Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Schopnost jednoduchej analyzy - preco to nikto nerobi?

Pred par dnami zostrelili v Syrii ruskeho pilota, ktoreho nasledne zabili.
Co ma zaujalo bol fakt, co sa spustil potom a to klasicke americko-ruske prekaracky na nete v diskusiach.
To by som este akceptoval, ved od Zemana vieme. ze 40% naroda je podpriemernej inteligencie, co mi vsak hlava nebere, ze som nikde nevidel serioznu analyzu toho, co sa stalo a ako to pravdepodobne cele nakoniec bolo.
Fakt je, ze lietadlo bolo zostrelene, co potvrdili vsetky strany a ze pilot zahynul. O tom su dokazy. Vsetko ostatne beriem uz ako propagandu, v tomto pripade hlavne z ruskej strany.
Okamzite po zostreleni a zverejneni videa sa vykreslil pilot ako hrdina ZSSR, pretoze zastrelil 2 teroristov a nakoniec sa s vlasteneckym vykrikom odpalil rucnym granatom. Toto zacal papagajovat po sebe vsetky weby napriec internetom a mali sme tu pribeh pilota, ktoreho Putin nasledne dekoroval nejakym vyznamenanim.
Nasledne na to Rusi zaurocili bojovym plynom a odniesli si to civilisti.
Prve, co ma na sprave uputalo, ze pilot mal granat. Rad pozeram dokumenty a nikde som nikdy nezachytil, ze do bojovej vybavy pilota patri granat. Povazoval by som to za bezpecnostne riziko mat na v kopkite granat, takze sa mi to nezda, ale dajme tomu.
Druha vec, co ma zaujala bolo ruske stanovisko o tom, ako pilot oznamil, ze je zostreleny a cez vysielacku komunikoval aj po zostreleni, takze Rusi vedeli od neho, ze sa ide odpalit.
Divne, ak zasiahne raketa lietadlo to zacne vacsinou nekontrolovatelne rotovat a padat a pilot asi nema vela casu hlasit, ze je zasiahnuty a musi sa hned katapultovat. Ok mozno hlasil, ze ho zamerala raketa, takze o tom, ze bude zostreleny spravu asi podal.
Ale ako mohol komunikovat zo zakladnou zo zeme? Vysielackou? Asi tazko. Satelitnym telefonom? Na zaberoch vidiet pilotove osobne veci, mimo ine mobilny telefon. Zeby nim? To by bolo mozne, ak v tych krkahajoch je mobinny signal. Satelitny telefon tam nevidim.
Hoci sa nerad pozeram na zabery, kde sa umiera pozrel som si aj video s udajnym odpalenim. Vsetkos a odohrava skryte za kamenom, takze vidiet nie je poriadne nic, iba ako sa skupina ludi zhrci okolo jedneho miesta, nasledne sa ozvu 2 pukave zvuky a zdvihne sa prach. Ok teoreticky to moze byt vybuch granatu, ale granat takto neznie (na vojne som si ich par hodil viem ako znie vybuch granatu). Preco boli tie zvuky 2 a podobali sa skor na vystrely? Preco ludia,ktori boli asi 1-2m od miesta predpokladaneho vybuchu po tych zvukoch odtial odchadzali nezrazeni? Nechce sa mi verit zeby ich crepiny z granatu z takej blizkosti nezasiahli. Navyse okolo len bolo cca 8 ludi a nie je pocut ziadne vykriky zranenych....to granat vsetkych zabil, ci boli neobodaj tak hrdinski, ze po zasahu srapnelom nekricali?
Teorii granatu trosku nahrava fakt, ze ich tam okolo neho bolo cca 8 a po "vybuchu" vidiet odchadzat len 2-3 z jednej strany, ale to moze byt sposobene uhlom zaberu mobilu.
Vykrik, ktory vlozili mrtvemu pilotovi do ust ja na video nepocujem a to rusky rozumiem. Pride mi to ako lacna vsuvka z filmu.
Na fotkach potom vidiet telo pilota posiate vpredu krvavymi skvrnami, co mohol sposobit vybuch granatu, ale kludne aj davky zo samopalu. Uterakovci mohli kludne strielat aj do mrtveho tela a fotit ho az nasledne.
Vrcholom celej dezinformacnej kampane je nasledny udajny utok chemickymi zbranami, ktory spachali Rusi. V tomto sa pravu nikdy nedozvieme, ale pokial naozaj k chemickemu utoku doslo silne pochybujem, ze ho maju na svedomi Rusi, skor ak bol tak ho uskutocnil niekto miestny v ramci masirovania verejnej mienky...kludne by som za tym videl v pozadi aj americanov lebo sa im to hodi do scenara.
Keby som minister skolstva zavediem ako novy povinny predmet logiku a analyzu v spojeni s retorickymi cviceniami zameranymi na obhajobu svojich nazorov...aspon na gymnaziach.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já myslím že logika lidem není cizí, akorát třebas mně osobně je ukradené, že pilot nějaké silně ned…
Moas 07.02.2018 15:24
Moas
Pak je ale taky otázka, jestli "někdo" nepotřebuje, aby většina lidí tu mozkovnu radši moc nezatěžov…
Roker 07.02.2018 15:33
Roker
A k cemu by ti bylo rozebirat tohle? V zemi je bordel, litaj tam letadylka, tak je jen otazkou casu…
Dwane Dibbley 07.02.2018 19:02
Dwane Dibbley
:-) Zbytečně přeceňuješ co jsem napsal... Spíš jsem se bavil o kauzách typu "zákaz prodeje o svátcíc…
Roker 07.02.2018 19:17
Roker
Dobre, nejsou to iluminati, ale obligatni "ONI". Lidi co se boji reality a zodpovednosti za sva rozh…
Dwane Dibbley 07.02.2018 19:29
Dwane Dibbley
:-D Proč v tom pořád hledáš něco, co tam není? Pojem "rozděl a panuj" je přece starý jak lidstvo sam…
Roker 07.02.2018 20:02
Roker
By mě fakt zajímalo, kdo z normálních lidí má něco proti zákazu prodeje o pár svátcích v super-hyper…
L-Core 08.02.2018 08:42
L-Core
Já doteď nepochopil, proč prodavačku v obchodě s výměrou 201 m2 je potřeba bránit a prodavačku v obc… nový
Moas 08.02.2018 11:14
Moas
Navic proc to plati jen na nektere svatky... Je to paskvil a urcite to tak zaridili [Oni], aby o tom… nový
Dwane Dibbley 08.02.2018 11:43
Dwane Dibbley
Pro všechny svátky to bude časem, až si lidi zvyknou. Říkal to černoprdelnický dobroser Bublan. Někt… nový
karel 08.02.2018 12:18
karel
By mě fakt zajímalo, kdo z normálních lidí má něco proti zákazu prodeje o pár svátcích v super-hyper… nový
fleg 08.02.2018 13:23
fleg
Jo, přístup Alzy se mi taky líbí, byť jsou mi jinak protivní. Ovšem myslím, že pokutu platili, nějak… nový
Moas 09.02.2018 06:59
Moas
Jenomže takhle "analyticky" si můžeš rozebrat 99 procent všech událostí, co se stanou a vždycky tam…
Moas 08.02.2018 05:37
Moas
No toto je uz na urovni konspiracii ale. Jagr sam priznal, ze ma bolave koleno, ze je to stale hrac…
fleg 08.02.2018 08:16
fleg
Z tvé analýzy kouká konspirace taky na sto honů ;) Cokoliv, co jde proti oficiálnímu tvrzení, je z p… nový
Moas 08.02.2018 11:16
Moas
Teraz neviem, ci myslis Jagra alebo toho pilota. Ak je to podla teba konspiracia sem s tvojimi argum… nový
fleg 08.02.2018 13:24
fleg
Nemyslel jsem to ani na Jágra, ani na pilota. Myslel jsem to obecně. Vždy, když člověk nesouhlasí s… nový
Moas 09.02.2018 06:54
Moas
Lenze rozumny clovek oddeli zrno od pliev uz na zaklade chvilkoveho uvazovania. Spochybnovat, ze zem… poslední
fleg 12.02.2018 07:12
fleg
Z tvého textu jsem ne úplně pochopil, o čem bys chtěl diskutovat, respektive, co je samotná otázka k…
Roker 07.02.2018 15:32
Roker
Aby som objasnil, co mi vadi. Vadi mi neschopnost ludi samostatne konat a premyslat. Ludia zeru to,…
fleg 08.02.2018 08:13
fleg
nevidim ani to povestne svetielko na konci tunela... jediný světlo, co můžeš vidět, je vlak v proti…
jirka44 08.02.2018 09:14
jirka44
Tak že v Africe je málo vody, to není už pár tisíc let nic nového. nový
Moas 09.02.2018 07:08
Moas

Já myslím že logika lidem není cizí, akorát třebas mně osobně je ukradené, že pilot nějaké silně nedůvěryhodné země se někde v řiti popral s teroristou a možná se do toho zapletli vojáci ještě někoho třetího.
Mám jiné starosti, resp. potřebuju svou mozkovnu zatěžovat jinde.

:-) Zbytečně přeceňuješ co jsem napsal... Spíš jsem se bavil o kauzách typu "zákaz prodeje o svátcích" a 100+1 podobných. Bylo kolem toho milion debat, lidi to řešili měsíc, hádali se atd. Myslíš, že tohle vůbec nikomu nevyhovuje? Není třeba jít hned do extrémů a přemýšlet o iluminátech. Lidi (některé) by taky mohlo napadnout, že takto přebujelý a nabobtnaný stát prostě nepotřebují...

:-D Proč v tom pořád hledáš něco, co tam není? Pojem "rozděl a panuj" je přece starý jak lidstvo samo a já ho rozhodně nevynalezl... A já už vůbec netvrdím, že na to rozdělení se organizuje na "tajných schůzkách nosatých svobodných zednářů, kteří plánují nové NWO..."

Vždyť ten systém přece může být krásně "samosprašný" aniž by to organizovala nějaká "vyšší entita" a přitom může vyhovovat právě aktuálně vládnoucí skupině lidí. To ani jen nepřipouštíš? Když jako poslanec vidíš, že kolega vytlačil nějakou nezemskou ptákovinu, aby vykázal činnost, jako je třeba zákaz kouření, zákaz nedělního prodeje, nulová tolerance alkoholu na kole apod. 3,14čoviny a zjistíš, že lidé se o tom týdny hádají, věnují tomu tuny pozornosti, média to přetřásají v diskuzích a republika tím nějakou dobu doslova "žije", nenapadne tě to udělat taky? Kolik pak zbude času na investigativu a kolik pozornosti veřejnosti na koukání ti pod ruce? A pokud vymyslíš něco sice naprosto zbytečného, co půlku veřejnosti rozpálí doběla, ale druhá půlka tomu zatleská pacičkama, nevytřískáš z toho ještě politický kapitál? A nemusíte přece s kolegou tajně kout pikle a organizovat bratrské spolky, aby vám to oběma vyhovovalo...

By mě fakt zajímalo, kdo z normálních lidí má něco proti zákazu prodeje o pár svátcích v super-hyper.

A ty řeči představitelů sdružení obchodníků (či co), že "prodavačky samy chtějí na Štedry večer a Nový rok být v práci a prodávat do roztrhání těla", z toho by jeden blil..

Já doteď nepochopil, proč prodavačku v obchodě s výměrou 201 m2 je potřeba bránit a prodavačku v obchodě s výměrou 199 m2 bránit potřeba není.
Buďto zavřít všechny obchody a starat se o blaho všech, nebo tomu nechat volný průběh.
Takže zavřít třeba i benzinky. Jejich obsluha má taky nárok na odpočinek!
To samé řidiči autobusů, strojvůdci vlaků... lidi mají o svátcích být doma a užívat si rodinného krbu. A beztak mají všichni auto, do kterého si s předstihem natankovali plnou. Všichni řidiči hromadné dopravy budou povinně doma!

By mě fakt zajímalo, kdo z normálních lidí má něco proti zákazu prodeje o pár svátcích v super-hyper

Ja napriklad. A moj nazor je preto taky aky je lebo to viem od predavaciek, ze tak robit chcu. Aspon tie co poznam ja.
Ten smiesny boj cirkvi proti nedelnym a sviatocnym predajom, to, ze tieto blbosti schvalili najvacsi populisti v HU , v PL a na SK...
U nas sa mi paci postoj Alzy, ktora uz 2x odignorovala zakaz predaja a tusim aj dostala pokutu, ale evidentne sa im to oplati. Navyse sa celkom uspesne branila, ze nic nepredavala a tovar len vydavala (objednany bol cez net), takze neviem, ci vo finale tu pokutu platila.

Jo, přístup Alzy se mi taky líbí, byť jsou mi jinak protivní. Ovšem myslím, že pokutu platili, nějaký právník vysvětloval, že nedílnou součástí nákupu zboží je i jeho předání zákazníkovi a teprve pak lze považovat obchod za ukončený.

Hlavně by to měli nechat na trhu. Pokud by lidi chtěli trávit svátky zalezlí doma, tak to taky udělají a obchodníkům by se nevyplatilo otvírat obchody. Nicméně doba je jiná, než před padesáti lety, už - naštěstí - nejsme organizovaní všichni tak, že pracujem od šesti do dvou. Miliony lidí mají miliony různých potřeb a časových možností. Až budu chtít, aby mi někdo diktoval, co můžu a nemůžu dělat, tak se můžu odstěhovat do Severní Koreje.

Jenomže takhle "analyticky" si můžeš rozebrat 99 procent všech událostí, co se stanou a vždycky tam najdeš něco, co nebude sedět. Přitom je to vlastně vždy jen z nedostatku informací a erudice.

Třeba taková bezvýznamná nepolitická zpráva, že se Jágr vrátil do Kladna, protože v Calgary neměl zdraví na to, aby hrál. Co se vrátil, odehrál dva zápasy v plném zápřahu a rozhodně byl vidět. A už se může spekulovat... mají Calgary vyhlédnutého někoho lepšího a levnějšího? Chtěl už Jágr domů? Nebo je Kladno "dorost" oproti NHL?

No toto je uz na urovni konspiracii ale.
Jagr sam priznal, ze ma bolave koleno, ze je to stale hrac na urovni o tom niet pochyb. Ze prevysuje zvysok proti kotremu hra tiez nie. U nas hral tiez extraligu 40 rocny Zigo Palfy a patril medzi najlepsich.
Toto nebol dobry priklad;o).
Ale rozumiem, co chces povedat. Pointa je, aby sme neprijimali cokolvek co sa nam predostrie automaticky, ale premyslali nad tym najprv a az potom si spravili na to nazor.

Lenze rozumny clovek oddeli zrno od pliev uz na zaklade chvilkoveho uvazovania.
Spochybnovat, ze zem je gulata je konspiracia. Spochybnit viditelne pokrivkavajucu spravu z medii uz nie. Na to nemusis byt ani nadpriemerne intelidentny, ani byt do problemu nejako hlboko zazrany. Len ti tam zrazu nieco nesedi.

Z tvého textu jsem ne úplně pochopil, o čem bys chtěl diskutovat, respektive, co je samotná otázka k diskuzi... Jestli přímo název tématu, tak to souvisí jednoduše s tím, na co si "stěžuješ":

Co ma zaujalo bol fakt, co sa spustil potom a to klasicke americko-ruske prekaracky na nete v diskusiach.

Prostě po tom není poptávka. Drtivá většina lidí ani nemá moc zájem vědět jak to bylo, ale především se utvrdit ve svém přesvědčení, "jak to bylo". A to nejen oněch "40% naroda je podpriemernej inteligencie", ale i dost těch inteligentnějších, nebo těch, kteří se za ně považují... Můžeme to přece vidět i tady, když zmíníme nějaké "explozivní téma", jako například migraci. Dokonce i ty sám jsi byl často velice rezistentní vůči argumentům druhé strany...
Pochopitelně, ta propaganda se dělá na základě toho, na koho je cílena. Pro průměrného "vlastence" (pro hnidopichy si prosím všimněte uvozovek) ji budeš tvořit jinak, než pro absolventa sociologie UK se zeleným mozečkem a přesvědčením, že "vyreguluje lepší svět". Nicméně oba se potřebují utvrdit ve svém světonázoru a v přesvědčení, že ta jejich strana má jedinou, svatou pravdu...

Závěrem snad jen, že bude hůř. Když jde udělat tohle tak, že je skutečně na první pohled těžko rozpoznatelné, že jde o fake, tak každá strana bude i nadále přitvrzovat a používat sofistikovanější metody manipulace... Imho jediná, alespoň částečně spolehlivá metoda je metoda "zlatého středu", respektive za žádnou cenu neopouštět kritické myšlení. Problém zase je, že drtivá většina lidí si myslí, že právě ona ho má... :-D

Aby som objasnil, co mi vadi.
Vadi mi neschopnost ludi samostatne konat a premyslat. Ludia zeru to, co im niekto predostrie, su to loutky, ktore sa nechaju ovladat, ci uz z vychodu alebo zo zapadu a nie je tam ani naznak kritickeho myslenia.
Niekto im nieco povie a oni idu, bez toho, aby premyslali, co ten clovek povedal a co oni robia.
A potom ta uroven...najst dnes debatu, kde sa diskutuje vecne a odborne je takmer nemozne. Vsade sa chaju vasne, rozumu je tam minimum a hoci bude aj clanok o narodeni krasnych deti uz v tretom prispevku tam zacnu do seba diskutujuci skakat a skoncia pri politike alebo vychod vs zapad.
Myslim, ze je to vzdelanim, dnes sa uz asi nikde na svete nevyucuje logika, argumentacia, retorika, co schopnost diskusie ako to bolo kedysi v starovekom Grecku.
Dnes staci prist do telky, na net, slubit ludom ruzove veci a hned sa stanem prezidentom.
Dnes je moderne riesit jednoduche veci zlozito, rozbijat energiu na marne kusky az vyprcha a tak sa potom nic nevyriesi a pod.
Som znechuteny hlavne tym, ze nevidim ani to povestne svetielko na konci tunela...kde mam ist ja, co sa citim v strede a oscilujem medzi dvoma tabormi, ked ani jeden ma nechce?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru