Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kdy už ten Brusel pošleme do brusele?

Státy, které nejsou v EU, ani v EFTA, ale jsou v celní unii - Andorra, San Marino, Monaco (hahaha, že jo) a Turecko.
Celní unie ČR -SR existovala dávno před vstupem do EU, ČR, ani SR nemá důvod zavádět navzájem clo. V případě členství ČR v EFTA není nutné chodit opět do celní unie. EFTA a EU mají dohody o EEA, která sama bezcelní obchod umožňuje a předpokládá. Ano, státy EFTA v tom případě musí respektovat nařízení a politiku EU, ale jen v tom kterém konkrétním případě. Norsko i Island jsou v EFTA, není to apriori tak, že by samy měly speciální smlouvy. Pokud mají speciální poplatky, případně je obchod upraven jinak, tak proto, že nechtějí přijmout konkrétní nařízení EU. (Mach tohle nezamlčuje.) Samy se rozhodnou, co je pro ně výhodnější, ale nepřejímají celý ekonomicko politický balast EU. Možná vám to přijde stejné, jako být přímo v EU, ale není.
Proč by mělo Německo zavádět clo jako ochranu před tou ekonomicky bezvýznamnou ČR...

Ok, uvidíme, jak se zařídí GB. Pokud vstoupí do EFTA (jestli tedy nevyhlásí další "irské" referendum, tak si myslím, že to tak dopadne), poměr "sil" se mírně změní a i zástupci EU začnou měnit rétoriku.

BTW: Nedávno jsem četl blog nějakého maníka, který emigroval a žije v Norsku. Vypočítával tam nevýhody toho, že je Norsko v EFTA a ne v EU. Jak je v Norsku dráhé to a to (ukončené hrozbou, jak by se nám líbilo, kdyby v čr stála čtvrtka másla padesát korun, blog byl z roku 2014, musel jsem se smát). On tedy argumentoval clem, které uplatňuje Norsko, ne státy EU. Celé to zakončil tím, že je Norsko perfektní země (pro život - věc názoru) a že by neměnil. No.

A tak začnu hledat, jak je to s clem v Norsku a ano, Norsko uplatňuje clo na kde co (auta, alkohol..).

Ale hledám clo obráceně, t.j. do EU z třetích států a států EFTA. On je to docela opruz...
Kořalka: Z třetích států 10,20€ za hl, EEA (Norsko jako člen EFTA) 9,90€ za hl. (Dobře, minimální rozdíl, výši cla nechávám k posouzení)
Kožené výrobky (třeba kabelky), Třeí státy: cca 3,2%, EEA 0%
Automobily (vozidla) - samozřejmě je to více různých tříd, třetí státy 3-20%, EEA 0%, (ty nulové sazby jsou platné od roku 1994...)
Co by mohlo Norsko vyvážet... papír... 0%

Hledal jsem to na TARICu, možná blbě, možná jsem ten vyhldávací systém nepochopil, nevylučuji to. Určitě tam půjde najít něco, čím EU drtí státy EFTA.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat