Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Co nás čeká po volbách?

Obecně-radostnější a snadnější život pro všechny občany. Mladí budou zdarma studovat, nebudou nezaměstnaní, pro všechny dostupná kvalitní zdravotní péče, zvýšení důchodů a platů atd. A to všechno v horizontu 3 dnů od skončení voleb.
Prostě všechna NEJ, která nemohla být nikdy dosažená za totáče.
A hlavně-zákaz komunistické strany se vším všude. :!:

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Spíše bych to viděl na pokračující nezaměstnanost, korupci, kde se podíváš, čmoudský terror díky nem…
Craft 19.09.2013 00:42
Craft
Mě vždy fascinují lidé s podobnými názory. Však vás tu nikdo nedrží. Když máte tak černý názor na so…
JR_Ewing 19.09.2013 08:18
JR_Ewing
Nedrží, pravda, ale jít někam jinam není řešení. Kdo by tu zůstal, kdyby všichni "pesimisté" (=pouče…
L-Core 19.09.2013 10:53
L-Core
Chápu tvůj pohled, ale nesdílim ho. Já se prostě na to nedokážu dívat pesimisticky. Námi zvolení pos…
JR_Ewing 19.09.2013 11:15
JR_Ewing
Správně jsi to nazval "Pokud se podaří prosadit klíčové normy..." Právě to pokud je stále v nedohled…
Craft 19.09.2013 14:05
Craft
Zákony, klíčové normy atd. jsou zboží jako každé jiné. Dají se koupit od poslanců atd,. tedy od lidí… poslední
Alfons 19.09.2013 14:39
Alfons

Spíše bych to viděl na pokračující nezaměstnanost, korupci, kde se podíváš, čmoudský terror díky nemocné toleranci násilí tohoto etnika, a díky stupňující se krizi, které se raději říká recese až hladomor a společenské nepokoje :-x A pardon asi to mělo být více optimisticky, jako třeba čekají nás pouze světlé zítřky :-D Já už raději nic optimistického v tomto absurdistátu nečekám, neboť jak se říká, kdo je připraven, není překvapen. Patřím věkem mezi Husákovi děti a můžu říct, že jsem si nemohl za komančů na nic stěžovat. Vlastně jo, nebyla k mání značková a kvalitní elektronika. Teď je ji sice mraky, ale o kvalitě už nemůže být zase řeč :-) Ale aspoň nás to dříve nutilo používat hlavu a nějak si i tady pomoci. Prostě zlaté české ručičky platilo doslova. Dnes je to už hodně nepravdivé rčení. Ano máme tady také pseudodemokracii, ale pouze tak aby se neřeklo. Zkuste si třeba jedince jistého opáleného etnika nazvat správným názvem než je společensky tolerováno, nebo dokonce chtít aby to pracovalo, tak jste hned označeni za rasistu, tedy správně po jejich rasystu, i když tohle etnikum není ani rasa :-) Dříve to zase byla jiná nevhodná slova na jinou skupinu lidí. Nejsem příznivec politických stran, protože každé seskupování vytváří "gangy", které dříve nebo později půjdou stejným směrem jako předchůdci, co si budeme tady namlouvat. Prostě Češi si sami vládnout neumí, mají v sobě zakořeněnou hrabivost statkářů, čili mamon až na prvním místě. Ty slušní dříve nebo později znechuceně rezignují a ze spolku odejdou, nebo je druzí nějak vyštípají. To je holt vysoká politika. Takže si iluze na lepší zítřky opravdu nedělám. Prostě zase jenom škatule, škatule hejbejte se.

Mě vždy fascinují lidé s podobnými názory. Však vás tu nikdo nedrží. Když máte tak černý názor na současnost a budoucnost, můžete jít někam, kde je lépe. Narozdíl od doby ještě celkem nedávno minulé vám nikdo nebude házet klacky pod nohy, nikdo vám nezakáže někam jet, nebo dokonce po vás na hranici střílet, že chcete utéct z této zatuchlé kotliny.

Nedrží, pravda, ale jít někam jinam není řešení. Kdo by tu zůstal, kdyby všichni "pesimisté" (=poučení optimisté) odešli? A také, KAM by šli? Do Řecka, Španělska? Ruska? Na Kubu, do KLDR? Do Afriky, Mexika? Nebo do Doweru a doufat, že budou čerpat do konce života dávky?

Budoucnost (obecně) vidím také jen černě. Kvůli tomu ale pár roků před důchodem nehodíme všechno tady (vlastníma rukama postavený barák, latifundie, rodina/příbuzné, práci/podnikání) za hlavu a neodjedeme někam daleko do pryč. Prostě to tu dožijeme. Co bychom tam tak s manželkou asi dělali, když zásobu peněz na dožití v pohodovém nicnedělání prostě nemáme? Co by tam dělala naprostá většina lidí nad padesát? Uchytí se ještě tak nějací doktoři, vědci, možná pár Snowdenů.

Ledaže bych se na stará kolena třeba vyučil soustružníkem či elektrikářem, naučil se finsky a zkusil to v Tampere. Manželka by se zase mohla přeškolit třeba na cukrářku či učitelku mateřské školy. Podobných možností máme neomezené množství, že..

Chápu tvůj pohled, ale nesdílim ho. Já se prostě na to nedokážu dívat pesimisticky. Námi zvolení poslanci jsou jen obrazem společnosti a jejich chování obrazem chování každého z nás. Všechny ty malé domů, drobné porušování zákonů, zvýhodňování, to jsou Češi. Za volantem si často kladu teoretickou otázku, zdali ten člověk, co mě právě předjel nepřiměřenou rychlostí(v obci nebo ne, to je jedno)/přes plnou/přes odbočovací pruh/na přejezdu také nadává na zákonodárce, jak nedodržují zákony.

Co tady chybí většině lidí je širší rozhled (dle mého názoru špatným vzděláním), nedohlédnou za vlastní humna, neumí jednat s nadhledem, neumí se s jiným názorem, než je jen jejich vlastní (jediný správný), vypořádat. V tu chvíli jsou ale lidé velice manipulovatelní, slyší na populistické kecy a hledají jakéhokoli viníka vlastního neúspěchu (vyjma sebe samých).

Pracoval jsem na začátku ve státní správě. Poznal jsem lidi, kteří byli spoustu let po škole a lety necvičení nechali svůj mozek zakrnět, nebyli schopni se nic nového naučit, byly uplně uzavření každé změně (však takhle to funguje taky). A to je jedna z možných příčin stavu tady. A já bych tak dopadnout nikdy nechtěl.

Je lehké obviňovat jiné ze stavu kolem. Rozhodně lehčí, než začít u sebe. Když to vztáhnu k volbám - přečíst si volební programy, proťuknout si lidi na kandidátkách i ve vedení stran, kouknout se, jak hlasovali pro jaké kontroverzní zákony v minulosti a na základě toho volit. Né podle toho, kdo má jak moc zlatá ústa v televizi, jak hodně má bilbordů a jestli náhodou, když nebude zvolen, nepřihraju hlas někomu, komu nechci.

Naštěstí občanská společnost tlačí na politiky, nechce si nechat zacpat hubu. Pokud se podaří prosadit klíčové normy (ty by snad měly být důležité pro všechny, podlě mě jsou úplně bezbarvé) jako je větší transparenstnost státní správy (povinné zveřejňování smluv, povinné zveřejňování odměn, dohledatelnost výdajů státu až na úroveň poslední sponky, možnost NKÚ kontrolovat všechny subjekty, které mají s erárem co společného), profesionalizace (zákon o státní správě) a výrazná změna ve skolství, pak už ostatní změny (zjednodušení daňového systému, zjednodušení trestního zákona, lepší sociální systém atd.) dorazí samy.

Já budu volit toho, kdo má tyto body v programu (a dlouhodobě je tlačí).

Správně jsi to nazval "Pokud se podaří prosadit klíčové normy..." Právě to pokud je stále v nedohlednu a tolik klíčové. Pokud lidi přestanou chodit do politiky pouze za vidinou snadného výdělku pro sebe, své blízké a přátelé, vydenzifikuje se politická půda od stále přežívajících šedých eminencí, pak věřím, že se teprve něco změní a pohne k lepšímu. Voličům stále jaksi nedochází, že ty kampaně politických gangů někdo sponzoruje a samozřejmě chce, aby se mu investice nějak vrátila. Je to stejné jako stále sázet do zkažené zeminy nové a zdravé rostliny a divit se, že zase shnijí.

Zákony, klíčové normy atd. jsou zboží jako každé jiné. Dají se koupit od poslanců atd,. tedy od lidí kteří o tom rozhodují a hlasují. I zde funguje tržní hospodářství. To některým složitěji smýšlejícím idealistům nedochází nebo si z ostatních dělají legraci.:!:
Tržní hospodářství se ničemu nevyhýbá. Ani složitě myslícím mozkům.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru