uz muzeme rict, ze i ta ceska) hledala nova temata k uchopeni, kterymi by se mohla prezentovat. A ty temata skutecne nasli:

Slunickarstvi! Rovnopravnost vsech moznych odchylek a jejich protlacovani do zakonu. Pristehovalectvi, prisun novych chudych pologramotnych lidi, ktere by levice mohla vychovavat.

Myslim, ze je zrejme, ze nazyvat Okamurovce levici je zcela nesmyslne az hloupe.

Zbytek ti vysvetlil a jiste jeste vysvetli mistni oddany levicak "tač". :-)

Slunickarstvi! Rovnopravnost vsech moznych odchylek a jejich protlacovani do zakonu. Pristehovalectvi, prisun novych chudych pologramotnych lidi, ktere by levice mohla vychovavat.

Tak tvrdit, že ti, jenž nevyznávají tyto hodnoty nelze označit za levičáky je docela odvážné tvrzení. Podle tohoto klíče, by se totiž jako levicová nedala označit ani KSČM, což je, jak jistě uznáš, docela bullshit...

Ano, tato témata jsou bezpochyby výsadou určité části levice, kterou bych já viděl jako "neomarxisty" (internacionální šíření "dobra" a pokus o vytvoření jednoho "unifikovaného člověka".), ale to už si hrajeme s definicemi a ty je můžeš mít samozřejmě jiné. Co ale tvrdím já je, že v mých očích je levičák každý, kdo na mě chce aplikovat jakékoli socialistické prvky (překročí-li to určitou míru) a je mi naprosto buřt, jestli to hodlá aplikovat jen dle občanky, nebo má mezinárodní ambice. Ergo já zas takový rozdíl nevidím mezi socialismem nacionálním a internacionálním, mně pouze vadí, že je jeden označován jako (krajně) pravicový. Jediný zásadní rozdíl, který bych vyzdvihl je, že před tím nacionálním můžu alespoň utéct, pokud to stihnu...

A když už pominu, že u Okamury je docela těžko se chytit nějakého konzistentního názoru, tak vezmu-li některá jeho vyjádření od vzniku SPD, tak

- znárodnění strategických podniků
- znárodnění veřejnoprávních médií
- zamezení, nebo omezení zahraničním firmám si vyplácet dividendu (jak pak to jelito chce být členem EFTA ví asi jen on sám. Respektive neví, ale je mu jasné, že to je pod rozlišovací schopnosti jeho elektorátu)
- plus vyjádření v debatách "musíme to přerozdělit", "musíme to dostat od manažerů k uklízečkám"

a podobné perly z něj dělají levičáka jak poleno (samozřejmě že populistického, o tom žádná). Pravicového je na něm snad jedině (když to přeženu, pár věci v programu taky má, ale ty jsou zase v rozporu s jinými) první slovo v názvu jeho strany... Ale třeba jsem nesmyslný, až hloupý, jak píšeš...

Tak KSCM je ta opravdova levice, ktera haji chude vykoristovane lidi. Druha vec je, ze takovy dneska v podstate nejsou a ze KSCM vlastne nema koho hajit. Oni a jejich par volicu uz zijou jen z historie, postupem casu uplne vymizi do zapomneni.

Okamura ma jednu podstatnou vyhodu, mluvi o prime demokracii. To je velmi silne individualni tema a neco co jde zcela mimo zajem dnesni levice. Tudiz z toho jasne plyne, ze nemuze byt sam Okamura povazovan za levicaka. Jiste druha vec je, ze proste placa a nahazuje udicku vsude tam, kde citi mozneho volice, levicova temata, pravicova temata, jemu je to uplne jedno. :-)

Osobne mu jsem schopen uplne vsechno odpustit, dokud bude mluvit o prime demokracii. Sice muzes namitnout, ze od slov k cinum je daleko, ale prima demokracie je revolucni tema, ktere podporuje individualismus a opravdovou schopnost lidi se na necem spolecne dohodnout vetsinou hlasu. Uz to, ze o tom nekdo mluvi, je obrovsky pokrok a v tuhle chvili to asi i zatim staci, hlavne je potreba to lidem zpristupnit do jejich hlav jako neco mozneho a uskutecnitelneho!

Jasny, znarodneni strategickych podniku - uplna kravina, to snad ani nemuze myslet vazne. Naopak znarodneni verejnopravnich medii, ktere v soucasnosti jenom platime, ale pritom o nich nemuzeme rozhodovat, dava smysl, osobne to treba vidim tak, ze Cesky rozhlas a Ceskou televizi znarodnit a prodat, dokud jeste maji nejakou cenu. Omezeni zahranicnich firem by bylo docela potrebne, ale ty navrhy zatim jsou hloupe, jde ale o to, ze pres firmy sidlici mimo CR unikaji penize (potencionalni dane) a doplaci na ne ostatni, nejak to narovnat by bylo moudre.

Nevim proc by prima demokracie mela byt nesmysl. Pokud budou moci lide hlasovat jen o nepodstatnych vecech, tak to neni prima demokracie. Nevim ani proc by prima volba prezidenta mela byt blby napad, sice to bylo vyhrocene, ale dopadlo to nakonec relativne dobre.

Tak já ten příspěvek psal spíš jako vymezení, nebo ještě lépe předestření mého pohledu, pojmu "levice/pravice" s poukázáním na to, že tvrdit, že levičák je pouze ten, kdo má současné neomarxistické ideály je krátkozraké a demonstroval jsem to na příkladu komunistů, kteří by v tvé definici byli pravičáci jak vyšití... Koneckonců zajímavé je, že k Okamurovi mají zatraceně blízko.

Rozebírat tady, jestli je KSČM ideál pro vykořisťované a zda vůbec tento pojem měl kdy smysl (kromě dob otrokářství), nebo zda je omezování zahraničních firem moudré, nebo stupidní bych moc nechtěl, bo mi dva se nemůžeme z ideových důvodů shodnout a debata by byla zbytečně zdlouhavá, nudná a bez valného výsledku...

Nemyslím si, že ideové dělení levice/pravice je dnes přežité a už vůbec ne zbytečné (protože pak vznikají takové paskvily, jako Anofert a Hirohitova squadra, kde nikdo vlastně neví kde stojí, žádné pevné ideje nezastávají a jejich program v podstatě určují PR poradci a marketingoví manažeři...).

Koneckonců klidně ať ty pojmy třeba vymizí, nebo ať to rozdělení zanikne. Pokud mi někdo bude schopen zajistit šoupnutí pomyslných tlačítek na ekvalizéru státní správy směrem ke svobodě jednotlivce, směrem k odpovědnosti (jako brzdy svobody, aby nevznikla anarchie), pokud mi bude brát z kapsy peníze jen na nezbytný provoz malého a efektivního státu a svobodná společnost s minimem regulací (pouze s tolika, aby byla schopna bezproblémově fungovat) bude pro něj svatým grálem, ať si pro mě a za mě říká třeba "dolňák", "horňák", "Guru Jára" nebo "Aštar Šeran", je mi to u (_!_) a beru ho všemi deseti.
Co ale vím je, že toto nikdy nikdo zabezpečit nedokáže, dokud to lidé skutečně nebudou sami chtít a to je to, o čem jsem vlastně mluvil. Dokud bude pro kdejakého vořežpruta přednější bezpracně (nebo s minimem snahy/invence) nacpaný bachor, než svobodná možnost volby, dokud lidé idiota, kterého napadne uzákonit nulovou toleranci alkoholu na kole, kontroly vodáků na Sázavě, zda náhodou neměli v bufetu u Šárky 2 piva, nenakopou do koulí a dokud budou věřit, že jen ty "pomazané hlavy" vědí nejlíp, co mají o svátcích dělat a co by dělat neměli (i když v jiný den je to v pořádku), do té doby si já mohu nechat o nějaké svobodě jenom zdát...

Už ale ze svého principu trvám na tom, že mi ji rozhodně lépe zabezpečí pravice, tak jak jsem se pokusil ji definovat, než levice, ať už ta, jak si ji představuješ ty, nebo ta, jak ji vidím já...

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru